Specialisme

Radiologie

In BovenIJ kunnen we snel en makkelijk met elkaar overleggen. Samen ben je beter! 

portretfoto van Jorrit Noordmans, radioloog in het BovenIJ ziekenhuis
Jorrit Noordmans
radioloog
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Radiologie

Bij het specialisme radiologie brengt de radioloog uw lichaam, of delen daarvan, in beeld. Hiervoor gebruiken we verschillende technieken. Zo kunnen we zien of er sprake is van een ziekte. Ook bekijken we met radiologie hoe uw organen werken.

Onderzoek

De verschillende beeldvormende onderzoeken van radiologie laten zien hoe het lichaam er van binnen uit ziet. Deze beelden zijn een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van diagnoses Er bestaan allerlei onderzoeken die gebruik maken van verschillende technieken, zoals een MRI-scan, een CT-scan, een echografie, of een gewone röntgenfoto. Uw arts verwijst u door naar het juiste onderzoek.

Uitslag

De radioloog bekijkt de gemaakte opnamen om te zien wat er aan de hand is. Alle medisch specialisten kunnen deze uitslag direct inzien. Ditzelfde geldt voor huisartsen die zijn aangesloten op ons netwerk. Het kan zijn dat de radioloog iets opmerkt dat met spoed behandeling nodig heeft. De radioloog neemt dan meteen contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6166
  • E-mailadres radiologie@bovenij.nl
  • Route 54

  • CT-scan 15 dagen
  • Dexa onderzoek 9 dagen
  • Echografie onderzoek algemeen 9 dagen
  • MRI 15 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Een CT-scan is een soort foto van de binnenkant van uw lichaam. Hiermee kan de arts kijken hoe uw organen en weefsels eruitzien. Dit onderzoek duurt ongeveer 10-15 minuten en doet geen pijn.

Lees meer

Met een MRI-onderzoek brengt de radioloog de binnenkant van het lichaam in beeld. Dit gebeurt met een sterke magneet en radiogolven. Dit is pijnloos en onschadelijk. Een MRI laat ook kleine details in het lichaam goed zien.

Lees meer

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De geluidsgolven dringen het lichaam binnen en de inwendige organen kaatsen ze terug. De computer zet dit om in beeld.

Lees meer

Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Het is een methode om kleine veranderingen in de borsten zichtbaar te maken.

Lees meer

Een maagonderzoek is een röntgenonderzoek van de maag. Dit orgaan is op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar.

Lees meer

Bij een punctie worden er cellen en vocht uit uw lichaam opgezogen met behulp van een dunne naald. Meestal gebeurt dit onder lokale verdoving. Zo merkt u zo weinig mogelijk van de punctie. Het materiaal wordt onderzocht in een laboratorium.

Lees meer

Stereotaxie betekent vanuit twee richtingen beoordelen. Stereotaxie is een methode om een bepaalde plek binnen de borst te bepalen.

Lees meer

Met een echografie is het mogelijk om eventuele afwijkingen in 'weke' delen van uw lichaam op te sporen. Bij een punctie wordt met een dunne holle naald een stukje weefsel weggenomen. Met de echografie bepaalt de radioloog de plek van de punctie.

Lees meer

Een angiografie is een röntgenonderzoek van de slagaderen. Bij dit onderzoek wordt met een jodiumhoudende contrastvloeistof het verloop van de vaten zichtbaar. Met een angiografie kan de werking en eventuele afwijkingen van de slagaderen in beeld gebracht worden.

Lees meer

Een cystografie is een onderzoek van de blaas. De blaas wordt gevuld met een oplossing van verdund contrastmiddel. Daarna maken we een aantal röntgenfoto's.

Lees meer

Het DEXA-onderzoek is een onderzoek waarbij de botdichtheid wordt gemeten.

Lees meer

Een dunne darm foto is een röntgenonderzoek van de dunne darm. Om de dunne darm zichtbaar te maken wordt er een contrastmiddel toegediend.

Lees meer

Een enkel - arm index onderzoek is een onderzoek door middel van bloeddrukmetingen aan uw armen en benen. Deze metingen geven een indruk van de conditie van uw bloedvaten.

Lees meer

Een teendruk en vingerdruk onderzoek is een onderzoek waarbij de bloeddruk aan de grote tenen wordt gemeten. Zo krijgen we een indruk van de conditie van uw bloedvaten.

Lees meer

Een slikvideo is een röntgenonderzoek van de slikbeweging. Van buiten kunnen we niet zien wat er precies tijdens het slikken gebeurt. Door contrastmiddel (Telebrix) te gebruiken wordt de hap/slok in de keel wel zichtbaar.

Lees meer

Een slokdarmonderzoek is een röntgenonderzoek van de slokdarm. Dit orgaan is op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar.

Lees meer

Bij een Thoracic Outlet Syndroom (T.O.S.) onderzoek wordt de bloeddoorstroming in de armen gemeten. Ook wordt onderzocht of de bloeddoorstroming verandert bij bepaalde standen van de arm.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde afdelingen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven