onderzoek

MRI

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. MRI
Met een MRI-onderzoek brengt de radioloog de binnenkant van het lichaam in beeld. Dit gebeurt met een sterke magneet en radiogolven. Dit is pijnloos en onschadelijk. Een MRI laat ook kleine details in het lichaam goed zien.

Voorbereiding

  • Houdt u alle metalen objecten buiten de onderzoeksruimte. Deze verstoren de werking van het MRI-apparaat. Denk aan munten, sleutels, haarspelden, ritsen, gehoorapparaten en bankpasjes. Ook een pacemaker mag niet in de buurt komen.
  • Gebruik geen oog make-up. Ook hier zitten vaak metaaldeeltjes in.
  • U kunt de dag van uw onderzoek normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen.
  • Vertel de arts voor het onderzoek:
    of u een pacemaker heeft;
    of u metaalsplinters in uw oog heeft (metaalbewerkers en lassers). Deze splinters kunnen het oog beschadigen als u in de MRI-ruimte komt;
    of u allergisch bent;
    of u overgevoelig bent voor geneesmiddelen;
    of u bang bent voor kleine ruimten. U kunt dan van tevoren langskomen om het apparaat te bekijken.
  • We willen zeker te weten dat het onderzoek geen schadelijke gevolgen voor u kan hebben. Daarom vult u van tevoren een vragenlijst in.

Screeningsformulier MRI onderzoek 

Het onderzoek in stappen

Verwijzing

Uw arts wil meer duidelijkheid krijgen over wat er met u aan de hand is, en vraagt daarom een MRI aan. U vult de vragenlijst in om zeker te weten of de MRI een passend onderzoek is voor u. Zo ja, maakt de betreffende polikliniek een afspraak voor u. 

Melden

U meldt zich bij de radiologie polikliniek, route 54.

Laborant

De laborant voert het onderzoek uit en vraagt of alle metalen voorwerpen verwijderd zijn. U kunt een T-shirt aanhouden.

Onderzoekstafel

U neemt plaats op de onderzoekstafel en u gaat zo ontspannen mogelijk liggen. De tafel wordt in een soort tunnel geschoven. De tunnel heeft een doorsnede van 70 cm en is open aan de voor- en achterzijde. In de tunnel krijgt u een koptelefoon op.  Hierdoor kunt u direct spreken met de laborant. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. Niet alleen tijdens het maken van de foto’s, maar ook in de tijd dat er geen foto’s gemaakt worden.

Herrie

Tijdens het scannen hoort u een hard, kloppend en ratelend geluid. Het lijkt op een klop-of hamerboor. U kunt via de koptelefoon muziek luisteren als u dit prettig vindt. Wilt u naar uw eigen muziek luisteren? Neem dan een cd mee.

Contrastvloeistof via een bloedvat

Het kan noodzakelijk zijn om u contrastvloeistof toe te dienen.  Met contrastvloeistof worden onder andere organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze contrastvloeistof bestaat uit deeltjes met magnetische eigenschappen en bevat geen jodium. De vloeistof komt in uw lichaam via een ader in de arm. Hiervoor wordt er een infuus geprikt in de arm.

Duur onderzoek

Het duurt ongeveer 5 minuten om 1 foto te maken. We maken altijd meerder foto’s. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Dit hangt af van het deel van het lichaam dat we in beeld willen brengen.

Niet pijnlijk

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het prikken van het infuus voor  de toediening van het contrastmiddel voelt als een bloedafname.

Uitslag

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6166
  • E-mailadres radiologie@bovenij.nl
  • Route 54

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven