Deel via e-mail

MRI algemeen

De letters MRI staan voor Magnetic Resonance Imaging. Een andere naam voor dit onderzoek is magneetscan. Het is een geavanceerde en onschadelijke methode om (van buitenaf) foto’s van de inwendige mens te maken.

 

De letters MRI staan voor Magnetic Resonance Imaging. Een andere naam voor dit onderzoek is magneetscan. Het is een geavanceerde en onschadelijke methode om (van buitenaf) foto’s van de inwendige mens te maken.

Hier komen geen röntgenstralen aan te pas. MRI maakt gebruik van een sterke magneet en radiogolven om foto’s te maken van het lichaam. Deze radiogolven zijn net zulke golven, als die uw radio ontvangt.

De radiogolven wekken signalen op in het lichaam. Vervolgens vangt een antenne deze signalen op en de computer vertaalt ze in beeld.

MRI is een pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen. Er kan, zonder dat u er last van heeft, onderzoek worden verricht van verschillende delen van het lichaam zoals de hersenen, aangezicht, heupen, beenderen, wervelkolom (nek, rug), hart, buik (bovenbuik, onderbuik, galwegen). Door MRI zijn ook kleine details in het lichaam goed zichtbaar.

Het magnetisch veld dat bij een MRI-onderzoek gebruikt wordt en de daarbij behorende technieken kunnen in een aantal gevallen gevolgen hebben voor de patient en/of het onderzoek. Daarom verzoeken wij u om de vragenlijst zorgvuldig in te vullen en te ondertekenen. Indien u een van de vragen met ‘ja’ beantwoordt, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.

Emailadres: of evt. telefonisch 020-6346 329 (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00).

Zijn er voorbereidingen nodig?

Het is belangrijk dat u alle metalen buiten de onderzoeksruimte houdt. Deze metalen of magnetische voorwerpen verstoren het magneetveld van het MRI-apparaat. Hierbij valt te denken aan: sleutels, munten, gebitten/plaatjes, horloges, haarspelden, ritsen, beha-haakjes, gespen, gehoorapparaten, piercings, pacemakers en bankpasjes. Als bijvoorbeeld bankpasjes, gehoorapparaten, horloges of pacemakers in aanraking komen met de magneet, zijn ze niet meer te gebruiken. Ook is het van belang dat u geen oogmake-up gebruikt, hier zitten soms metaaldeeltjes in.

U kunt de dag van uw onderzoek normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen.

Vertel de arts vóór het onderzoek:

- of u een pacemaker heeft

- of u metaalsplinters in uw oog heeft (metaalbewerkers en lassers). Deze splinters kunnen het oog beschadigen als u in de MRI-ruimte komt.

- of u allergisch bent

- of u overgevoelig bent voor geneesmiddelen

U heeft in deze gevallen een verhoogd risico op complicaties. Soms kan het onderzoek doorgaan als u vooraf speciale medicijnen heeft geslikt. Bij sommige patiënten zal de arts bekijken of er andere mogelijkheden zijn om tot een goede diagnose te komen.

Heeft u angsten voor kleine ruimten? Dan kunt u een afspraak maken om van tevoren even te komen kijken.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant vraagt u of alle metalen voorwerpen van uw lichaam verwijderd zijn (zie voorbereidingen). U hoeft zich niet helemaal uit te kleden. Een T-shirt kunt u gewoon aanhouden, eventueel zijn een broek of shirt op de afdeling beschikbaar.

U neemt plaats op de onderzoekstafel en u gaat zo ontspannen mogelijk liggen. De tafel wordt in een soort tunnel geschoven. De tunnel heeft een doorsnede van 70 cm en is open aan de voor- en achterzijde. In de tunnel krijgt u een koptelefoon op.  Hierdoor kunt u direct spreken met de laborant. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. Niet alleen tijdens het maken van de foto’s, maar ook in de tijd dat er geen foto’s gemaakt worden.

Bewegingen verstoren namelijk het beeld. Bij het scannen ontstaat er een hard, kloppend, ratelend geluid (vergelijkbaar met een klop- of hamerboor). Het is mogelijk om tijdens het onderzoek naar muziek te luisteren. De laborant biedt u hiervoor een hoofdtelefoon aan.

Contrastvloeistof (via een bloedvat)

Het kan noodzakelijk zijn om u contrastvloeistof toe te dienen.  Met contrastvloeistof worden onder andere organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze contrastvloeistof bestaat uit deeltjes met magnetische eigenschappen en bevat geen jodium. De vloeistof komt in uw lichaam via een ader in de arm. Hiervoor wordt er een infuus geprikt in de arm.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het prikken van het infuus voor  de toediening van het contrastmiddel voelt als een bloedafname.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De foto’s duren per keer ongeveer vijf minuten. Er worden altijd meerdere opnamen gemaakt. Het onderzoek duurt in gemiddeld circa 20 minuten. Dit hangt af van welk deel van het lichaam onderzocht wordt en het aantal te maken foto’s.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Bij het MRI-onderzoek zijn doorgaans geen bijwerkingen. Met behulp van een screeningslijst wordt bepaald of een MRI-onderzoek toch risico’s voor u met zich meebrengt. MRI maakt gebruik van een sterk magneetveld en radiopulsen om een afbeelding van het lichaam te maken. Dit magnetische veld is niet schadelijk. Soms kan het voorkomen dat u tijdens het scannen een warmtesensatie voelt. Indien dit hinderlijk wordt waarschuw dan de laborant doormiddel van de alarmbel. Die kan het probleem bekijken en stappen ondernemen om hier iets tegen te doen.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Opmerkingen, suggesties, klachten:

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). 

Vragenlijst screening ten behoeve van een MRI onderzoek 

 

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven