MRI-mammo

MRI is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met behulp van een zeer sterke magneet en radiogolven (geen röntgenstralen). De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het deel van uw lichaam dat onderzocht moet worden komt in het midden van de buis, u ligt er dus maar voor een deel in. 

Het MRI onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant samen met een radioloog. De laborant kan u door een raam en via een televisiecamera zien. U krijgt een rubberen balletje mee in de MRI, waarmee u de laborant kunt waarschuwen als u deze wilt spreken.

Vragenlijst

Voor zover bekend is een MRI onderzoek onschadelijk. Het magnetisch veld dat bij een MRI-onderzoek gebruikt wordt en de daarbij behorende technieken kunnen in een aantal gevallen gevolgen hebben voor de patiënt en/of het onderzoek. Daarom verzoeken wij u om de vragenlijst hieronder zorgvuldig in te vullen en te ondertekenen. Indien u een van de vragen met ‘ja’ beantwoordt, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.
Emailadres: of evt. telefonisch 020-6346 329 (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00).

Vragenlijst screening ten behoeve van een MRI onderzoek

Menstruatiecyclus

Als u nog menstrueert, is de datum waarop het onderzoek kan gebeuren afhankelijk van uw menstruatiecyclus. Deze cyclus is namelijk van invloed op het klierweefsel in de borsten. Een goede afbeelding is alleen mogelijk van de vijfde dag tot en met de twaalfde dag van de menstruatiecyclus. De dag dat u ongesteld wordt is de eerste dag van de cyclus. Valt uw afspraak voor het MRI onderzoek vóór de vijfde dag of na de twaalfde dag van uw menstruatiecyclus? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie om uw afspraak te verzetten. Als u onregelmatig menstrueert, moet u (ruim) tevoren bellen met de afdeling Radiologie om een afspraak te maken. Er wordt dan bekeken wat de meest geschikte datum voor het onderzoek is. Indien u helemaal niet meer menstrueert, kan het onderzoek op een willekeurige dag plaatsvinden.

Geen metaal

Metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam worden zeer sterk naar het apparaat getrokken. Daarom mag u de MRI onderzoekskamer bijvoorbeeld niet betreden met een rolstoel of sleutels. Pasjes met een chip of magneetstrip, gehoorapparaten, mobiele telefoons of een horloge kunnen kapot gaan in de MRI onderzoekskamer.

Heeft u of uw begeleider een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan), geïmplanteerde kaakmagneetjes, neurostimulator in het wervelkanaal, blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp dan mag u de MRI onderzoekskamer niet in. Dit geldt ook als u metaalsplinters in het oog heeft, of als u een bepaalde oudere vaatclip in het hoofd of een hartklep, of bepaald type gehoorbeenprothese heeft. De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen. Als u een borstprothese heeft, kan het MRI onderzoek gewoon worden uitgevoerd.  Als u echter nog een borst expander heeft, kan het onderzoek niet worden uitgevoerd. U moet dan wachten totdat de borst expander verwijderd is.

Voorbereiding

U kunt voor het MRI onderzoek normaal eten en drinken. We raden u dringend aan sieraden en kostbaarheden thuis te laten. Een piercing van zilver, goud of andere edelmetalen kan echter blijven zitten. Kies voor kleding waar geen metaal in zit.

Het is makkelijk om aparte kleding voor boven- en onderlichaam te dragen. Gebruikt u alstublieft geen haarlak of mascara; hierin kunnen metaaldeeltjes zitten die irritatie veroorzaken.

Zwangerschap en borstvoeding

Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft kan het onderzoek niet worden uitgevoerd. Zwangerschap en borstvoeding hebben namelijk invloed op het klierweefsel in de borsten. Wanneer u zwanger bent neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Claustrofobie

Mensen met ernstige claustrofobie durven soms niet in de MRI. Heeft u ernstige claustrofobie, overleg dan met uw behandelend arts of huisarts. Deze kan eventueel een rustgevend medicijn voorschrijven. De meeste rustgevende medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid, dus zorg er in dat geval voor dat u die dag niet zelf aan het verkeer hoeft deel te nemen. Wij bieden u de mogelijkheid aan om even naar het toestel te komen kijken. U kunt dit regelen via de balie van de radiologie.

Contrastvloeistof

U krijgt tijdens het MRI onderzoek contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillen tussen weefsels zoals bijvoorbeeld afwijkingen en normaal klierweefsel op een MRI onderzoek beter te zien zijn. Om contrastvloeistof toe te dienen krijgt u een infuus in de arm. Tijdens het onderzoek spuit de laborant via de infuusslang de contrastvloeistof in. U merkt hier meestal niets van, maar het is mogelijk dat u een koud gevoel in de arm of een vreemde smaak in de mond krijgt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u in uw broek plast. Deze gevoelens verdwijnen meestal na enkele seconden. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd. Het komt tegenwoordig zelden voor, maar heeft u ooit een allergische reactie gehad tijdens of na een MRI onderzoek, wilt u dan contact opnemen met de afdeling Radiologie? De radioloog kan dan in overleg met uw behandelend arts eventueel maatregelen nemen. Ook als u een slechte nierfunctie heeft vragen wij u contact op te nemen met de afdeling Radiologie.

Het verloop van het onderzoek

  • U meldt zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 54. De afdeling Radiologie zit vlak achter de  hoofdingang van het BovenIJ ziekenhuis. Als u hulp nodig heeft bij het vervoer vanaf de hoofdingang naar de afdeling Radiologie, kunt u zich melden bij de receptie bij de hoofdingang. Hier is een gastvrouw of gastheer die u naar de afdeling kan brengen.
  • Op de afdeling Radiologie neemt de laborant u mee naar de kleedkamer. U (en uw begeleider) moeten alle mogelijke metalen voorwerpen in de kleedkamer achterlaten.
  • Het infuus wordt ingebracht voordat u de MRI onderzoekskamer betreedt. Hierna gaat u naar de MRI onderzoekskamer, waar u op uw buik op de onderzoekstafel gaat liggen.
  • In de matras zit een uitsparing waar uw ontblote borsten in hangen. U kunt de armen naar beneden, langs het lichaam laten liggen.  Uw hoofd komt op een steun of kussen te liggen.
  • U krijgt een rubberen balletje mee in de MRI, waarmee u de laborant kunt waarschuwen als u deze wilt spreken. De laborant legt uit wanneer u het balletje kunt gebruiken.
  • Als u goed ligt, schuift de laborant de onderzoekstafel de MRI buis in en begint het onderzoek.
  • Tijdens het onderzoek hoort u verschillende soorten geluid. Om dit geluid te dempen krijgt u oordopjes of een hoofdtelefoon. Het is mogelijk om via de hoofdtelefoon uw eigen meegenomen cd’s of de radio te beluisteren. Toch hoort u meestal het geluid van de MRI boven de muziek uit.
  • Tijdens het onderzoek worden meerdere opnamen gemaakt. Een opname kan twee seconden maar ook vijf minuten duren. Als het geluid stopt is één opname klaar. Tijdens de opname en tussen de opnamen door moet u stil liggen.
  • Tijdens het MRI onderzoek kan de laborant steeds overleggen met een arts van de afdeling Radiologie. Als alle opnamen zijn gemaakt, is het onderzoek klaar en haalt de laborant u uit de MRI.
  • Het infuus wordt nu verwijderd en u krijgt een pleister op de prikplaats. Het hele MRI onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten.

De uitslag

Na het onderzoek kijkt de laborant of de opnamen gelukt zijn. De radioloog beoordeelt later de opnamen en maakt een verslag. De uitslag van het MRI onderzoek krijgt u van uw behandelend arts tijdens een vervolgafspraak.

Afspraak verzetten

Indien u verhinderd bent en de afspraak voor het MRI onderzoek wilt verzetten vragen wij u zo spoedig mogelijk te bellen naar de afdeling Radiologie.

Voorbehoud

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals het meestal verloopt. Het kan echter zijn dat de arts een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle varianten en alternatieven te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen kunnen alleen in algemene zin worden aangegeven. Mogelijke complicaties bespreekt de behandelend arts met u.

Noteer hier uw vragen:

 

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie BovenIJ ziekenhuis via 

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven