onderzoek

CT-scan

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. CT-scan
Een CT-scan is een soort foto van de binnenkant van uw lichaam. Hiermee kan de arts kijken hoe uw organen en weefsels eruitzien. Dit onderzoek duurt ongeveer 10-15 minuten en doet geen pijn.

Voorbereiding

  • Metaal verstoort het beeld van de CT-scan. Houd hier rekening mee. Draag geen sieraden en denk bijvoorbeeld om uw bh, rits of piercings.
  • Soms krijgt voor het onderzoek een speciale vloeistof (contrastvloeistof) in uw lichaam, zodat we goede foto’s kunnen maken. Deze vloeistof is niet fijn voor uw nieren. Daarom moet u de dag voor het onderzoek en op de dag van het onderzoek een paar glazen meer drinken dan normaal.
  • Bent u zwanger, of bestaat de kans dat u zwanger bent? Zeg dit dan van tevoren tegen uw arts. Het is beter het ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen. In overleg besluiten we of het onderzoek doorgaat of uitgesteld wordt.
  • Sommige medicijnen kunnen problemen geven bij dit onderzoek. Dit komt doordat het geen fijne combinatie is met contrastvloeistof. Daarom mag u deze medicijnen tenminste 24 uur voor het onderzoek niet innemen: diclofenac (zoals Voltaren®), ibuprofen (zoals Brufen®) en U mag deze medicijnen tenminste 48 uur voor het onderzoek niet meer innemen: fenylbutazon, piroxicam en meloxicam (Movicox®).
  • Vertel uw arts vóór het onderzoek of u ernstige nierfunctiestoornissen heeft en of u allergisch/overgevoelig bent voor röntgencontrastmiddelen. U heeft dan een grotere kans op problemen tijdens het onderzoek. Soms kan het onderzoek doorgaan als u vooraf speciale medicijnen krijgt, of tijdelijk stopt met medicatie.

Het onderzoek in stappen

Verwijzing

Uw arts wil meer duidelijkheid krijgen over wat er met u aan de hand is, en vraagt daarom een CT-scan aan. U vertelt uw arts of u zwanger bent, nierstoornissen heeft of allergisch bent voor bepaalde medicatie. De polikliniek waar u onder behandeling bent, maakt een afspraak met u voor de CT-scan. 

Melden

U meldt zich bij de radiologie polikliniek, route 54.

Laborant

De laborant voert het onderzoek uit. Meldt u eventuele zwangerschap of allergie voor de zekerheid ook nog aan de laborant. 

Planning

Om onze wachtlijsten voor deze onderzoeken zo kort mogelijk te houden, hebben wij een strakke planning. Zorg er daarom voor dat u 5 tot 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip aanwezig bent. Te laat komen kan betekenen dat u die dag niet meer geholpen wordt. Kunt u niet naar de afspraak komen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Doe dit uiterlijk 24 uur van tevoren

Kleding

U hoeft zich niet helemaal uit te kleden voor dit onderzoek. Een hemd of T-shirt, onderbroek en sokken kunt u gewoon aanhouden. Dit geldt niet voor kleding waarin metaal is verwerkt, zoals bh, knopen, rits en piercings.

Infuus

Soms krijgt u contrastvloeistof in uw lichaam voor de CT-scan. Hierdoor kunnen we uw bloedvaten en organen goed zien op de foto. Deze vloeistof krijgt u via een naald in uw arm: een infuus. Het inprikken van de naald voelt aan als bij een bloedafname. In de vloeistof zit jodium. Dit kan een warm gevoel geven, dat snel weer wegtrekt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u in uw broek plast. Dit is niet zo. Het infuus blijft het hele onderzoek zitten.

Alleen in de röntgenkamer

Omdat te veel röntgenstraling niet goed is voor een mens, gaat onze medewerker uit de röntgenkamer naar een kamertje ernaast. De medewerker kan u zien door een raam en praat via een intercom met u. U bent dus nooit helemaal alleen.

In de CT-scanner

De CT-scanner is een apparaat in de vorm van een grote ring, waarin een röntgenbuis zit die de foto’s maakt. De onderzoekstafel waarop u ligt schuift langzaam door de ring. Als de CT-scanner foto’s maakt, hoort u een zoemend geluid. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto’s mislukken namelijk als u beweegt. Dit onderzoek doet geen pijn.

Adem vasthouden

Soms moet u tijdens het maken van de foto’s ongeveer 5-10 seconden uw adem vasthouden. Onze medewerker vertelt precies wat u met uw ademhaling moet doen. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 10-15 minuten.

Infuus eruit

We halen de infuusnaald eruit en u mag naar huis. De contrastvloeistof gaat uit uw lichaam als u plast. Door veel te drinken, raakt u de contrastvloeistof zo snel mogelijk weer kwijt.

Uitslag

U krijgt de uitslag van de CT-scan na 2 tot 3 werkdagen van uw arts.

 

 

 

Contrastvloeistof en borstvoeding

De contrastvloeistof gaat in heel kleine beetjes in de moedermelk en komt niet in het bloed van uw baby. U kunt na de CT-scan dus gewoon borstvoeding geven. Als u niet wil dat uw baby in contact komt met contrastvloeistof, kunt u de borstvoeding 24 uur onderbreken.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6166
  • E-mailadres radiologie@bovenij.nl
  • Route 54

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven