behandeling

Borstamputatie

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Borstamputatie
Als u borstkanker heeft, kunnen we de borst met de tumor amputeren. Deze operatie noemen we borstamputatie. U wordt geopereerd in het OLVG West. U blijft daarna 1 nacht in het ziekenhuis.

Voorbereiding

  • Rookt u of drinkt u regelmatig alcohol? Dan is het goed om hiermee te stoppen voor de operatie. Zo is er minder kans op complicaties na de operatie en herstelt u sneller.
  • U blijft na de operatie 1 nacht in het ziekenhuis slapen. Neem daarom slaapspullen en uw toilettas mee.
  • Wij adviseren om niet zelf naar huis te reizen. Regel van tevoren dat iemand u kan thuisbrengen.
  • U moet nuchter zijn voor de operatie. Dat betekent dat u die dag niets mag eten. Tot 2 uur voor de operatie mag u alleen water, appelsap of limonade drinken. (zie olvg.nl/nuchter).
  • Trek kleding aan die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Het ontsmettingsmiddel dat gebruikt wordt tijdens de operatie geeft roze af op uw kleding. Houd hier rekening mee!
  • Zorg dat u een paar gaasjes (hoeft niet steriel) en paracetamol in huis heeft. 

De behandeling in stappen

Afspraak casemanager

Uw casemanager vertelt op welke datum de operatie is. Ook hoort u wat er die dag zal gebeuren.

Afspraak anesthesist

Voor de operatie krijgt u een verdoving. Dit doet de anesthesist. U heeft voor uw opname een telefonische afspraak met de anesthesist en krijgt dan informatie over de narcose. 

Schildwachtklieronderzoek

Als u een schildwachtklieronderzoek krijgt, gaat u de dag voor operatie naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde 

Opname

Twee dagen voor uw operatie wordt u gebeld door het OLVG West. U hoort dan hoe laat u zich kunt melden op de dag van de operatie. 

Melden

U meldt zich nuchter op afdeling A4, route 4, 4e etage in OLVG West. Hier vertelt de verpleegkundige hoe de dag eruit ziet. Ook nemen we een vragenlijst met u door om te controleren of de operatie door kan gaan.

Tijdstip operatie

U hoort het tijdstip van de operatie op de afdeling. Houd er rekening mee dat een operatie uitgesteld kan worden. Bijvoorbeeld als een patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. Deze patiënten krijgen altijd voorrang. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk te opereren.

Naar de operatiekamer

Als u aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige u met bed naar de operatiekamer. U mag geen sieraden dragen. Kunstgebit, gehoorapparaat en contactlenzen moeten uit. Details van sieraden, kunstgebit etc staat niet in borstamputatie en okselkier verwijderen.

De operatie

U gaat eerst onder narcose. Hierdoor merkt u niets van de operatie. De chirurg verwijdert de hele borst inclusief de tepel en eventueel de schildwachtklier of soms meerdere okselklieren. Als het nodig is om de okselklieren te verwijderen, heeft de arts dit van tevoren met u besproken. Na de operatie heeft u een groot litteken.

Na de operatie

U wordt naar de uitslaapkamer gebracht.  Onder de operatiewond heeft de chirurg een drain achtergelaten. Dit is een dun plastic slangetje, dat vocht uit de wond afvoert. De wond is bedekt met pleisters of gaas. Ook heeft u een infuus in uw arm.

Naar de verpleegafdeling

Als u goed wakker bent, brengt de verpleegkundige u terug naar de verpleegafdeling. Hier mag u weer eten en drinken en is bezoek welkom. U kunt misselijk zijn van de narcose. Hier kan de verpleegkundige een medicijn voor geven.

Infuus verwijderen

De verpleegkundige verwijdert het infuus als u weer eet en drinkt, niet misselijk bent en heeft geplast.

Pijn

Na de operatie kunt u een doof en prikkelend gevoel hebben. Meestal verdwijnt dit na verloop van tijd. De verpleegkundige vraagt hoeveel pijn u heeft. U geeft de pijn een cijfer: 0 betekent geen pijn en 10 betekent allerergste pijn. Zo weet de verpleegkundige of u extra pijnstillers nodig heeft. 

Wond bekijken

De volgende dag halen we de pleister of het gaas van de wond en gaat de drain eruit. Samen met de verpleegkundige bekijkt u de wond. Als u het fijn vindt, mag uw naaste hier ook bij zijn. De verpleegkundige legt uit waar u thuis op moet letten bij de wond, en hoe u de wond verzorgt. U krijgt een tijdelijke uitwendige prothese en een beha aangemeten. 

Naar huis

De verpleegkundige bekijkt samen met u en de arts of u naar huis kunt. De meeste patiënten kunnen 1 dag na de operatie naar huis. Zorg dat iemand u thuis kan brengen. Zelf rijden of reizen met het openbaar vervoer is te zwaar. U krijgt een recept mee voor pijnmedicatie.

Pijn

U mag bij pijn 3x per dag 2 tabletten van 500 mg. Het is belangrijk om de paracetamol op vaste tijden te slikken. Heeft u nog steeds pijn? Dan kunt u daarnaast 2x per dag Naproxen 500 mg innemen, eventueel met een maagbeschermer. 

Douchen

U mag 1 dag na de operatie weer douchen. Verwijder voor het douchen het verband. Een nieuw verband is niet nodig, behalve als er nog vocht uit de wond komt. Gebruik dan geen pleister maar leg een los gaasje in uw beha en plak hier eventueel een huidvriendelijke (papieren) pleister op. 

Bloeduitstorting

Soms ontstaat er een bloeduitstorting waardoor de huid rondom het litteken rood of blauw wordt. Deze bloeduitstorting kan langzaam naar beneden zakken. Dit is normaal. De bloeduitstorting zal uit zichzelf langzaam weer verdwijnen.

Armoefeningen

U krijgt armoefeningen mee naar huis, die u regelmatig moet doen. Zo herstelt uw lichaam sneller.

Bewegen en tillen

Het gebied van het litteken kan anders aanvoelen: het is minder gevoelig of juist heel gevoelig. U voelt zelf het beste wanneer u weer uw normale werkzaamheden kan doen. Voelt u hierbij pijn? Dan stopt u direct. We adviseren om de eerste 2 weken na de operatie geen zware lichamelijke activiteiten te doen. En geen zwaar huishoudelijk werk, zoals ramen lappen, stofzuigen of bedden verschonen.

Twijfelt u over wat u wel of niet kunt of mag doen? Neem dan contact op met uw casemanager.

Litteken

We kunnen niet voorspellen hoe het litteken eruit gaat zien. Doe er geen crème op, zolang de wond niet genezen is. Als de wond goed genezen is, kunt u het litteken en omliggende huid insmeren met een neutrale, ongeparfumeerde vitamine-E-crème. Overleg met uw casemanager welke littekencrèmes u het beste kunt gebruiken.

Seroom

Na een borstamputatie kan vocht zich ophopen in het wondgebied. Dit noemen we seroomvorming. U kunt hier een paar weken of maanden last van hebben. Dat is normaal, het lichaam heeft de tijd nodig dit vocht zelf af te voeren. Het vocht kan onder de wond heen en weer gaan, omdat de wond nog niet vastzit aan de onderlaag. Ook dat is normaal. Heeft u hier toch last van? Dan kunnen wij dit vocht verwijderen met een punctie. We zuigen het vocht dan op met een holle naald. Dit doet meestal geen pijn. Heeft u last van veel vocht, pijn of het gebied is rood en warm? Neem dan contact op met uw casemanager.

Uitslag

De verwijderde borst wordt onderzocht. Binnen 2 weken na de operatie heeft u een afspraak met de chirurg voor controle. U krijgt dan ook de uitslag. De arts kan dan een behandeling adviseren, zoals radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie of immunotherapie. Uw casemanager checkt hoe het met u gaat.

Contact opnemen

Neem contact op met uw casemanager:

  • bij een nabloeding of seroom. Seroom is een vochtophoping die ontstaat bij het litteken. U herkent dit aan een gezwollen, pijnlijke oksel, en een huid die strak staat.
  • bij een wondontsteking. Dit herkent u aan roodheid, zwelling, warmte of pus bij de wond. Ook kunt u koorts hebben.
  • als de randen van de wond uit elkaar gaan staan. 

Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp van het BovenIJ ziekenhuis. 

 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020–634 6517
  • Route 22

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven