Specialisme

Reumatologie

Als reumatoloog streef ik ernaar dat mijn patiënten hun oude leven zo goed mogelijk kunnen oppakken

portretfoto Franktien Turkstra, reumatoloog in het BovenIJ ziekenhuis
Franktien Turkstra
reumatoloog
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Reumatologie

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan of rondom het gewricht, die niet ontstaan zijn door een ongeval of letsel. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. 

Onderzoek en behandeling

Bij reumatische aandoeningen is bewegen vaak moeilijker. Dat kan problemen geven in het gewone leven. Wanneer het om een ontstekingsziekte gaat (zoals reumatoïde artritis) kan een snelle en juiste behandeling de klachten flink verminderen. We behandelen volwassenen, jongeren en kinderen met reuma. U krijgt een behandeling gebaseerd op de nieuwste kennis en inzichten. Met een gesprek en lichamelijk onderzoek probeert onze reumatoloog te ontdekken wat u precies heeft. Soms doet de reumatoloog bloedonderzoek of laat röntgenfoto’s of scans maken. De reumatoloog kan u medicatie voorschijven. Daarnaast is er aandacht voor wat u zelf kunt doen met leefstijl.

Speciale aandachtsgebieden

  • reumatoïde artritis (gewrichtsreuma)
  • artritis bij psoriasis
  • artrose
  • spondyloartritis (ziekte van Bechterew)
  • jicht
  • hypermobiliteit

Eigen arts

U wordt behandeld door de reumatoloog. In het BovenIJ ziekenhuis ziet u vanaf het begin af aan dezelfde reumatoloog. Een vertrouwd gezicht dus. Uw arts luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.

Samen beslissen

Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw reumatoloog legt duidelijk de voor- en nadelen hiervan uit. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw reumatoloog de aanpak van uw probleem. 

Samenwerking

Het BovenIJ ziekenhuis werkt samen met Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam. Onze reumatologen komen daar ook vandaan. Daarnaast werken de reumatologen samen met het Amsterdam UMC. Als het nodig is verwijst de reumatoloog u door naar andere specialismen, zoals fysiotherapie en ergotherapie.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6157
  • Route 70

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bij Reumatoïde artritis heeft u meerdere ontstoken gewrichten, bijvoorbeeld in de handen, polsen, enkels of voeten. We noemen dit ook chronische gewrichtsreuma. Uw eigen afweersysteem veroorzaakt de ontstekingen. Het is daarom een auto-immuunziekte.

Lees meer

Artritis bij psoriasis is een vorm van ontstekingsreuma. Deze komt voor bij een deel (10-30 %) van de mensen met de huidziekte psoriasis. Er ontstaan dan ontstekingen in gewrichten, pezen en de wervelkolom.

Lees meer

Artrose zorgt dat de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt. Ook raakt een gewricht soms ontstoken en verandert het bot bij het gewricht. Artrose zorgt voor pijn, stijfheid en moeite met bewegen.

Lees meer

Spondyloartritis zorgt voor ontstekingen in gewrichten in de rug en in het bekken. Maar ook andere gewrichten kunnen ontstoken raken, zoals knieën, enkels en schouders.

Lees meer

Jicht is een vorm van ontstekingsreuma. Dit komt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Hier reageren uw gewrichten op met ontstekingen. Deze zijn pijnlijk en uw gewricht wordt warm. In het BovenIJ behandelen we u snel en effectief om de ziekte tot rust te brengen.

Lees meer

Bij hypermobiliteit zijn uw gewrichtsbanden en pezen te soepel. Uw gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde afdelingen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven