Specialisme

Revalidatiegeneeskunde

We bedenken echt sámen wat de wens is, welke behandeling

portretfoto van Janny Hesse, revalidatiearts in het BovenIJ ziekenhuis
Janny Hesse
revalidatiearts
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Revalidatiegeneeskunde

Uw leven kan door een ongeluk of ziekte totaal veranderen. Dagelijkse activiteiten kunt u niet meer zelf doen. Als u een blijvende of tijdelijke handicap hebt, kan revalidatie helpen.

Revalideren

Revalidatie helpt patiënten om weer zo zelfstandig mogelijk te leven en de kwaliteit van leven te optimaliseren. Soms moet u na een aandoening opnieuw leren lopen of praten. In het BovenIJ hebben wij verschillende experts die u daarbij helpen. Revalidatie kan al starten tijdens uw opname in het ziekenhuis. Maar u kunt ook terecht op onze polikliniek.   

Behandeling

Uw situatie bepaalt het doel van de revalidatie. Dit kan zijn volledig herstel, maar ook het voorkomen van blijvende beperkingen of het omgaan met beperkingen. Bij uw revalidatie werken verschillende disciplines samen onder leiding van de revalidatiearts. Denk aan fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek en medisch maatschappelijk werk. Wanneer nodig kan er ook een psycholoog betrokken worden.

Speciale aandachtsgebieden

Onze speciale aandachtsgebieden zijn:

  • niet-aangeboren hersenletsel
  • Multiple Sclerose
  • handrevalidatie
  • oncologische revalidatie
  • chronische pijn
  • PICS (= post-intensive care syndroom oa post-covid)
  • Parkinson

Eigen arts

U wordt behandeld door de revalidatiearts. Deze arts behandelt de lichamelijke, psychische en maatschappelijk gevolgen van een ziekte of aandoening. Dit kan gaan om tijdelijke of chronische ziektes of  aandoeningen. In het BovenIJ ziekenhuis ziet u vanaf het begin af aan dezelfde revalidatiearts. Een vertrouwd gezicht dus. Uw arts luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.

Samen beslissen

Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw revalidatiearts legt duidelijk de voor- en nadelen hiervan uit. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw arts de aanpak van uw probleem. 

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw revalidatiearts. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

Onze artsen in het BovenIJ werken goed samen met artsen in andere ziekenhuizen in Amsterdam. We werken ook nauw samen met de revalidatiecentra Reade en Heliomare.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6157
  • Route 70

  • Revalidatie en Herstel 10 dagen
  • Revalidatie na beroerte (revalidatiegeneeskunde) 34 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Na een ziekte of aandoening kan revalidatie u helpen om beter te functioneren. Een revalidatietraject richt zich op zoveel mogelijk zelfstandigheid in uw dagelijks leven.

Lees meer

Kanker is een ingrijpende ziekte die de balans in uw leven verstoort. Door kanker of de behandeling van kanker kunt u last krijgen van verschillende klachten. De klachten zijn voor iedereen anders. De één is minder fit of snel moe. De ander heeft pijnklachten of kan zich slecht concentreren. U kunt ook stress en angstige of sombere gevoelens ontwikkelen.

Lees meer

Wanneer in overleg met de (vaat)chirurg is besloten dat u (waarschijnlijk of zeker) een amputatie moet ondergaan van een deel van uw been, kunt u vragen hebben over uw toekomst. In deze folder leest u hoe onze zorgprofessionals u kunnen begeleiden bij uw herstel.

Lees meer

Tijdens het revalidatieprogramma voor patiënten met chronische klachten leert u zo goed mogelijk functioneren op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied.

Lees meer

Voor een goed herstel van uw hand is het belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen met de revalidatie. Dat kan individueel of in groepsverband. In deze folder leest u er meer over.

Lees meer

Met hartrevalidatie werkt u samen met het speciale team van BovenIJ aan uw herstel. U leert uw grenzen opnieuw kennen en verleggen. Ook krijgt u tips om gezond te leven en leert u omgaan met gevoelens van angst en onzekerheid.

Lees meer

Bijna iedere patiënt die een beroerte (in medische termen: Cerebraal Vasculair Accident - CVA) heeft gehad, heeft na ontslag uit het ziekenhuis enige vorm van vervolgzorg nodig. In deze folder leest u meer over revalidatie na een CVA.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken
Door stimulerende oefeningen merkte ik dat ik me beter voelde

Henk heeft zijn positiviteit behouden, wat scheelt in het herstel

Henk Veen (1964) is kunstenaar. Zeven jaar geleden kreeg hij voor het eerst uitvalsverschijnselen door een aandoening van de bloedvaten in zijn hersenen. Vorig jaar, tijdens de coronacrisis, gebeurde het opnieuw.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven