reumatoloog

dr. Franktien Turkstra

Als reumatoloog streef ik ernaar dat mijn patiënten hun oude leven zo goed mogelijk kunnen oppakken

portretfoto Franktien Turkstra, reumatoloog in het BovenIJ ziekenhuis
portretfoto Franktien Turkstra, reumatoloog in het BovenIJ ziekenhuis
golf
  1. Home
  2. Zorgverleners
  3. Franktien Turkstra

‘Als reumatoloog streef ik ernaar dat mijn patiënten hun oude leven zo goed mogelijk kunnen oppakken. Als iemand reuma heeft starten we eerst met een behandeling. Op het moment dat de behandeling niet goed werkt, overleg ik samen met de patiënt wat de vervolgstappen kunnen zijn; andere medicatie of dosering of een verandering in levensstijl bijvoorbeeld.

Onlangs hebben we in Reade (expertisecentrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam en omstreken) een groot wetenschappelijk onderzoek afgerond naar de effecten van gezonde voeding en een goede levensstijl bij mensen met licht actieve gewrichtsreuma. De resultaten worden in de komende periode bekend, dat is heel spannend. Wat ik in de praktijk zie is dat gezonde voeding en een goede levensstijl (minder stress en meer bewegen) echt een verschil maken. De klachten van mensen met reumatische ziekten verminderen. Dit betekent dat mensen er zelf iets aan kunnen doen om beter te worden. In driekwart van de gevallen geef ik mijn patiënten nu ook levensstijl advies. 

Een groot deel van mijn patiënten kan gelukkig aan het werk blijven. Er is een enkeling in mijn praktijk die een halve marathon kan lopen, dat was vroeger ondenkbaar, met reuma. Het is wel belangrijk om samen een strategie te volgen waarbij je de ontsteking meteen flink de kop in drukt, in het begin veel medicatie om dan weer af te kunnen bouwen. Als dit dan lukt en iemand blij de kamer uitgaat, ben ik ook een hele blije dokter.’

Promotie

1994 – 1998 Promotieonderzoek, titel proefschrift: “Venous Thromboembolism, further optimalization of diagnosis and treatment”. Datum: 8 mei 1998

Onderzoek

  • 2009 - heden Behçet cohort
  • 2020- heden Voorzitter EULAR studie groep (Europese reumatologie vereniging) met als onderwerp MHC-I-opathie (daar vallen de ziekte van Bechterew / Spondylarthropathie, psoriasis, artritis psoriatica en Behcet syndroom onder)

Gekoppelde specialismen

Gekoppelde afdelingen

Contact

Reumatologie polikliniek

  • Telefoonnummer 020-634 6160
  • Route 70

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven