Geschiedenis

golf
  1. Home
  2. Over BovenIJ
  3. De organisatie
  4. Geschiedenis

Geschiedenis

Het BovenIJ ziekenhuis is ontstaan uit een fusie tussen het Ziekenhuis Amsterdam-Noord (ZAN), het Juliana ziekenhuis en het Luthers Diakonessenziekenhuis. In juni 1987 opende het nieuwe BovenIJ ziekenhuis haar deuren, gevolgd door een feestelijke opening door prinses Juliana op 25 september van dat jaar.

In de loop der jaren heeft het BovenIJ zich ontwikkeld tot een persoonlijk, verbindend en ondernemend ziekenhuis, waar patiënten terechtkunnen voor medisch specialistische basiszorg. Complexe zorg levert het BovenIJ in netwerkverband, samen met andere ziekenhuizen, zoals OLVG. Gezien de landelijke ontwikkelingen bewegen we van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. De aandacht gaat ook uit naar preventie, naar de verbinding tussen zorg en welzijn om de gezondheid en kwaliteit van zorg te laten passen bij de zorgvraag. Om zo de zorg toegankelijk te houden voor iedereen, nu en in de toekomst. 

  • 2014: Oncologisch Centrum Amsterdam

Het BovenIJ ziekenhuis en OLVG zijn de grondleggers van het Oncologisch Centrum Amsterdam, waar patiënten sinds 2014 terechtkunnen voor een groot aantal onderzoeken en oncologische behandelingen.

  • 2016: Spoedzorg vernieuwd

In 2016 kreeg de spoedzorg een flinke impuls. De spoedeisende hulp en de huisartsenpost werden geïntegreerd op één locatie en er werd een nieuwe Ambulancepost op het terrein van het BovenIJ ziekenhuis gerealiseerd. De spoedzorg is zo efficiënter, beter en patiëntvriendelijker georganiseerd.

  • 2021: Een duurzaam BovenIJ

In het najaar van 2021 is het BovenIJ overgestapt op kanaalwaterkoeling. Dit is een milieuvriendelijke techniek met oppervlaktewater uit het Noordhollandsch Kanaal. Hiermee zijn grote stappen vooruit gezet in de verdere verduurzaming van het BovenIJ. De plaatsing van zonnepanelen op het dak en het gebruik van stadswarmte hebben geleid tot een grote vermindering in het stroom- en gasverbruik.

BovenIJ is verbonden aan de Green Deal Zorg met als uiteindelijke doel om in 2050 klimaatneutraal te werken. 

  • Het heden

Het BovenIJ is een persoonlijk, verbindend en ondernemend ziekenhuis. Er is aantoonbare kwaliteit van medisch specialistische zorg en een uitstekende service. Met onze moderne organisatie en de uitstraling van de poliklinieken en kliniek, willen we zorgen voor een goede ervaring voor onze patiënten.

We staan voor een grote maatschappelijke opgave. Zorg moet toegankelijk blijven voor iedereen en passen bij de zorgvraag. Als BovenIJ richten we ons op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van onze bevolking, met als doel bij te dragen aan het verkleinen van de gezondheidsverschillen. Hiervoor is de komende jaren een integrale kijk op zorg en welzijn belangrijk. Waarbij we anders kijken, anders denken én anders doen. Ondersteund met data, resultaten en ervaringen van onze patiënten. Zodat onze medische zorg waarde toevoegt aan de kwaliteit van leven van patiënten. We bieden de juiste zorg op de juiste plek. In het ziekenhuis als het moet, digitaal als het kan, of elders als dat nodig is. Altijd met persoonlijke aandacht. Hiervoor zoeken we nog meer verbinding met de patiënt, huisartsen en samenwerkingspartners in de regio. 

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven