aandoening

Staar (cataract)

Staaroperaties zijn onze specialiteit, we hebben hier ontzettend veel ervaring mee

portretfoto van Arash Khazen, oogarts in het BovenIJ ziekenhuis
Arash Khazen
oogarts
golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Staar (cataract)
Bij staar is de lens van uw oog wazig. Staar komt vooral voor bij mensen die ouder zijn. In BovenIJ ziekenhuis kunt u geopereerd worden aan uw staar, zodat u beter kunt zien.

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de ooglens: u ziet wazig. Dit komt doordat eiwitten zich samenklonteren op uw lens. Staar ontwikkelt zich meestal heel langzaam. De eerste jaren merkt u er niet veel van. Bij sommige mensen gaat het proces sneller. Zij zien na een paar maanden al minder goed. Staar begint met wazig zien in de verte. Sommige mensen zien met 1 oog dubbel. Andere klachten zijn slecht zien in het donker en gevoelig zijn voor licht. 

Oorzaken staar

Staar heeft verschillende oorzaken: 

  • ouderdomsstaar komt het meest voor. Dit ontstaat meestal als u ouder dan 55 jaar bent.
  • erfelijkheid
  • een ziekte, zoals diabetes. 
  • lang medicijnen gebruiken 
  • een verwonding aan het oog heeft

Roken, alcohol, ongezond eten en veel zonlicht vergroten de kans op staar.

Staaroperatie

Staar gaat niet vanzelf over en er zijn geen medicijnen tegen. De enige oplossing is een operatie. U kunt zo slecht zien, dat u dagelijkse activiteiten niet goed kunt doen. Zoals autorijden, tv-kijken en lezen. Uw oogarts in het BovenIJ ziekenhuis adviseert dan een staaroperatie.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282
  • Route 26

Specialisme

Het is een wereld van verschil!

Ze ontdekte pas na haar staaroperatie hoe slecht ze zag

Op haar 75e kreeg Siny een uitnodiging voor een rijbewijskeuring. De keuring verliep goed, maar toch kreeg ze papieren mee om haar ogen in het ziekenhuis te laten controleren. De oogarts constateerde staar aan beide ogen. 'Ik dacht dat de glazen van mijn bril vies waren.'

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven