behandeling

Staaroperatie

Staaroperaties zijn onze specialiteit, we hebben hier ontzettend veel ervaring mee

portretfoto van Arash Khazen, oogarts in het BovenIJ ziekenhuis
Arash Khazen
oogarts
golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Staaroperatie
Bij staar is de lens van uw oog wazig. Staar gaat niet vanzelf over en er zijn geen medicijnen tegen. De enige oplossing is een operatie. In BovenIJ ziekenhuis krijgt u bij een staaroperatie een nieuwe heldere lens.

Voorbereiding

  • Gebruik geen make-up.
  • Laat uw sieraden, piercings of andere waardevolle spullen thuis.
  • Zorg ervoor dat u zich van tevoren goed wast of doucht.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan, want uw ovenkleding moet makkelijk uit kunnen.
  • De meeste patiënten krijgen voor de operatie een plaatselijke druppelverdoving, sommigen gaan onder narcose. Gaat u onder narcose? Dan moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u op de dag van de operatie niets mag eten of drinken. Anders kan er tijdens de operatie voedsel vanuit de maag in de longen terechtkomen.
  • Na de operatie mag u niet zelf naar huis rijden, dus regel van tevoren dat iemand u kan ophalen uit het ziekenhuis.

De behandeling in stappen

Naar de oogarts

U heeft een afspraak met de oogarts van het BovenIJ ziekenhuis. U huisarts heeft u doorverwezen. De oogarts beoordeelt of u staar heeft. Samen bespreken jullie of een staaroperatie zinvol is. Daarna maakt u een afspraak voor het vooronderzoek.

Afspraak vooronderzoek

Bij dit onderzoek controleert de oogarts hoe sterk de kunstlens moet zijn. Deze kunstlens krijgt u bij de operatie in uw oog geïmplanteerd. Heeft u contactlenzen? Harde contactlenzen moet u 6 weken voor het vooronderzoek uitdoen. Zachte contactlenzen moet u 2 weken voor het vooronderzoek uitdoen.

Medicijnen

Neem op de ochtend van de operatie géén plastabletten.

Aanmelden

Op de dag van de staaroperatie meldt u zich bij het Dagcentrum op de tweede etage van het BovenIJ ziekenhuis. De verpleegkundige geeft u informatie over de staaroperatie.

Naar de operatiekamer

U krijgt 1 uur voor de staaroperatie een klein pilletje bij het ooglid. Dit pilletje zorgt ervoor dat uw pupil groter wordt. U krijgt operatiekleding aan en een mutsje op. Daarna rijdt een medewerker u met de rolstoel naar de operatiekamer.

De staaroperatie

De oogarts maakt een klein sneetje in uw oog, uw eigen lens wordt via een apparaat in kleine brokjes opgesplitst en vervolgens opgezogen, daarna wordt de kunstlens geïmplanteerd. Hier voelt u niets van. Tijdens de operatie kunt u verschillende geluiden horen, zoals de geluiden van de apparatuur. Ook kan de oogarts uitleg geven aan collega’s die bij de operatie zijn. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. De operatie duurt 20 tot 30 minuten.

Na de staaroperatie

Aan het eind van de operatie dekken we uw oog af met een plastic kapje. U ziet direct na de operatie niets, dat komt omdat uw oog door het licht van de operatiemicroscoop is verblind dat trekt binnen enkele minuten weg. De assistent brengt u met de rolstoel terug naar het Dagcentrum. Hier kunt u even bijkomen van de operatie. U bent in totaal 2 tot 3 uur in het ziekenhuis.

 

Oogdruppels

Op het Dagcentrum krijgt u 2 flesjes oogdruppels mee. Deze gebruikt u tot 4 weken na de operatie (zie folder voor uitgebreid druppelschema). Bij de apotheek koopt u een oogpleister.

Controles

We bellen u 1 dag na de staaroperatie om te vragen hoe het met u gaat. U krijgt hiervoor een belafspraak. We vragen u of uw pupil mooi rond is. Na ongeveer 4 tot 5 weken komt u voor controle naar de polikliniek.

Pijn na de staaroperatie

Een uur na de operatie raakt de verdoving uitgewerkt. Heeft u pijn? Dan kunt u het beste paracetamol (500g) nemen. Blijft u pijn houden of bent u misselijk? Neem dan contact met ons op.

Oogkapje

U mag het oogkapje 1 dag na de operatie voorzichtig van uw oog halen. Op het verband kan bloed en wondvocht zitten, dit is normaal. Het verband mag u weggooien, het oogkapje moet u bewaren. Plak het oogkapje op uw oog, voordat u gaat slapen. Doe dit 1 week lang. Zo kunt u tijdens het slapen niet in uw oog wrijven.

Oogdruppels

U moet na de operatie elke dag uw geopereerde oog druppelen. Dit zorgt ervoor dat u geen ontsteking of zwelling in uw oog krijgt.

Wat u niet mag doen

Wat u niet mag doen:

  • In het geopereerde oog wrijven.
  • Zware werkzaamheden doen, zoals zwaar tillen.
  • Zwemmen of contactsporten, zoals voetbal, rugby of vechtsporten.
  • Make-up opdoen bij het geopereerde oog, wacht hier 3 weken mee.

Wat u wel mag doen

  • Lezen of televisie kijken, dit kan nog wel vermoeiend zijn.
  • Na twee dagen mag u uw haren wassen. Wees de eerste week voorzichtig met schuim in het oog.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282 (Helaas vandaag telefonisch slecht bereikbaar, onze excuses voor het ongemak.)
  • Route 26

Specialisme

Het is een wereld van verschil!

Ze ontdekte pas na haar staaroperatie hoe slecht ze zag

Op haar 75e kreeg Siny een uitnodiging voor een rijbewijskeuring. De keuring verliep goed, maar toch kreeg ze papieren mee om haar ogen in het ziekenhuis te laten controleren. De oogarts constateerde staar aan beide ogen. 'Ik dacht dat de glazen van mijn bril vies waren.'

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven