Specialisme

Oogheelkunde

De patiënt bepaalt zelf wanneer hij behandeld wordt

portretfoto van Thijs Siteur, oogarts in het BovenIJ ziekenhuis
Thijs Siteur
oogarts
golf
 1. Home
 2. Specialisme & afdeling
 3. Oogheelkunde

Bij het specialisme oogheelkunde zien we patiënten met problemen aan het oog. We zoeken de oorzaak en zorgen ervoor dat u de behandeling krijgt die bij u past. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in staaroperaties.

Onderzoek

Kunt u steeds slechter zien? Dan onderzoeken wij uw ogen, zodat we de juiste behandeling kunnen starten. Wij werken hierbij met de nieuwste technieken en apparaten. We plannen afspraken en onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag, zodat u niet steeds naar het ziekenhuis hoeft.

Behandeling

In het BovenIJ ziekenhuis zijn we expert in het behandelen van staar. Onze oogartsen hebben veel ervaring met staaroperaties. Een operatie aan het oog kan spannend zijn. Daarom doen we er alles aan om u zoveel mogelijk op uw gemak te stellen. De oogarts legt duidelijk uit hoe de behandeling precies gaat. Patiënten die heel angstig zijn of waarbij de communicatie moeizaam is, mogen in uitzonderlijke gevallen een naaste meenemen naar de operatiekamer.

Speciale aandachtsgebieden

 • staar (het troebel worden van de lens in het oog)
 • glaucoom (schade aan de oogzenuw, vaak door hoge oogdruk)
 • blepharitis (irritatie door ontsteking van de ooglidranden)
 • maculadegeneratie (slechter zien door slijtage van het netvlies)

Eigen arts

U wordt behandeld door de oogarts. Dit is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen aan het oog. In het BovenIJ ziekenhuis wordt u vanaf het begin gezien door dezelfde oogarts, zodat u steeds een vertrouwd gezicht ziet. Uw oogarts luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.

Samen beslissen

Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw oogarts legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw oogarts welke behandeling het beste bij u past. U bepaalt zelf wanneer u behandeld wordt: sommige patiënten willen bijvoorbeeld direct aan staar geopereerd worden. Andere patiënten willen liever wachten met een staaroperatie.

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt meestal binnen 3 werkdagen antwoord. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

De oogartsen in het BovenIJ werken goed samen met oogartsen in andere ziekenhuizen in Amsterdam, zoals het OLVG en het Amsterdam UMC. Daarnaast hebben onze oogartsen goed contact  met huisartsen in Amsterdam-Noord en omgeving.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6282 (Helaas vandaag telefonisch slecht bereikbaar, onze excuses voor het ongemak.)
 • Route 26

 • Oogheelkunde polikliniek 44 dagen
 • Ooglidcorrectie (oogheelkunde) 32 dagen
 • Staaroperatie 120 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bij staar is de lens van uw oog wazig. Staar komt vooral voor bij mensen die ouder zijn. In BovenIJ ziekenhuis kunt u geopereerd worden aan uw staar, zodat u beter kunt zien.

Lees meer

Bij natte maculadegeneratie is het centrum van uw netvlies beschadigd. Dit zien we vooral bij ouderen. In het BovenIJ ziekenhuis behandelen we natte maculadegeneratie met injecties in het oog.

Lees meer

Bij droge maculadegeneratie is het midden van uw netvlies beschadigd. Dit zien we vooral bij ouderen. Er is geen behandeling voor.

Lees meer

Glaucoom is een ziekte van het oog, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Dit komt meestal door een verhoogde oogdruk. In het BovenIJ ziekenhuis behandelen we glaucoom met oogdruppels.

Lees meer

Hoge oogdruk kan schade veroorzaken en u kunt zelfs glaucoom krijgen, een ziekte van de oogzenuw. In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we hoge oogdruk onderzoeken en behandelen.

Lees meer

Een injectie in het oog met geneesmiddel remt de groei van de bloedvaatjes. Dit helpt bij verschillende aandoeningen van het oog, zoals natte maculadegeneratie, diabetische retinopathie en vaatafsluitingen. Het doel van de behandeling is om het proces in het oog te stabiliseren, soms kunt u na behandeling weer beter zien. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in deze injecties.

Lees meer

U heeft teveel ooglidhuid waardoor de oogleden in beeld hangen. De oogarts kan dit tijdens een operatie verwijderen. Dit noemen we een ooglidcorrectie.

Lees meer

Bij staar is de lens van uw oog wazig. Staar gaat niet vanzelf over en er zijn geen medicijnen tegen. De enige oplossing is een operatie. In BovenIJ ziekenhuis krijgt u bij een staaroperatie een nieuwe heldere lens.

Lees meer

U heeft een afspraak voor een laserbehandeling bij nastaar, een te hoge oogdruk of een netvliesafwijking. In de folder leest u wat u kunt verwachten.

Lees meer

Uveïtis is een oogontsteking van de binnenkant van het oog. Uveïtis komt vooral voor bij mensen met reuma en de ziekte van Crohn. Het is belangrijk om dit snel te behandelen, zodat uw oog niet beschadigt. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis snel terecht voor onderzoek en behandeling van uveïtis.

Lees meer

Herpes is een virus dat een oogontsteking kan veroorzaken. Dit is hetzelfde virus dat een koortslip geeft. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van een oogontsteking door herpes.

Lees meer

Bij gordelroos kunt u ook een oogontsteking krijgen. Het hoornvlies van uw oog is dan ontstoken. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van oogontsteking door gordelroos.

Lees meer

Een fluorescentie-angiografie (FAG) is fotografie van de bloedvaatjes van het netvlies. Het onderzoek is bedoeld om de kwaliteit van het netvlies in kaart te brengen. Dit gebeurt met speciale foto's. In deze folder leest u er meer over.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde afdelingen

Gerelateerde specialismen

Het wonder van Lourdes is er niets bij

Theo van Essen onderging een staaroperatie

Theo van Essen (73) onderging een staaroperatie aan zijn linkeroog. Hij kijkt positief terug op de hele behandeling in het ziekenhuis. ‘De arts en assistenten werkten samen als een geoliede machine.’

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven