Deel via e-mail

Premium Introculaire Lenzen (IOL)

Uw oogarts heeft staar bij u geconstateerd en u heeft besloten om een staaroperatie te ondergaan. De staaroperatie wordt toegelicht in een andere folder. Hier kunt u de folder lezen over een staaroperatie. Deze folder geeft informatie over de premium intraoculaire lenzen, hierna premium IOLs genoemd.

U kunt deze folder gebruiken bij het kiezen van een lens die het beste bij u past lettend op uw dagelijkse werkzaamheden en hobby’s. Uw  oogarts kan u van advies voorzien en helpen bij het maken van uw keus. Belangrijk om te vermelden: een duurdere lens is niet per definitie een betere lens.

De monofocale standaard IOL is géén premium lens. Deze lens wordt volledig door uw zorgverzekering vergoed. U heeft na de staaroperatie een leesbrilcorrectie nodig en in sommige gevallen óók een bril voor afstand correctie. Bijvoorbeeld bij een reststerkte of bij een reeds aanwezige astigmatisme (uitleg volgt).

Met de premium IOLs kan er een betere bril onafhankelijkheid worden bereikt. Als het dragen van een  leesbril en/of een veraf bril voor u geen bezwaar is kunt u volstaan met een monofocale standaard IOL.

In ons ziekenhuis bieden wij onderstaande premium IOLs aan:

  • 1- Monofocaal Torische IOL
  • 2- a) Multifocale IOL
  • 2- b) Multifocale Torische IOL
  • 3- a) EDOF IOL (Vivity )
  • 3- b) EDOF Torische IOL (Vivity Toric)

Torische IOL

Het is belangrijk om te begrijpen wat een cilinder afwijking van het hoornvlies betekent:

Het hoornvlies is niet overal even rond zoals bij een voetbal maar kan een ovale vorm hebben zoals een rugbybal. Dit kan ervoor zorgen dat de breking van het licht door het hoornvlies niet in alle richtingen gelijk is. Een ander woord hiervoor is astigmatisme. Met torische contactlenzen of met een cilinder brillenglas wordt astigmatisme gecorrigeerd.  Tijdens de staaroperatie bestaat de mogelijkheid om astigmatisme met een Torische IOL te verminderen. Soms blijft er een rest cilinder bestaan.

Mutlifocale IOL

Terwijl met een monofocale IOL enkel de afstand wordt gecorrigeerd kunt u als patiënt ook kiezen voor een Multifocale IOL die scherper beeld geeft voor zowel veraf als de midden en de nabij afstand. Als er sprake is van astigmatisme zal er gekozen moeten worden de Multifocaal Toric variant.

Deze lens geeft de optimale bril onafhankelijkheid maar heeft ook nadelen als:

In schemer omstandigheden contrastverlies, halo’s en lichtverstrooing. Hierdoor zijn bijvoorbeeld beroepschauffeurs niet geschikt voor dit type lens.

Een ander nadeel is dat deze lens niet geschikt is als slechts één oog staar heeft omdat bij  plaatsing in één oog de lens slecht wordt verdragen door de hersenen (neuroadaptatie). Patiënten met hoornvlies en netvlies afwijkingen zijn niet geschikt voor deze lens.

EDOF (Vivity)

EDOF staat voor extended depth of focus. Het brandpunt dat op 5 meter afstand ligt wordt opgerekt tot aan 40 centimeter. De EDOF IOL is niet uit meerdere ringen opgebouwd zoals de multifocale IOL en heeft daarom ook niet de nadelen ervan. Wél heeft deze lens de voordeel van de praktische nabijheid tot op 40 cm waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld uw smartphone, tablet en pc te gebruiken zonder bril. U zult voor lezen op de gebruikelijke 30cm een leesbril nodig hebben.  Als er sprake is van astigmatisme zal er gekozen moeten worden voor de EDOF Toric variant.

Het veiligheidsprofiel van deze lens komt overeen met onze standaard monofocale IOL. Daarom is deze premium IOL óók geschikt voor patiënten met (milde) hoornvlies en netvlies afwijkingen.

Voorbereiding

Als u kiest voor een Premium IOL moeten een aantal extra metingen gedaan worden. Daarna zal uw oogarts de verschillende IOLs en uw geschiktheid hiervoor met u bespreken.

Als u kiest voor een Premium IOL moet u deze zelf vooraf betalen. Na betaling kan uw lens besteld en uw operatie gepland worden.

Zorgverzekeringen vergoeden niet of nauwelijks de meerprijs van de Premium IOL. Het kan echter toch lonen om dit bij uw zorgverzekering na te vragen.

Kosten

Uw staaroperatie en de standaard monofocale IOL wordt volledig vergoedt vanuit uw basisverzekering. Indien u kiest voor een Premium IOL geldt er een bijbetaling. Hieronder staat wat u zelf moet bijdragen per lens.

  • 1. Monofocaal Torische IOL 650 Euro
  • 2- a) Multifocale IOL 1200 Euro
  • 2- b) Multifocale Torische IOL 1400 Euro
  • 3- a) EDOF IOL (Vivity ) 1200 Euro
  • 3- b) EDOF Torische IOL (Vivity Toric) 1400 Euro

Slotopmerkingen

 Ondanks de nauwkeurige metingen kan het resultaat van de staaroperatie niet worden gegarandeerd. Er kan na de staaroperatie een restafwijking bestaan waardoor uw gezichtsvermogen kan tegenvallen. Mogelijk is een bril/contactlens alsnog nodig voor het optimale gezichtsvermogen. Er kan een touch-up laser verricht worden om de reststerkte te behandelen, de kosten hiervoor zijn voor uw eigen rekening. Wij hebben binnen het ziekenhuis geen mogelijkheid om een touch-up laser te verrichten en zullen desgewenst een verwijzing regelen naar een laserkliniek.

Een Torische IOL moet op een vooraf berekende asrichting geplaatst worden. Wij zien de patienten één week na de staaroperatie terug om de lens positie te controleren. Soms zie je dat de lens na de operatie van deze as is weggedraaid. Zo nodig kan met een kleine ingreep de torische IOL  op de correcte as teruggeplaatst worden.

Vragen

Mocht u naar aanleiding van deze folder vragen hebben kunt u deze stellen aan uw oogarts tijdens uw consult. Ook later kunt u vragen stellen tijdens een telefonisch consult of via de BeterdichtBij app.

Contactinformatie afdelingen

Oogheelkunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6282
Route 26

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven