aandoening

Natte maculadegeneratie (slijtage netvlies)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Natte maculadegeneratie
Bij natte maculadegeneratie is het centrum van uw netvlies beschadigd. Dit zien we vooral bij ouderen. In het BovenIJ ziekenhuis behandelen we natte maculadegeneratie met injecties in het oog.

Betekenis maculadegeneratie

Het gebied in het centrum van het netvlies heet de macula, of ‘gele vlek’. Hiermee kunt u details zien. Degeneratie betekent achteruitgang. Bij maculadegeneratie sterven cellen in de macula af. Hierdoor ziet u een vlek in het midden van uw zicht. Er zijn verschillende soorten maculadegeneratie. De meest voorkomende soorten zijn droge en natte maculadegeneratie. Bij natte maculadegeneratie groeien er nieuwe, zwakke bloedvaatjes in de macula. Deze bloedvaatjes lekken bloed en vocht. Dit beschadigt de cellen in de macula, waardoor u minder goed ziet. Blindheid komt bijna nooit voor bij maculadegeneratie.

Herken natte maculadegeneratie

Bij natte maculadegeneratie vervormt het beeld. Rechte lijnen lijken krom of golvend. Als u bijvoorbeeld naar een raamkozijn kijkt, lijkt deze geknikt te zijn. 

Oorzaak natte maculadegeneratie

Natte maculadegeneratie komt vooral voor bij ouderen en begint meestal na het 50e levensjaar. Daarom noemen we het leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Ouderen hebben dus meer kans op natte maculadegeneratie. Ook kan het erfelijk zijn: als uw familieleden natte maculadegeneratie hebben, is er meer kans dat u het ook krijgt. Ongezond eten en roken vergroot de kans op natte maculadegeneratie.

Behandeling natte maculadegeneratie

Natte maculadegeneratie behandelen we in het BovenIJ ziekenhuis met een injectie in het oog.  In deze prik zitten medicijnen die de groei van de bloedvaatjes remt. Hiermee wordt de achteruitgang van het zicht geremd. Sommige patiënten kunnen hierna zelfs beter zien.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282 (Helaas vandaag telefonisch slecht bereikbaar, onze excuses voor het ongemak.)
  • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven