behandeling

Injectie in het oog (intravitreale injectie)

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Injectie in het oog (intravitreale injectie)
Een injectie in het oog met geneesmiddel remt de groei van de bloedvaatjes. Dit helpt bij verschillende aandoeningen van het oog, zoals natte maculadegeneratie, diabetische retinopathie en vaatafsluitingen. Het doel van de behandeling is om het proces in het oog te stabiliseren, soms kunt u na behandeling weer beter zien. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in deze injecties.

Voorbereiding

 • Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden, dus regel van tevoren dat iemand u kan ophalen uit het ziekenhuis. De volgende dag mag u weer rijden.
 • Gebruik geen make-up.

De behandeling in stappen

Naar de oogarts

Uw huisarts verwijst u door. U heeft een afspraak met de oogarts van het BovenIJ ziekenhuis. We onderzoeken uw ogen uitgebreid. Zo maken we bijvoorbeeld een OCT-scan. Dit is een scan van het netvlies of de oogzenuw, gemaakt met infrarood licht. Voor het maken van de foto’s krijgt  u oogdruppels zodat uw pupillen wijder worden en de arts alles goed kan zien. Ook kunnen we indien nodig een FAG (fluorescentie angiogram) van uw oog maken. Voor dit onderzoek krijgt u een prik met een contrastmiddel in uw hand of arm. Daarna bekijkt de oogarts de binnenkant van uw oog. We kunnen mogelijke afwijkingen opsporen met deze speciale foto’s.

De behandeling

Op basis van de onderzoeken bepaalt de arts of een injectie in het oog nuttig is voor u en welk geneesmiddel het best bij u past, Avastin, Lucentis of Eylea.

Melden

Op de dag van de injectie meldt u zich bij het Dagcentrum op de tweede etage van het BovenIJ ziekenhuis.

Voor de injectie

Uw oog wordt verdoofd met speciale oogdruppels. Dit zorgt ervoor dat u weinig tot niets zult voelen van de behandeling. De oogarts desinfecteert uw oog met betadine en plaatst een ooglidspreider. Dit zorgt ervoor  dat uw oog goed open blijft staan.

De injectie

De oogarts geeft u de intravitreale injectie met een hele dunne naald in uw oog. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Na de behandeling krijgt u een oogzalf en soms een verband, die u na 1 of 2 uur weer kunt verwijderen.

Na de injectie

Na de injectie kunt u meteen naar huis.

Controle

Na de serie met injecties  komt u terug naar het ziekenhuis voor controle. U krijgt oogdruppels, zodat uw pupillen wijder worden.  Bij de controle krijgt u de volgende onderzoeken:

 • Een oogmeting
 • Een OCT-scan
 • Een oogonderzoek met fundoscopie. Dit is een kort en pijnloos onderzoek waarbij de oogarts met een lichtje en een oogspiegel in uw oog kijkt.

Vervolgbehandeling

Het hangt van de uitslagen tijdens de controle af of u meer behandelingen nodig heeft. U kunt meerdere injectie krijgen.

Contact opnemen

Neemt u direct contact met ons op wanneer:

 • u steeds meer pijn krijgt en paracetamol niet helpt;
 • uw oog steeds roder wordt;
 • uw zicht afneemt.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6282 (Helaas vandaag telefonisch slecht bereikbaar, onze excuses voor het ongemak.)
 • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven