Fotografie van de bloedvaatjes van het netvlies - Fluorescentie-angiografie (FAG)

Een fluorescentie-angiografie (FAG) is fotografie van de bloedvaatjes van het netvlies. Het onderzoek is bedoeld om de kwaliteit van het netvlies in kaart te brengen. Dit gebeurt met speciale foto's. In deze folder leest u er meer over.

Algemene informatie over de fluorescentie-angiografie

Een bepaalde gele vloeistof kan de bloedvaten in het netvlies zichtbaar maken. Er worden eerst foto's zonder de vloeistof gemaakt. Hierna spuit de arts deze vloeistof via een bloedvat in uw arm. Na enkele seconden bereikt de vloeistof de bloedvaten van het netvlies. Met een speciale fotocamera kunnen we zo de kwaliteit van het netvlies goed vastleggen.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek is eten en drinken toegestaan. Om misselijkheid te voorkomen, eet u een lichte maaltijd. Omdat de contrastvloeistof in een ader van de arm of hand wordt gespoten, kunt u rekening houden met uw kledingkeuze door korte of wijde mouwen te dragen.
Voorafgaand aan het onderzoek worden de ogen gedruppeld om de pupillen wijder te maken. U gaat hierdoor tijdelijk (ongeveer gedurende 6 uur) waziger zien. Het onderzoek duurt inclusief de voorbereiding ongeveer een uur.

Het onderzoek

U wordt gevraagd op een stoel te gaan zitten, met uw kin in de kinsteun van het fotoapparaat. De arts spuit de contrastvloeistof in de ader van uw arm. Daarna worden er diverse foto’s gemaakt.

Is het onderzoek pijnlijk?

Foto’s maken en ogen indruppelen is niet pijnlijk. Een prik in de arm is gevoelig en lijkt op de pijn als bij een bloedafname.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt inclusief voorbereidingstijd ongeveer 1 uur. Het fotografisch onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Vanwege de oogdruppels en de lichtflitsen kunt u mogelijk een dag na het onderzoek iets moeilijker zien, vooral in scherp licht. Met een zonnebril kunt u het daglicht beter verdragen.
Het ingespoten contrastmiddel verlaat het lichaam met de urine. De urine kan 1 tot 2 dagen een geel/groene kleur hebben. Ook uw huid kan deze tijd wat gelig zijn. Meestal zijn de volgende dag alle neveneffecten verdwenen.
Omdat u wazig ziet, mag u niet autorijden of fietsen. Zorg ervoor dat iemand met u mee kan komen. Ook als u met het openbaar vervoer reist. 

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u bij uw volgende bezoek aan de oogarts, tenzij anders afgesproken.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem zo snel mogelijk contact met ons op.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek oogheelkunde.

Contactinformatie afdelingen

Oogheelkunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6282
Route 26

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven