behandeling

Triggerfinger operatie (release)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Triggerfinger operatie (release)
Een triggerfinger is een van de meest voorkomende aandoeningen van de hand. U heeft hier last van bij het strekken van een vinger.

Herken triggerfinger

U heeft last van lichte pijn tijdens het strekken of buigen van de vinger. Dit wordt steeds erger. En u krijgt steeds meer moeite met het buigen of strekken van de vinger en voelt een ‘schokje’ tijdens het maken van deze bewegingen. Vervolgens ontstaat er een zwelling in de handpalm. Uiteindelijk kan de vinger vast komen te zitten in een gestrekte of gebogen stand. Dan moet de vinger geholpen worden om weer in de gewenste stand te komen.

Oorzaak triggerfinger

Een triggerfinger komt door een ontsteking van de buigpees van een van de vingers. Hierdoor kan deze niet meer soepel dor de peeskoker glijden. Het is niet altijd duidelijk waardoor de ontsteking van de buigpees wordt veroorzaakt. Er wordt aangenomen dat overbelasting van de getroffen vinger meestal de oorzaak kan zijn. Iedereen kan in principe een triggerfinger krijgen. Mensen met diabetes, reuma of het carpale tunnel syndroom lopen een groter risico.

Onderzoek en behandeling triggerfinger

De arts bepaalt of u een triggerfinger heeft aan de hand van een persoonlijk gesprek en lichamelijk onderzoek. Dit onderzoek doet geen pijn. Het is niet nodig om röntgenfoto’s te maken. De behandeling heeft als doel om de ontsteking van de buigpees tot rust te brengen. U kunt het advies krijgen om een (nacht)spalk te dragen, zodat de ontstoken buigpees niet langer meer langs de rand van de peesschede schuurt. Een injectie met corticosteroïden behoort ook tot de mogelijkheid. 

Operatie

Als de behandeling geen resultaat oplevert of de klachten blijven terugkeren, kan door de arts een kleine operatie uitvoeren. Deze vindt plaats op de polikliniek onder lokale verdoving. Deze ingreep duurt ongeveer 10 minuten. De peesschede wordt in de lengterichting (1,5 cm) opengesneden, zodat de verdikte buigpees meer ruimte krijgt. Deze kan dan weer ongehinderd door de peeskoker bewegen. Over het algemeen zult u weinig last hebben na deze operatie.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6660
  • Route 23

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven