behandeling

Spataderen verwijderen ClariVein methode

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Spataderen verwijderen ClariVein methode
In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we spataderen verwijderen met de ClariVein behandeling. Deze behandeling doen we in ons speciale spatadercentrum en duurt ongeveer 20 minuten per been. Daarna kunt u meteen naar huis.

Voorbereiding

 • Neem extra ondergoed mee naar het ziekenhuis.
 • Heeft u steunkousen gekregen bij eerdere behandelingen? Neem deze dan mee.
 • U mag na de behandeling zelf naar huis rijden U hoeft dus niet iemand mee te nemen die u kan thuisbrengen.
 • Bent u allergisch bent voor verdovingsvloeistof, desinfecterende middelen of pleisters? Zeg dit dan van tevoren tegen de arts. Laat ook weten of u bloedverdunners gebruikt.
 • U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Dat betekent dat u ervoor gewoon kunt eten en drinken.
 • Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.

De behandeling in stappen

Afspraak Spatadercentrum

In ons speciale spatadercentrum wordt u na verwijzing van uw huisarts onderzocht. We bepalen samen met u of deze behandeling bij u past. Daarna maakt u een afspraak voor de behandeling.

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van het dagcentrum op de tweede verdieping van het BovenIJ ziekenhuis. Zorg ervoor dat u 15 minuten van tevoren aanwezig bent. Een arts of verpleegkundige haalt u op en neemt u mee naar de behandelkamer.

Voorbereiding

De arts tekent op uw been welke ader wordt verwijderd. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving met een prikje bij de knie. Zit de spatader op de achterkant van uw been? Dan ligt u tijdens de behandeling op uw buik. Als u aan de voorkant spataderen heeft, ligt u op uw rug.

De behandeling

De arts prikt in uw been, en brengt zo een dunne draad in uw spatader. Deze draad sluiten we aan op een elektrisch handvat, dat ervoor zorgt dat de draad ronddraait. Hierdoor beschadigt de binnenkant van de ader. Ook spuit de arts een vloeistof in de ader, waardoor de spatader kleiner wordt en later helemaal verdwijnt. Daarna krijgt u een steunkous aan. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten per been. Het is niet mogelijk om 2 benen tegelijk te behandelen.

Naar huis

U kunt direct na de behandeling naar huis en het ziekenhuis lopend verlaten. U mag ook zelf naar huis rijden.

Veel lopen

Het is belangrijk dat u na de behandeling veel loopt. Probeer in elk geval elke dag 3 keer 15 minuten te wandelen.

Pijn

Sommige patiënten hebben in de eerste weken na de behandeling een pijnlijk 'trekkerig' gevoel. Ook voelt u misschien tintelingen in het behandelde been. Dit is normaal en gaat vanzelf over. U kunt paracetamol nemen tegen de pijn. Heeft u erg veel pijn? Neem dan contact met ons op.

 

Steunkous aanhouden

U moet de steunkous 24 uur lang dragen. Daarna 2 weken alleen overdag. Het is belangrijk dat u dit doet, want door de druk van de steunkous heeft u minder kans op ontsteking en pijn. Als u de steunkous uitdoet, kan uw huid een andere kleur hebben. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf.

Werk

U mag de volgende dag weer naar uw werk.

Sporten

Als u zich goed voelt, mag u weer sporten. Ga na de behandeling niet naar de sauna. Dit kan weer na 2 weken. 

Douchen en in bad

U mag 24 uur na de behandeling weer douchen. U kunt 2 weken na de behandeling weer in bad.

Effect behandeling

U ziet na ongeveer 6 weken het resultaat van de behandeling.

 

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6251/ 020-6346 231
 • Route 84 (dermatoloog) / 22 (vaatchirurg)

Specialisme

"De behandeling is mij 100% meegevallen!"

Lindsey over haar behandeling

Tijdens de zwangerschap van haar oudste dochter verscheen een spatader op het been van Lindsey de Vries (33). Gelukkig was hij niet groot en had ze er niet direct last van. Pas na negen jaar kreeg ze klachten en kwam ze voor onderzoek bij BovenIJ terecht.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven