Spataderbehandeling volgens de Clarivein methode

Binnenkort komt u voor een Clarivein behandeling van uw spataderen. De Clarivein is alternatief voor de traditionele operatie om spataderen te verwijderen en de Endo veneuze laserbehandeling. Een groot voordeel van deze ingreep is dat hij geen littekens veroorzaakt en minder belastend is omdat er ook geen uitgebreide plaatselijke verdoving gegeven wordt. In deze folder vindt u de informatie over de gang van zaken rond deze behandeling.

Intake BovenIJ ziekenhuis

Via het BovenIJ ziekenhuis kunt u een (combinatie) afspraak maken voor een vaatonderzoek (duplexscan) en direct daarna een intake gesprek. 

Het duplexonderzoek werkt met behulp van geluidsgolven en spoort de spataderen op. Direct daarna bespreekt de specialist met u de uitslag en verdere behandeling. Niet iedereen komt voor Clarivein behandeling in aanmerking, in dat geval wordt een andere behandeling met u besproken. 

Vóór de behandeling

Een kwartier voor de behandeling dient u aanwezig te zijn. U mag met eigen vervoer komen. Graag extra ondergoed meenemen en eventueel ook de kousen die u gekregen heeft bij eerdere behandelingen. 

Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Meldt u dit dan tijdig aan uw arts. Hij of zij zal u dan vertellen of u deze medicijnen mag blijven innemen of dat u hier tijdelijk mee moet stoppen.

De Clarivein behandeling

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 20 minuten per been. Met behulp van de duplex wordt de te verwijderen ader op het been afgetekend. Afhankelijk van de te behandelen ader ligt u op de buik of op de rug. Via een kleine punctie (het aanprikken van de ader) wordt een dunne draad opgevoerd tot net onder de lies of tot de knieplooi. De draad wordt aangesloten op een elektrisch handvat dat voor de ronddraaiende beweging van de draad zorgt. Deze beweging beschadigt de binnenkant van de ader. Daarbij wordt een vloeistof in de ader gespoten waardoor de spatader slinkt en verdwijnt op lange termijn. Deze stof wordt ook gebruikt bij het wegspuiten van kleine spataderen. Vervolgens krijgt u een elastische kous aan.

Na de behandeling

U kunt direct na de behandeling naar huis en het ziekenhuis lopend verlaten. U kunt zelf rijden. Het is de bedoeling dat u na de behandeling zoveel mogelijk loopt. 

De elastische kous moet u gedurende 48 uur dragen. Daarna 7 dagen alleen overdag. Wanneer u de kous uitdoet, kunt u licht huidverkleuringen zien. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf. Heeft u ernstige pijn- of andere klachten? Dan mag u ons uiteraard altijd bellen. Werken mag in principe weer de volgende dag. Sporten mag mits u zich goed voelt. Wel is het verstandig om de eerste twee weken na de behandeling geen warm bad te nemen of naar de sauna te gaan. Het effect van de behandeling is na ongeveer 6 weken zichtbaar. Afhankelijk van het behandelplan volgt er eventueel een controle afspraak.

Risico’s en complicaties

Elke ingreep kan complicaties met zich meebrengen, bij een Clarivein behandeling is de kans hierop gering. Mogelijke complicaties zijn: allergische reactie en trombose (dit is echter heel zeldzaam).

Tot slot

De behandeling vindt plaats in het dagcentrum van het BovenIJ ziekenhuis. 

Heeft u nog vragen? 

Belt u dan met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Zijn er na de behandeling problemen? Belt u dan tijdens kantooruren met de polikliniek en bij spoed buiten de kantooruren met de spoedeisende hulp. 

Wij wensen u een voorspoedig herstel. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie: Vaatcentrum Amsterdam

Contactinformatie afdelingen

Spatadercentrum

Telefoonnummer 020-634 6205/ 020-6346 231
Route 84 (dermatoloog) / 22 (vaatchirurg)

Chirurgie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6231
Route 22

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven