aandoening

Oogontsteking (uveïtis)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Oogontsteking (uveïtis)
Uveïtis is een oogontsteking van de binnenkant van het oog. Uveïtis komt vooral voor bij mensen met reuma en de ziekte van Crohn. Het is belangrijk om dit snel te behandelen, zodat uw oog niet beschadigt. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis snel terecht voor onderzoek en behandeling van uveïtis.

Herken uveïtis

Uveïtis kan plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog. Maar het kan ook langzaam ontstaan, zoals langzaam steeds waziger zien. Deze oogontsteking kan in 1 oog zitten, maar ook in 2 ogen tegelijk. Bij uveïtis ziet u wazig, of vlekjes en slierten. Andere kenmerken zijn overgevoeligheid voor het licht, tranend oog, of een pijnlijk, rood oog.

Oorzaak uveïtis

Uveïtis komt vaker voor bij mensen die al andere ontstekingen hebben. Mensen die bijvoorbeeld een vorm van reuma hebben, hebben meer kans op een uveïtis. Zoals bij de ziekte van Bechterew en jeugdreuma. Maar ook de ziekte van Crohn, sarcoïse en bindweefselziekten kunnen een uveïtis veroorzaken. Uveïtis komt op alle leeftijden voor, ook bij kinderen. Een van de vormen van uveïtis is de regenboogvliesontsteking.

Uveïtis onderzoek

Onze oogartsen onderzoeken regelmatig uveïtis. Voor dit onderzoek krijgt u oogdruppels, waardoor uw pupil wijder wordt. Daarna kijkt de oogarts met een microscoop in uw oog, om te zien of u uveïtis heeft. Door de oogdruppels ziet u een paar uur waziger en kunt u niet zelf autorijden. Soms is er meer onderzoek nodig om te weten of u uveïtis heeft. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, een longfoto of een FAG (fluorescentie angiogram). Bij een FAG worden foto’s van uw oog gemaakt, met behulp van een oranje kleurstof.

Uveïtis behandeling

Uveïtis behandelen we met medicijnen. Het is belangrijk om snel te behandelen, zodat we schade aan het oog kunnen voorkomen. U krijgt bijvoorbeeld oogdruppels die de ontsteking remmen. Of de oogarts geeft u injecties in het oog. De behandeling hangt af van de soort ontsteking, en waar de ontsteking in het oog zit. We zorgen ervoor dat u de juiste behandeling krijgt, die bij u past.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282
  • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven