aandoening

Oogontsteking door herpes

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Oogontsteking door herpes
Herpes is een virus dat een oogontsteking kan veroorzaken. Dit is hetzelfde virus dat een koortslip geeft. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van een oogontsteking door herpes.

Herken oogontsteking door herpes

Herpes kan zorgen voor een oogontsteking. Verschillende delen van het oog kunnen ontstoken raken: het hoornvlies, de oogleden of het bindvlies. Het hoornvlies is het doorzichtige laagje voor de iris en de pupil. Het bindvlies is het slijmvlies dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. Een oogontsteking door herpes begint meestal met een rood oog, dat geïrriteerd is en gevoelig voor licht. U kunt ook last hebben van tranende ogen, dikke oogleden of blaasjes op de oogleden.

Oorzaak oogontsteking door herpes

Herpes is ook het virus dat een koortslip veroorzaakt. Vaak krijgen mensen het virus zonder dat ze het weten. Het blijft dan in het lichaam. Als uw weerstand laag is, kan het herpesvirus actief worden en dan krijgt u een koortslip of oogontsteking. Herpes is besmettelijk. U kunt het van anderen krijgen als u aan de blaasjes van een koortslip of oogontsteking zit. Wanneer u daarna in uw oog wrijft, kan het virus in uw oog komen. Een ander type herpes is de geslachtsziekte. Deze vorm van herpes geeft bijna nooit een oogontsteking.

Onderzoek oogontsteking door herpes

In het BovenIJ ziekenhuis onderzoeken we de oogontsteking. Voor dit onderzoek krijgt u oogdruppels, waardoor uw pupil wijder wordt. Daarna kijkt de oogarts met een microscoop in uw oog, om te zien of u herpes heeft. Door de oogdruppels ziet u een paar uur waziger en kunt u niet zelf autorijden. We kunnen ook een uitstrijkje van uw oog maken. Bij de eerste onderzoeken vinden we meestal niet meteen de oorzaak. Daarvoor is meer onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek en röntgenfoto's. Soms onderzoeken we ook uw oogvocht. U krijgt dan een verdoving, waarna we met een kleine naald vocht uit het oog halen. Hierna krijgt u tijdelijk een oogverband.

Behandeling oogontsteking door herpes

De behandeling hangt af van hoe erg de oogontsteking is. Meestal schrijft de oogarts oogzalf of oogdruppels voor, die de ontsteking tegengaan. Sommige patiënten krijgen pillen tegen de oogontsteking.

 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282 (Helaas vandaag telefonisch slecht bereikbaar, onze excuses voor het ongemak.)
  • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven