aandoening

Oogontsteking door gordelroos (herpes zoster)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Oogontsteking door gordelroos (herpes zoster)
Bij gordelroos kunt u ook een oogontsteking krijgen. Het hoornvlies van uw oog is dan ontstoken. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van oogontsteking door gordelroos.

Herken oogontsteking door gordelroos

Gordelroos begint meestal met moeheid, koorts, een ziek gevoel en hoofdpijn. Daarna wordt de huid rood en kunnen er met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Deze blaasjes worden korstjes. Dit kunt u ook op uw (bovenste) oogleden krijgen. De gordelroos kan ook overslaan op het oog zelf. U krijgt dan een oogontsteking die te herkennen is aan een rood oog, jeuk, wazig zien, en een overgevoeligheid voor licht.

Oorzaak oogontsteking door gordelroos

Gordelroos komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. De oorzaak is niet altijd duidelijk, maar mensen met een verminderde afweer hebben een grotere kans om gordelroos te krijgen. Ook veel stress of een ziekte kunnen uiteindelijk zorgen voor gordelroos.

Onderzoek oogontsteking door gordelroos

In het BovenIJ ziekenhuis onderzoeken we de oogontsteking. Voor dit onderzoek krijgt u oogdruppels, waardoor uw pupil wijder wordt. Daarna kijkt de oogarts met een microscoop in uw oog, om te zien of u gordelroos heeft. Door de oogdruppels ziet u een paar uur waziger en kunt u niet zelf autorijden. We kunnen ook een uitstrijkje van uw oog maken met een afnamestokje.

Of de oogarts onderzoekt uw oog met een speciale oranje kleurstof. Met deze kleurstof stippen we het bindvlies aan. Door de kleuring kan de oogarts zien of uw hoornvlies beschadigd is. U kunt gewoon zien als u de kleurstof in uw oog heeft gehad. De kleurstof verdwijnt vanzelf uit uw oog.

Behandeling oogontsteking door gordelroos

Gordelroos wordt behandeld met medicijnen. Het is belangrijk om snel te behandelen, zodat we schade aan het oog kunnen voorkomen. U krijgt bijvoorbeeld oogdruppels die de ontsteking remmen. Of de oogarts schrijft oogzalf of pillen voor. Soms moeten medicijnen via een infuus gegeven worden. Bij de meeste patiënten geneest gordelroos goed, zonder dat er schade aan het oog is.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282
  • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven