aandoening

Liesbreuk

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Liesbreuk
Vandaag zijn de poliklinieken telefonisch minder goed bereikbaar dan u van ons gewend bent.

Voor vragen die geen spoed hebben, stuur een bericht via BeterDichtbij.

Wilt u weten wanneer uw afspraak is, bekijk dit via Mijn BovenIJ

 

Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een zwakke plek in de buikwand. Hierdoor kan vetweefsel of soms de darm uit de buik gaan puilen.

Herken een liesbreuk

Een liesbreuk is een zwakke plek of opening in de buikwand. Het ziet eruit als een verdikking in de lies. Ook kunnen organen uit de buikholte uitpuilen in uw lies. Dit gebeurt bij hoesten, tillen of persen. U kunt bij een liesbreuk last hebben van pijn of een zeurend of branderig gevoel in uw lies.

Oorzaken liesbreuk

Een liesbreuk is aangeboren, of komt doordat uw buikwand uitrekt door ouder worden. U heeft meer kans op een liesbreuk als er druk staat op de buikwand en uw spieren verzwakt zijn. Dit gebeurt als u:

  • rookt;
  • veel moet hoesten;
  • hard moet persen om te poepen;
  • zwaar werk hebt waarbij u vaak zware dingen tilt.

Liesbreuk genezen

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dat kan dan meer klachten geven. Als u geen last heeft van de liesbreuk, is een operatie nog niet nodig. Krijgt u last van pijn? Dan verwijst uw huisarts u door naar het BovenIJ ziekenhuis. Hier wordt u geopereerd aan uw liesbreuk. 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6231
  • Route 22

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven