behandeling

Liesbreuk operatie

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Liesbreuk operatie
Heeft u veel last van uw liesbreuk? Dan kunt u in BovenIJ ziekenhuis geopereerd worden. Bij deze operatie zal de arts het uitpuilende buikvlies terugduwen in de buikholte.

Voorbereiding

Tijdens de operatie gaat u onder narcose of krijgt u een ruggenprik of lokale verdoving. Dat is afhankelijk van het type operatie dat u krijgt. Gaat u onder narcose? Hiervoor moet u een lege maag hebben. Anders kan uw eten en drinken in uw longen terecht komen. U mag na de operatie niet zelf naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u kan ophalen uit het ziekenhuis. Na de operatie kunt u nog pijn voelen. Zorg er daarom voor dat u paracetamol in huis hebt.

De behandeling in stappen

Wel of geen liesbreuk?

Uw huisarts verwijst u door.  De chirurg beoordeelt na onderzoek of u echt een liesbreuk heeft. 

De chirurg bespreekt met u welke operatie het beste bij u past. Er zijn 2 soorten operaties: een kijkoperatie en een klassieke operatie.

Verdoving

Heeft u een liesbreuk? Voordat u geopereerd kunt worden, krijgt u een eerst een afspraak bij de anesthesist. Die kijkt of u geopereerd kunt worden. Ook bespreekt de anesthesist welke verdoving u krijgt.

Kijkoperatie

Dit heet een kijkoperatie, maar we doen meer dan alleen kijken. De arts maakt 3 kleine sneetjes van ongeveer 1 centimeter in uw buik. Daarna brengen we 3 smalle buisjes in. Via deze buisjes brengen we een camera en operatie-instrumenten naar binnen. Op een beeldscherm kunnen we zien hoe de operatie gaat. We duwen het buikvlies dat uitsteekt terug in de buik. Daarna leggen we over de zwakke plek van het buikvlies een  kunststof matje. U gaat tijdens de operatie onder narcose. 

Klassieke operatie (Lichtenstein operatie)

Bij een klassieke operatie maakt de arts een sneetje in de buurt van de liesbreuk. Hij duwt het uitstekende buikvlies terug in de buik. Daarna brengen we over de zwakke plek een matje van kunststof aan. U knt tijdens de operatie onder narcose zijn, maar we kunnen u ook verdoven met een ruggenprik of lokale verdoving. 

Terug naar afdeling

Na de operatie heeft u een infuus. De verpleegkundige verzorgt uw wond. Als u niet misselijk bent, mag u een kopje thee of glas water drinken. Als u weer goed kunt eten en drinken en geplast heeft, mag het infuus eruit.

Pijnstilling

Na de operatie is de wond  pijnlijk. Hiervoor krijgt u paracetamol.

Naar huis

De arts vertelt wanneer u weer naar huis mag. Meestal is dit dezelfde dag. Bij een kijkoperatie duurt het ongeveer 1 week tot u weer hersteld bent. Bij een klassieke operatie duurt dit 1 tot 2 weken. Blijf wel in beweging, dus ga niet in bed liggen. De eerste 2-3 weken mag u niet fietsen en niet zwaar tillen. Heeft u geen pijn meer? Dan kunt u na 1 week zonder pijn weer alles doen: fietsen, sporten en werken. Als u aan 2 kanten bent geopereerd, kan het herstel langer duren. 

Bobbel

De eerste weken voelt u soms een verdikking of harde knobbel op de plaats waar de liesbreuk zat. Meestal is dit vocht, dit verdwijnt vanzelf.

Controle

Ongeveer 4 weken na de operatie heeft u een telefonische afspraak met onze verpleegkundige. Als het nodig is, krijgt u een controleafspraak bij de arts.

Contact

Neem contact op met de polikliniek of de Spoedeisende Hulp bij een van de volgende problemen:

  • koorts boven 38,5 °C;
  • pijn die steeds erger wordt;
  • u blijft bloed verliezen.

 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6231
  • Route 22

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven