aandoening

Galstenen

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Galstenen
Als u last heeft van galstenen kunt u terecht in het BovenIJ. Onze chirurgen kunnen dan uw galblaas verwijderen.

Wat zijn galstenen

Uw lever ligt rechtsboven in de buikholte, onder uw ribben. Hij maakt gal aan. Hiermee worden vetten in uw lichaam afgebroken en verbrandt. Dit gal wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas. Als gal een tijdje stilstaat kan de galvloeistof gaan indikken. Hierdoor ontstaan galstenen. Deze kunnen zo groot als knikkers worden. 

Oorzaak galstenen

Het is niet helemaal duidelijk waardoor galstenen precies ontstaan. Wel weten we dat vrouwelijke hormonen hierbij een rol spelen. Vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico op het krijgen van galstenen. Ook tijdens de zwangerschap ontstaan galstenen sneller. Het krijgen van galstenen kan erfelijk zijn. Maar ook overgewicht en snel afvallen kunnen galstenen veroorzaken. 

Herken galstenen

Een galsteen kan klem zitten in een galgang. Hierdoor krijgt u last van buikpijn. Uw lichaam probeert de galsteen verder te duwen. Dit geeft krampen rechts in de buik. Vaak kunt u niet stilzitten als u last van galstenen hebt. U loopt heen en weer, bent misselijk en moet misschien zelfs overgeven. Uw poep kan licht van kleur zijn (beige, stopverfkleur). Uw urine heeft een donkere kleur. Ook kunnen uw huid en oogwit geel worden. 

Behandeling galstenen

Als u veel last heeft van galstenen, kan een operatie helpen. De artsen van het BovenIJ ziekenhuis verwijderen dan uw galblaas. Dit kan met een kijkoperatie of een klassieke operatie.

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven