behandeling

Galblaas verwijderen klassieke operatie

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Galblaas verwijderen klassieke operatie
Zaterdag 4 mei van 12.00 tot 18.00 uur is het niet mogelijk om in te loggen in Mijn BovenIJ. Dit komt door technische werkzaamheden.
In het BovenIJ ziekenhuis kunnen wij uw galblaas verwijderen als u last heeft van galstenen of als de galblaas ontstoken is. Dit doen we met een operatie. Als de galblaas is verwijderd, nemen de lever en de galgangen zijn taak over.

Voorbereiding

  • U blijft na de operatie 1 nacht in het ziekenhuis, neem dus slaapkleding en toiletspullen mee. (klopt dit?)
  • Neem een overzicht van uw medicijnen mee. Dit kunt u gratis ophalen bij de apotheek in het BovenIJ ziekenhuis.
  • Voor deze operatie gaat u onder narcose, Daarom moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u voor de operatie niets mag eten of drinken.
  • We raden u aan om niet zelf naar huis te rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u thuis kan brengen.
  • Het is handig om van tevoren paracetamol te kopen, tegen de pijn.

Afspraken BovenIJ

Uw huisarts verwijst u door naar het BovenIJ. De chirurg bespreekt met u welke operatie het beste bij u past. Er zijn 2 soorten operaties: een kijkoperatie en een klassieke operatie.

Verdoving

Voordat u geopereerd kunt worden, krijgt u ook een afspraak bij de anesthesist. Die kijkt of u geopereerd kunt worden. Ook bespreekt de anesthesist welke verdoving u krijgt.

Melden

U meldt zich op de dag van de operatie bij de receptie van het Dagcentrum, 2e etage van het BovenIJ ziekenhuis.

Pijnstilling

U krijgt pijnstilling en een rustgevende pil, die u met een slokje water inneemt.

Uitkleden

U kleedt zichzelf helemaal uit en krijgt een operatiehemd en witte sokken aan. Ook vragen we u om uw bril en sieraden af te doen, en  lenzen en kunstgebit uit te doen. U mag geen ondergoed dragen. Draagt u een hoortoestel? Bespreek dan met de anesthesist of u het hoortoestel kunt inhouden.

Infuus

U krijgt een infuus in uw hand of arm. Via dit infuus krijgt u de narcose. Daardoor merkt u niets van de operatie en voelt u geen pijn. 

De operatie

De chirurg maakt een snee in de buik. Deze snee loopt schuin aan de rechterkant onder de ribben. Daarna verwijderen we de galblaas. Soms laat de chirurg een slangetje (drain) achter. Hiermee wordt bloed, vocht of gal afgevoerd. De operatie duurt 1 tot 1,5 uur. We maken de wond dicht met hechtingen die vanzelf zullen oplossen. (klopt dit?)

Na de operatie

Een medewerker brengt u naar de uitslaapkamer. U heeft dan een infuus. De arts belt uw eerste contactpersoon om te vertellen hoe de operatie is gegaan. U wordt naar de afdeling gebracht als u: goed wakker bent, een stabiele bloeddruk en ademhaling heeft en de pijn onder controle is.

Terug op de afdeling

De verpleegkundige van de afdeling belt uw eerste contactpersoon zodra u op de afdeling bent. U mag ook zelf contact opnemen met uw familie om te zeggen dat u weer op de afdeling bent. Het infuus wordt weggehaald als u goed drinkt, geplast heeft en niet bloedt uit de wond. Het slangetje (drain) in uw buik wordt meestal dezelfde dag verwijderd.

Naar huis

Als alles goed gaat, gaat u na de operatie dezelfde dag nog naar huis. U krijgt dan pijnstillers en adviezen voor thuis mee. klopt dit? of toch een nachtje blijven? 

Eerste 24 uur

Rijd geen auto, fiets of motor in de eerste 24 uur na de operatie. Zorg ervoor dat er thuis iemand is die u kan helpen als dit nodig is.

Eerste 5 dagen

Vermijd activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op de buikspieren. Zoals het tillen van zware dingen of sporten. Heeft u geen pijn meer? Dan mag u alles doen wat u kunt doen.

Eerste week

Wacht minimaal 1 week voor u uw activiteiten weer oppakt. Voelt u pijn? Dan doet u te veel en moet u het rustiger aandoen.

Vermoeidheid

De eerste weken na de operatie kunt u nog erg moe zijn. Het is dus fijn als er iemand in de buurt is die u kan helpen als dit nodig is, bijvoorbeeld met schoonmaken of boodschappen doen. U zult merken dat u steeds iets meer kunt.

Sporten en werken

Als u geen pijn meer heeft, kunt u weer fietsen, sporten en werken. 

Wond verzorgen

De wond aan uw buik heeft geen speciale verzorging nodig. Er kan de eerste dagen wat bloed of wondvocht uit komen. Daarvoor kunt u een pleister op de wond doen. De hechtingen lossen vanzelf op. Vaak ontstaat een bloeduitstorting. Dan kan de huid blauw of paars worden. Deze bloeduitstorting verdwijnt na een paar weken vanzelf.

Wassen en douchen

U mag zich gewoon wassen en/of douchen. Een bad nemen of zwemmen mag pas na 2 weken, omdat de wond anders te week wordt.

Pijn

Verdoven van de pijn is belangrijk om goed te herstellen. Neem daarom de eerste dagen na de operatie pijnstillers tegen de pijn. Op 1 dag mag u 4 keer 1000 mg paracetamol nemen. U kunt het gebruik van pijnstillers langzaam afbouwen

Schouderpijn

U kunt na de operatie last hebben van pijn  aan de schouder. Dit is normaal en kan 1 week duren. Deze pijn verdwijnt vanzelf.  

Voeding

U kunt 1 dag na de operatie voorzichtig weer drinken en eten. Wees de eerste dagen voorzichtig met vette maaltijden. Probeer uit wat u kunt verdragen. Heeft u klachten na het eten van bepaalde voeding? Stop hier dan mee en probeer het later opnieuw. Na korte tijd kunt u weer eten wat u gewend was.

Poepen

De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van darmkrampen en verstopping (obstipatie). Veel water drinken en vezelrijke voeding zijn belangrijk om goed te kunnen poepen.

Contact opnemen

Neem contact op met het ziekenhuis als u zich binnen 1 week na de operatie zorgen maakt over:

  • de pijn;
  • de wond die rood, warm/heet en/of gezwollen, of als er pus uit de wond komt;
  • de wond die blijft bloeden.

Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur belt u naar de polikliniek chirurgie. En anders neemt u contact op met de spoedeisende hulp. Maakt u zich een week na de operatie nog zorgen of heeft u klachten? Dan kunt u ook contact opnemen met uw huisarts.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6231
  • Route 22

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven