behandeling

Galblaas verwijderen kijkoperatie

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Galblaas verwijderen kijkoperatie
In het BovenIJ ziekenhuis kunnen wij uw galblaas verwijderen als u last heeft van galstenen of als de galblaas ontstoken is. Dit doen we met een operatie. Als de galblaas is verwijderd, nemen de lever en de galgangen zijn taak over.

Voorbereiding

 • Voor deze operatie gaat u onder narcose.. Daarom moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u voor de operatie niets mag eten of drinken.
 • Neem een overzicht van uw medicijnen mee. Dit kunt u gratis ophalen bij de apotheek in het BovenIJ ziekenhuis.
 • U gaat dezelfde dag nog naar huis, maar mag niet zelf naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u thuis kan brengen

De behandeling in stappen

Afspraken BovenIJ

Uw huisarts verwijst u door naar het BovenIJ. De chirurg bespreekt met u welke operatie het beste bij u past. Er zijn 2 soorten operaties: een kijkoperatie en een klassieke operatie.

Verdoving

Voordat u geopereerd kunt worden, krijgt u ook een afspraak bij de anesthesist. Die kijkt of u geopereerd kunt worden. Ook bespreekt de anesthesist welke verdoving u krijgt.

Melden

U meldt zich op de dag van de operatie bij de receptie van het Dagcentrum, 2e etage van het BovenIJ ziekenhuis.

Pijnstilling

U krijgt pijnstilling en een rustgevend tablet, dat u met een slokje water inneemt. 

Uitkleden

U kleedt zichzelf helemaal uit en krijgt een operatiehemd en witte sokken aan. U Ook vragen we u om uw bril en sieraden af te doen, en lenzen en kunstgebit uit te doen.

*Tip: Draagt u een hoortoestel? Bespreek dan met de anesthesist of u het hoortoestel kunt inhouden.*

Infuus

U krijgt een infuus in uw hand of arm. Via dit infuus krijgt u de narcose. Daardoor merkt u niets van de operatie en voelt u geen pijn. 

De operatie

Dit heet een kijkoperatie, maar we doen meer dan alleen kijken. Bij een kijkoperatie opereert de chirurg via kleine gaatjes, in plaats van 1 grote snee. Dit doen we met behulp van een cameraatje. Op een tv-scherm zien we wat er in de buik gebeurt. De chirurg maakt 4 kleine sneetjes van ongeveer 2 centimeter in de buik. Via deze gaatjes verwijdert de chirurg de galblaas. De operatie duurt 1 tot 1,5 uur. We maken de wond dicht met hechtingen die vanzelf zullen oplossen.

Na de operatie

Een medewerker brengt u naar de uitslaapkamer. De arts belt uw eerste contactpersoon om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Als u goed wakker bent, een stabiele bloeddruk en ademhaling heeft en de pijn onder controle is, wordt u naar de afdeling gebracht. U heeft dan een infuus. 

Terug op de afdeling

De verpleegkundige van de afdeling belt uw eerste contactpersoon zodra u op de afdeling bent. U mag ook zelf contact opnemen met uw familie om te zeggen dat u weer op de afdeling bent. Het infuus wordt weggehaald als u goed drinkt, geplast heeft en niet bloedt uit de wond.

Naar huis

U kunt na een kijkoperatie meestal nog dezelfde dag naar huis. De verpleegkundige zegt wanneer u naar huis mag en geeft u pijnstillers en adviezen voor thuis mee.  U mag niet zelf naar huis rijden.

Eerste 24 uur

Rijd geen auto, fiets of motor in de eerste 24 uur na de operatie. Zorg ervoor dat er thuis iemand is die u kan helpen als dit nodig is.

Eerste 5 dagen

Vermijd activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op uw buikspieren. Zoals het tillen van zware dingen of sporten.

Eerste week

Wacht minimaal 1 week voor u uw activiteiten weer oppakt. wat voor activiteiten? Niet werken, want dat mag pas weer als patiënt geen pijn meer heeft? Voelt u pijn? Dan doet u te veel en moet u het rustiger aandoen.

Vermoeidheid

De eerste weken na de operatie kunt u nog erg moe zijn. Het is dus fijn als er iemand in de buurt is die u kan helpen als dit nodig is, bijvoorbeeld met schoonmaken of boodschappen doen. U zult merken dat u steeds iets meer kunt.

Sporten en werken

Als u geen pijn meer heeft, kunt u weer fietsen, sporten en werken. 

Wond verzorgen

De wondjes in uw buik hebben geen speciale verzorging nodig. Er kan de eerste dagen wat bloed of wondvocht uit komen. Daarvoor kunt u een pleister op de wondjes doen. De hechtingen lossen vanzelf op. Vaak ontstaat een bloeduitstorting. Dan kan de huid blauw of paars worden. Deze bloeduitstorting verdwijnt na een paar weken vanzelf.

Wassen en douchen

U mag zich gewoon wassen en/of douchen. Een bad nemen of zwemmen mag pas na 2 weken, omdat de wondjes anders te week worden.

Pijn

Verdoven van de pijn is belangrijk om goed te herstellen. Neem daarom de eerste (hoeveel?) dagen na de operatie pijnstillers tegen de pijn. Op 1 dag mag u 4 keer 1000 mg paracetamol nemen. U kunt het gebruik van pijnstillers langzaam afbouwen. 

Schouderpijn

U kunt na de operatie last hebben van pijn  aan de schouder. Dit is normaal en kan 1 week duren. Deze pijn verdwijnt vanzelf. 

Voeding

U kunt 1 dag na de operatie voorzichtig weer drinken en eten. Wees de eerste dagen (hoeveel?)voorzichtig met vette maaltijden. Probeer uit wat u kunt verdragen. Heeft u klachten na het eten van bepaalde voeding? Stop hier dan mee en probeer het later opnieuw. Na korte tijd kunt u weer eten wat u gewend was.

Poepen

De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van darmkrampen en verstopping (obstipatie). Veel water drinken en vezelrijke voeding zijn belangrijk om goed te kunnen poepen.

Contact opnemen

Neem contact op met het ziekenhuis als u zich binnen 1 week na de operatie zorgen maakt over:

 • de pijn;
 • de wond die rood, warm/heet en/of gezwollen, of als er pus uit de wond komt;
 • de wond die blijft bloeden.

Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur belt u naar de polikliniek chirurgie. En anders neemt u contact op met de spoedeisende hulp. Maakt u zich een week na de operatie nog zorgen of heeft u klachten? Dan kunt u ook contact opnemen met uw huisarts.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6231
 • Route 22

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven