Galblaas verwijderen

In deze informatie leest u meer over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek dat u met de chirurg heeft gehad. Uw situatie kan anders zijn dan hier beschreven.

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechtsboven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm.

De lever maakt gal aan. De gal wordt afgevoerd naar de galblaas waar het wordt ingedikt en opgeslagen. Gal is een vloeistof die belangrijk is voor het verteren van vetten.

Zodra er voedsel in de maag komt, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm. Dit gebeurt vooral bij vet voedsel. Wanneer de galblaas is verwijderd wordt deze functie overgenomen door de lever en de galgangen.

Galstenen of ontstoken galblaas

De meest voorkomende aandoening van de galblaas is de vorming van galstenen. Vrouwen tussen de 35 en 55 jaar lopen meer risico op het krijgen van galstenen. Alleen bij klachten van de galstenen is een verwijdering van de galblaas nodig. Een operatie van de galblaas kan ook nodig zijn wanneer de galblaas ontstoken raakt.

Klachten

Een ontstoken galblaas kan leiden tot algehele malaise met koorts, misselijkheid, braken of buikpijn. Galstenen geven koliekpijn: aanvallen met zeer hevige buikpijn.

De galblaasoperatie 

Uw behandelend arts adviseert u om uw galblaas te laten verwijderen. Er zijn twee manieren van opereren: de kijkoperatie en de klassieke operatie. Uw behandelend arts bespreekt met u wat in uw geval het beste is. De anesthesioloog geeft u informatie over de verdoving.

Kijkoperatie (laparoscopie)

Bij een kijkoperatie maakt de chirurg vier kleine sneetjes van ongeveer twee centimeter in de buik. Hierdoor kan hij een laparoscoop en enkele speciale instrumenten in de buikholte brengen die de galblaas kunnen pakken en verwijderen.

Een laparoscoop is een lange, rechte buis waarop een videocamera en een lampje zitten. De camera is verbonden met een monitor. Op een scherm kan de chirurg zijn handelingen volgen en de galblaas verwijderen.

De arts vult de buikholte met CO2-gas om wat meer ruimte en dus meer zicht in het operatiegebied te krijgen. Dit gas is onschuldig en verdwijnt aan het eind van de operatie weer uit de buik. Deze operatie duurt een uur tot anderhalf uur.

Omdat de arts de galblaas niet kan zien voordat de instrumenten zijn ingebracht, zijn sommige situaties niet te voorspellen en kunnen alleen maar worden ontdekt als de operatie al is begonnen. Als de galblaas ernstig ontstoken is of omdat er bijvoorbeeld teveel litteken verklevingen in de omgeving van de galblaas zijn, kan het noodzakelijk zijn de galblaas op de klassieke manier te verwijderen. Houdt u er daarom rekening mee dat er een kans is dat er een klassieke operatie wordt uitgevoerd terwijl er een kijkoperatie was afgesproken.

Klassieke operatie

Bij een klassieke galblaasoperatie verwijdert de arts de galstenen en de galblaas via een snee in de buik. Deze snee loopt schuin aan de rechterkant onder de ribben.

Mogelijk laat de chirurg een of twee dunne drains achter die via een aparte opening door de buikwand naar buiten wordt geleid. De drains zijn nodig om bloed, vocht of gal af te voeren. Deze operatie duurt een uur tot anderhalf uur.

Risico’s van de operatie

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is zowel bij de kijkoperatie als de klassieke operatie een normale kans op complicaties aanwezig die bij een operatie altijd bestaan, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Ook een beschadiging van het galwegstelsel (< 1%), gallekkage of galblaasperforatie kunnen voorkomen.

Wat neemt u mee voor een opname?

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis beschikt u over een afsluitbare garderobekast. Hierin kunt u uw kostbare spullen opbergen. Toch adviseren wij u dringend om zo weinig mogelijk geld of andere waardevolle spullen mee te nemen. Het BovenIJ ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van uw eigendommen. Neem alleen het noodzakelijke mee, zoals:

 • Toiletartikelen, nachtkleding, ondergoed, makkelijke kleding voor overdag, pantoffels of badslippers.
 • Alle medicijnen die u thuis gebruikt in de originele verpakking.
 • Een lijst van alle medicijnen die u nu gebruikt. Dit actuele medicatie overzicht kunt u gratis ophalen bij uw apotheek.
 • Verzekeringspasje, identiteitsbewijs en patiëntenplaatje.
 • Een 2 euro muntstuk voor het afsluiten van de garderobekast of het gebruik van de rolstoelen voor het vervoer in het ziekenhuis.

Wie neemt u mee?

Wij willen de rust en de privacy voor de andere patiënten garanderen. Daarom vragen wij u om: 

 • Door één persoon gebracht of gehaald te worden.
 • De persoon die met u meekomt buiten de afdeling te laten wachten tot u klaar bent.

Dag van de operatie

Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie van het Dagcentrum, 2e etage van het BovenIJ ziekenhuis.

Voorbereiding in het ziekenhuis

U krijgt pijnstillingsmedicatie en een rustgevende tablet die u met een slokje water inneemt. U krijgt een operatiehemd en witte sokken aan. Het dragen van ondergoed is niet toegestaan. Ook wordt u gevraagd om eventuele bril, sieraden, lenzen en losse gebitsprotheses uit te doen. U krijgt een infuus in uw hand of arm. Het middel voor de verdoving (narcose) wordt via dit infuus toegediend.

Tip: Draagt u een hoortoestel? Bespreek met de anesthesioloog of u het hoortoestel kunt inhouden.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. De behandelend arts belt uw eerste contactpersoon om te vertellen hoe de ingreep is verlopen. De behandeling van pijn wordt zo goed mogelijk afgestemd op uw pijnklachten. Dit gebeurt door middel van een pijnmeting. Als u goed wakker bent, een stabiele bloeddruk en ademhaling heeft en de pijn onder controle is, wordt u naar de afdeling gebracht.

Terug op de afdeling

De verpleegkundige van de afdeling belt uw eerste contactpersoon zodra u op de afdeling bent. U mag ook zelf contact opnemen met uw familie om te melden dat u weer terug bent op de afdeling.

Het infuus wordt verwijderd zodra u voldoende kunt drinken, geplast heeft en geen nabloeding heeft. Soms hebt u ook een drain om bloed en vocht af te voeren. Vaak wordt de drain nog dezelfde dag verwijderd.

Wij horen graag van u

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Geef het aan als u iets niet begrijpt. Is er even geen arts of verpleegkundige in de buurt? Schrijf uw vragen op zodat u ze kunt stellen op een later moment.

Naar huis

Als er geen onvoorziene omstandigheden gebeuren, gaat u na een kijkoperatie nog dezelfde dag naar huis. Na een klassieke operatie kan de opnameduur langer zijn. Van de verpleegkundige hoort u hoe laat u weer naar huis mag. U krijgt bij ontslag het volgende mee:

 • Adviezen voor thuis.
 • Eventueel aanvullende pijnstillers of een recept hiervoor.

Op de dag dat u naar huis gaat, mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u die dag kan ophalen. De eerste vijf dagen zijn activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op de buikspieren af te raden. Als u geen pijn heeft kunt u al uw activiteiten weer oppakken. Wat u kunt doen, mag u ook doen. Er zijn geen beperkingen.

Wanneer neemt u contact op na een operatie?

Na een operatie is er altijd een kans dat er een complicatie optreedt. Neem contact op met het ziekenhuis als u zich binnen een week na de operatie zorgen maakt over:

 • De pijn.
 • De wond (rood, warm/heet en/of gezwollen, of als er pus uit de wond komt).
 • Een nabloeding.

Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur belt u naar de chirurgie polikliniek. Buiten deze uren neemt u contact op met de spoedeisende hulp.

Maakt u zich een week na de operatie nog zorgen of heeft u klachten, dan kunt u ook contact opnemen met uw huisarts.

U werkt thuis verder aan uw herstel.
Wij helpen u daarbij met deze adviezen en instructies.

Adviezen voor de eerste dag na de operatie

 • Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
 • Zorg dat u op de dag van uw ontslag pijnstillers in huis heeft. U kunt paracetamol halen bij de drogist of apotheek.
 • Zorg dat iemand u die dag kan ophalen uit het ziekenhuis en dat er thuis iemand is op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen.

Adviezen voor de eerste weken

Vermoeidheid

De vermoeienissen die u thuis te wachten staan worden vaak onderschat. Hulp vanuit uw directe omgeving kan zeker helpen. U zult merken dat u geleidelijk aan meer kunt.

Lichamelijke inspanning

Vermijd activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op uw buikspieren in de eerste vijf dagen na de operatie. Wacht minimaal een week voor u uw activiteiten weer oppakt. Pas uw activiteiten aan zolang u nog pijn voelt. Als u geen pijn meer heeft, kunt u weer fietsen, sporten en werken. Er zijn geen beperkingen.

Wondverzorging

De wondjes in uw buik hebben geen speciale verzorging nodig. Uit de wondjes kan de eerste dagen wat bloed of wondvocht komen. Zolang de wondjes nog lekken kunt u er een pleister op doen. De hechtingen lossen vanzelf op. Vaak ontstaat een bloeduitstorting. Deze trekt in de komende weken vanzelf weer weg. U mag zich gewoon wassen en/of douchen. Een bad nemen of zwemmen mag pas na twee weken omdat de wondjes anders te week worden.

Pijnbestrijding

Goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Daarom is het raadzaam dat u de eerste dagen na de operatie de pijn met pijnstillers onderdrukt. Op één dag mag u vier maal 1000 mg paracetamol gebruiken. U kunt het gebruik van pijnstillers langzaam verminderen.

Schouderpijn

Mogelijk hebt u schouderpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door het gas dat tijdens de operatie in de buikholte is geblazen. Het gas prikkelt het middenrif en dat geeft pijn tussen de schouderbladen. De pijn kan een week duren en verdwijnt vanzelf.

Voeding

U hoeft geen dieet te volgen. De dag na de operatie kunt u geleidelijk aan weer drinken en eten. Wees de eerste dagen voorzichtig met vette maaltijden. Probeer uit wat u kunt verdragen.

Heeft u klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Stop met het gebruik van deze voedingsmiddelen en probeer ze later opnieuw. Na korte tijd kunt u weer eten wat u gewend was.

Ontlasting

Veel water drinken en vezelrijke voeding zijn bevorderlijk voor uw ontlasting. De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van darmkrampen en/of obstipatie.

Werken

U kunt weer aan het werk wanneer u zich daar lichamelijk toe in staat voelt.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact op met het secretariaat chirurgie. Bel zo snel mogelijk, maar uiterlijk 24 uur voor uw afspraak. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Chirurgie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6231
Route 22

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven