aandoening

Droge maculadegeneratie (slijtage netvlies)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Droge maculadegeneratie (slijtage netvlies)
Bij droge maculadegeneratie is het midden van uw netvlies beschadigd. Dit zien we vooral bij ouderen. Er is geen behandeling voor.

Betekenis maculadegeneratie

Het gebied in het midden van het netvlies heet de macula, of ‘gele vlek’. Hiermee kunt u details zien. Degeneratie betekent achteruitgang. Bij maculadegeneratie sterven cellen in de macula af. Hierdoor ziet u een vlek in het midden van uw zicht. Er zijn verschillende soorten maculadegeneratie. De bekendste soorten zijn droge en natte maculadegeneratie. Bij droge maculadegeneratie ontstaat er een ophoping van afvalstoffen achter het netvlies. Na een tijdje beschadigen deze afvalstoffen het netvlies, waardoor u minder goed kan zien. Droge maculadegeneratie komt vaker voor dan natte maculadegeneratie.

Herken droge maculadegeneratie

Bij droge maculadegeneratie wordt het midden van wat u ziet steeds waziger. Dit gaat heel langzaam en kan jaren duren. In het begin kunt u details steeds minder goed zien. Ook heeft u misschien het idee dat het te donker is om goed te kunnen zien. Na een aantal jaar kunt u in het midden steeds slechter zien: u ziet een zwarte vlek middenin uw beeld.   

Oorzaak droge maculadegeneratie

Droge maculadegeneratie komt vooral voor bij ouderen en begint meestal na het 50e levensjaar. Daarom noemen we het leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Ouderen hebben dus meer kans op droge maculadegeneratie. Ook kan het erfelijk zijn: als uw familieleden droge maculadegeneratie hebben, is er meer kans dat u het ook krijgt. Ongezond eten en roken vergroot de kans op droge maculadegeneratie. 

Behandeling droge maculadegeneratie

Droge maculadegeneratie is niet te genezen, er is geen behandeling voor. Gelukkig hebben de meeste mensen milde klachten. Ze zien misschien wat slechter, maar kunnen de meeste dingen gewoon doen. Als u erg slecht ziet, zijn er veel hulpmiddelen. Zoals vergrotingsapparaten en telescoopbrillen. 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282
  • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven