aandoening

Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
Boezemfibrilleren is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Hierbij klopt het hart onregelmatig en meestal sneller dan normaal. De stoornis is niet levensbedreigend, maar moet meestal wel behandeld worden om schade aan het hart te voorkomen.

Herken boezemfibrilleren

De klachten variëren sterk. Sommige mensen voelen niets. In andere gevallen kunnen de klachten zeer vervelend en beperkend zijn. Als u klachten ervaart, zijn het vaak de volgende: 

  • onregelmatige hartkloppingen,
  • duizelig, licht in het hoofd,
  • vermoeidheid,
  • kortademigheid,
  • druk, pijn of vervelend gevoel op de borst.

Boezemfibrilleren is een onschuldige hartritmestoornis, maar kan leiden tot het ontstaan van een bloedstolsel. Dit geeft een verhoogde kans op een herseninfarct. Door langdurig boezemfibrilleren kan de pompfunctie van het hart verminderen, waardoor hartfalen ontstaat.

Ontstaan boezemfibrilleren

Onze zogenaamde sinusknoop zorgt voor de elektrische prikkels. Die bepalen het hartritme en de frequentie waarmee het hart klopt. Deze sinusknop ligt hoog in de rechterboezem van het hart. Eigenlijk is dat onze eigen pacemaker. Bij boezemfibrilleren is dit proces verstoord. Hierbij ontstaan er teveel prikkels in de boezem. Een deel van deze prikkels wordt doorgelaten naar de kamers, meer dan normaal, waardoor deze snel en onregelmatig samentrekken.

Onderzoek

We kunnen de diagnose boezemfibrilleren stellen met behulp van een hartfilmpje, oftewel een ECG. Maar ook met een holter-onderzoek (hartritme registratie gedurende langere tijd), echocardiografie en fietstest kunnen we boezemfibrilleren vaststellen.  

Oorzaken

Bekende oorzaken voor boezemfibrilleren zijn hoge bloeddruk, suikerziekte, aandoening van het hart zelf zoals een hartinfarct/verminderde pompfunctie (hartfalen) of hartklepaandoening, te snel werkende schilklier, ontstekingen (bijvoorbeeld longontsteking) en regelmatig alcoholgebruik. Daarnaast komt boezemfibrilleren komt vaker voor bij ouderen en mensen met ernstig overgewicht.

Behandeling

Er bestaan verschillende vormen van boezemfibrilleren. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kiezen we samen een behandeling. Meestal proberen we in eerste instantie met medicijnen het hartritme te herstellen. U krijgt ook bloedverdunners, omdat bij boezemfibrilleren het risico op stolselvorming verhoogd is. Soms is een cardioversie nodig. Dan herstellen we met een elektrische schok het hartritme.

Een andere optie is een ablatie, waarbij we een ‘litteken in het hart’ maken om de hartritmestoornis tegen te gaan. Soms is een andere ziekte de oorzaak van boezemfibrilleren, zoals een hartklepaandoening of vernauwingen in de kransslagaders. Dan is behandeling daarvan nodig.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6732
  • Route 10

Specialisme

‘Ik ben blij dat er tegenwoordig digitale hulpmiddelen zijn, zodat ik niet voor iedere issue meer naar het ziekenhuis hoef’

Marc maakt in zijn zoektocht naar de oorzaak van hartkloppingen gebruik van de Thuismeten app

Vandaag de dag vindt zorg niet altijd meer plaats in het ziekenhuis, maar ook steeds vaker op afstand. Met behulp van digitale middelen, die patiënten thuis kunnen gebruiken. Marc krijgt een gecombineerde behandeling binnen en buiten de muren van het BovenIJ. In de zoektocht naar de oorzaak van hartkloppingen, maakt hij gebruik van de Thuismeten app en andere digitale middelen.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven