Boezemfibrilleren is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Hierbij klopt het hart onregelmatig en meestal sneller dan normaal. De stoornis is niet levensbedreigend, maar moet meestal wel behandeld worden om schade aan het hart te voorkomen.
Lees meerCardiologie
We plannen uw afspraken en onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag

- Home
- Specialisme & afdeling
- Cardiologie
Bij het specialisme cardiologie zien we patiënten met problemen aan het hart. We zoeken naar de oorzaak en bepalen samen welke behandeling bij u past. Afspraken en onderzoeken worden zoveel mogelijk op dezelfde dag gepland, zodat u niet steeds naar het ziekenhuis hoeft en snel de uitslag weet. Wij zijn een vast team van 6 cardiologen. U heeft hierdoor telkens een afspraak met uw eigen cardioloog.
Onderzoek
Heeft u last van pijn op de borst? Of bent u snel benauwd? Dan onderzoeken wij zo snel mogelijk wat de oorzaak is, zodat we de juiste behandeling kunnen starten. U krijgt bijvoorbeeld een hartfilmpje (ECG), fietstest, bloeddrukmeting en een echo van het hart. Op onze hartfunctie afdeling doen we vervolgonderzoek, zoals een hartkatheterisatie of een CT aorta.
Behandeling
In het BovenIJ ziekenhuis behandelen we de meest voorkomende hartziekten. Op de eerste harthulp onderzoeken we patiënten met dringende klachten. Zo kunnen we zo snel als nodig is een behandeling starten. Dat kan een behandeling zijn met medicijnen, een hartkatheterisaties of het plaatsen van een pacemaker.
Spreekuur voor hartklachten
We hebben verschillende spreekuren en poliklinieken om u snel passende zorg te bieden. Zo is er een polikliniek voor snelle diagnostiek hartklachten speciaal voor patiënten die voor het eerst te maken krijgen met hartklachten. Heeft u chronische klachten? We begeleiden u dan bij de polikliniek hartfalen. Na een operatie of aandoening helpen we u revalideren bij de hartrevalidatie afdeling.
Eigen arts
U wordt behandeld door een cardioloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in hart- en vaatziekten. In het BovenIJ ziekenhuis wordt u vanaf het begin gezien door dezelfde cardioloog, zodat u steeds een vertrouwd gezicht ziet. Uw cardioloog luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.
Samen beslissen
Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw cardioloog legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw cardioloog welke behandeling het beste bij u past.
Samenwerking
De cardiologen in het BovenIJ werken samen met cardiologen in andere ziekenhuizen in Amsterdam, zoals het OLVG en het Amsterdam UMC. Daarnaast werken onze cardiologen nauw samen met huisartsen in Amsterdam-Noord.
Vragen stellen via BeterDichtbij app
Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.
Praktische informatie
- Telefoonnummer 020-634 6732
- Route 10
- Cardiologie polikliniek 9 dagen
- Hartkatheterisatie (cardiologie) 4 dagen
Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken
Hartfalen is een chronische ziekte die steeds vaker voorkomt. Hartfalen betekent dat het hart het bloed minder goed kan rondpompen door het lichaam. Hartfalen ontstaat door hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, hoge bloeddruk en problemen met de hartklep.
Lees meerBij een hartinfarct raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Meestal komt dit door een bloedstolsel waardoor er geen bloed meer stroom naar dat deel van het hart. Hierdoor ontstaat schade aan de hartspier.
Lees meerDe arts stelt vast dat u een hartinfarct heeft doorgemaakt. Vragen die de arts wil beantwoorden zijn: Hoe groot is de schade aan uw hart? Op welke plek is uw hart beschadigd? Wat is de beste behandeling voor u? Daarvoor is verder onderzoek nodig naar de conditie van uw hart.
Lees meerEen echocardiografie is een onderzoek waarbij door middel van geluidsgolven een afbeelding van het hart gemaakt kan worden.
Lees meerBij een hartkatheterisatie checkt de arts de bloedvaten rondom uw hart. Zo weten we of sommige bloedvaten te nauw zijn.
Lees meerEen Holter-ECG is eigenlijk niets anders dan een hartfilmpje van 24 uur, dat wordt opgenomen tijdens uw normale dagelijkse bezigheden.
Lees meerIn het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor een 24-uurs bloeddrukmeting. Door dit onderzoek krijgt de arts een nauwkeurig beeld van uw bloeddruk gedurende een dag en een nacht. Zo kan bekeken worden bij welke activiteiten of na welke medicijnen uw bloeddruk te hoog of te laag is geweest. In de bijgevoegde folder leest u wat u kunt verwachten bij dit onderzoek.
Lees meerEen pacemaker is een apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. Hiervoor geeft dit apparaat kleine stroomstootjes af. Meestal is een pacemaker nodig als het hartritme te langzaam is.
Lees meerIn deze folder leest u over wat er gebeurt voor, tijdens en na een elektrische cardioversie. Met een elektrische cardioversie probeert de cardioloog uw verstoorde hartritme (ook wel boezemfibrilleren of boezemflutter genoemd) met een stroomstoot te herstellen.
Lees meerBinnenkort heeft u een afspraak voor het maken van een hartfilmpje (ECG). In deze folder leest u wat bij dit onderzoek kunt verwachten.
Lees meerIsordil is een medicijn dat bloedvaten verwijdt, waardoor het hart het bloed gemakkelijker kan wegpompen en minder werk hoeft te verrichten. Isordil is ook bekend onder de naam ‘Isosorbidedinitraat (tablet)’ of ‘Nitroglycerine (NTG-spray)’. In de bijgevoegde folder leest u meer over dit medicijn.
Lees meerBinnenkort wordt u verwacht voor een slokdarm echocardiografie. In deze folder leest u wat er gebeurt voor, tijdens en na het onderzoek.
Lees meerGerelateerde afdelingen
Gerelateerde specialismen
Fons (72), cardiologie patiënt
De 72-jarige Fons heeft het aan zijn hart. Hij komt al jaren in het BovenIJ ziekenhuis voor controles en behandelingen. ‘In andere ziekenhuizen voelde ik me een nummer, hier voel ik me thuis.’
Lees de hele ervaring