Cardioversie

In deze folder leest u over wat er gebeurt voor, tijdens en na een elektrische cardioversie. Met een elektrische cardioversie probeert de cardioloog uw verstoorde hartritme (ook wel boezemfibrilleren of boezemflutter genoemd) met een stroomstoot te herstellen.

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die wordt gekenmerkt door ongeorganiseerde activiteit van de boezem. Tijdens het boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en meestal veel te snel. Het hart zal hierdoor minder goed functioneren waarbij u klachten kunt krijgen zoals hartkloppingen, lage bloeddruk, duizeligheid, transpireren en algemeen onwel voelen. Boezemfibrilleren kan onder willekeurige omstandigheden plotseling optreden. Vaak wordt eerst geprobeerd het hartritme te herstellen met behulp van medicijnen. Wanneer dit niet lukt, wordt meestal besloten tot een cardioversie over te gaan.

Voor de behandeling

Cardioversie vindt plaats onder sedatie (= verlaging van het bewustzijn, ‘roesje’). Dit houdt in dat u tijdens de behandeling ‘nuchter’ moet zijn om braken tijdens en na de behandeling te voorkomen. 

Niet eten en drinken voor de behandeling

Tijdens de behandeling moet u een lege maag hebben. U mag dus niet eten en drinken voor de behandeling. Bij een volle maag kan tijdens de behandeling de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomen. Als u toch gegeten of gedronken heeft en dus geen lege maag heeft voor de behandeling, kan de behandeling niet doorgaan. U bent dan niet nuchter. 
Voor uw eigen veiligheid moet u zich houden aan de regels ‘Eten en drinken voor een sedatie’. Deze regels staan in de folder ‘Sedatie met Propofol’. 

Medicijnen

U moet uw ochtendmedicijnen met een slokje water innemen zoals voorgeschreven. Uw diabetes medicatie neemt u niet in zolang u nog niet mag eten.

Gebruik bloedverdunners

  • Als u onder controle bent bij de trombosedienst en u gebruikt Acenocoumarol of Fenprocoumon, dan moet u deze gewoon innemen op de normale tijd. Uw trombosedienst is door het ziekenhuis op de hoogte gesteld van de behandeling en past uw dosering hierop aan.
  • Gebruikt u Pradaxa (Dabigatran), Xarelto (Rivaroxaban), Eliquis (Apixaban) of Lixiana (Edoxaban), neem deze medicijnen dan ook in op de dag van de cardioversie.

Roken

Het is verstandig op de dag van de behandeling niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen, tevens stimuleert roken de maagzuurproductie. Bovendien kan hoesten na de behandeling erg pijnlijk zijn. 

Overige

Zorg ervoor dat uw huid schoon is wanneer u naar het ziekenhuis komt. Verwijder make-up, nagellak én piercings. Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuislaten.

Heeft u obstructief slaapapnoe syndroom (OSAS) met een hulpmiddel (device) zoals een MRA of CPAP apparaat, neemt dit device dan mee naar de cardioversie (ECV) onder sedatie afspraak.

De behandeling

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling hartbewaking/intensive care (ICCC), 1e etage, route 74. Daar wordt u aangesloten op apparatuur die het hartritme registreert en er wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Het kan voorkomen dat uw hartritme op dat moment goed blijkt te zijn. Dan kunt u direct weer naar huis, zonder dat u behandeld bent. Is uw hartritme niet goed dan wordt de behandeling voortgezet. 
Wanneer het hartritme onregelmatig is, wordt er bloed afgenomen. Als de uitslag daarvan goed is, krijgt u een infuus toegediend. De behandeling kan starten zodra de cardioloog en anesthesioloog of sedatie specialist aanwezig zijn. De anesthesioloog of sedatie specialist dient u de sedatie toe. Terwijl u slaapt vindt de behandeling door middel van een cardioversie plaats. U merkt er niets van.

Na de behandeling

U hoort direct of de behandeling succesvol is geweest. Als u goed wakker bent, krijgt u iets te eten en te drinken. Gedurende ongeveer twee uur worden uw hartritme, bloeddruk en zuurstofgehalte gecontroleerd. Soms is de huid op de plaats waar de elektrische schok is gegeven wat rood en voelt branderig, vergelijkbaar met verbranding door de zon. U kunt hiervoor zalf krijgen.

Resultaten

De kans op succes is moeilijk te voorspellen en wisselt van persoon tot persoon. De kans op succes is het grootst wanneer de ritmestoornis nog maar kort bestaat (enkele weken tot maanden), als de patiënt jong is en wanneer er geen bijkomende hartproblemen zijn.

Naar huis

Het is verstandig om onder begeleiding van familie of kennissen naar huis te gaan. Na de cardioversie moet u het dezelfde dag even rustig aan doen. U mag niet zelf in de auto naar huis rijden of op een andere manier aan het verkeer deelnemen. Alcohol drinken wordt ook sterk afgeraden, omdat u net een slaapmiddel heeft gehad. Wanneer dezelfde klachten terugkomen, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw huisarts of cardioloog. 

Vragen

Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen, stelt u die dan gerust aan de verpleegkundige of aan uw behandelend cardioloog.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw opnamedag? Neem dan contact met ons op. 

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven