Sedatie door sedatie specialist

Binnenkort komt u naar het BovenIJ ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat u tijdens dit onderzoek sedatie krijgt. U wordt dan in slaap gebracht. Waarom is dit nodig? Hoe krijgt u het medicijn toegediend en zijn er bijwerkingen? Dit en meer leest u in deze folder.

Gesprek met sedatie specialist

Enkele dagen voor het onderzoek heeft u een voorbereidingsgesprek met de sedatie specialist. Die vertelt u meer over de sedatie. U kunt alleen sedatie krijgen als u eerst een gesprek heeft gehad. Hiervoor krijgt u een uitnodiging.

Waarom een sedatie?

Door sedatie heeft u tijdens het onderzoek minder last van spanning. Wij werken met kortwerkende middelen.  U voelt zich rustiger en ervaart minder ongemak van het onderzoek. U slaapt meestal tijdens het hele onderzoek of behandeling. Sommige patiënten worden tussendoor een beetje wakker, maar u heeft dan geen pijn. Meestal bent u na een half uur weer goed wakker. Tijdens het onderzoek is de sedatie specialist continu bij u.

Uw voorbereiding thuis

 • Gebruikt u medicijnen? U moet deze gewoon innemen, tenzij anders is afgesproken met uw behandelend arts, de anesthesioloog of de sedatie specialist.
 • Neem uw eigen medicatie wel mee naar het ziekenhuis.
 • U dient uw horloge en sieraden (ook piercings) af te doen. Neem geen waardevolle spullen mee. Uw gehoorapparaat kunt u zo lang mogelijk in houden.
 • Verwijder eventuele make-up en nagellak op uw wijsvinger. De sedatie specialist wil de natuurlijke kleur van uw huid en nagels zien.
 • Bent u bekend met slaapapneu? Meld dit dan. Hebt u een CPAP apparaat of MRA device, neemt u dit dan mee naar het ziekenhuis.

De sedatie kan alleen doorgaan als:

 • u eerst een voorbereidingsgesprek met een sedatie specialist heeft gehad.
 • u na het onderzoek onder begeleiding naar huis gaat. Zorg daarom dat iemand met u meekomt naar het ziekenhuis. Of regel dat we iemand kunnen bellen om u na het onderzoek te komen ophalen.
 • u niet gegeten of gedronken heeft. U moet nuchter zijn.

Eten en drinken voor een sedatie

Tijdens de sedatie moet u een lege maag hebben. U mag dus niet eten en drinken voor de sedatie. U moet nuchter zijn.

Bij een volle maag kan tijdens de sedatie de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomen. Voor uw eigen veiligheid moet u zich houden aan de regels uit het schema ‘Eten en drinken voor een sedatie’.

Als u gegeten of gedronken heeft en dus geen lege maag heeft voor de sedatie, kan de sedatie niet doorgaan. U bent dan niet nuchter.

Tanden poetsen mag wel. Ook uw medicijnen kunt u eventueel innemen met een slokje water (tot 2 uur voor de sedatie).

Regels ‘eten en drinken voor een sedatie’

 

Eten

Drinken

Tot middernacht (00.00 uur) 

Alles 

Alles

Vanaf middernacht tot 2 uur voor de opname

Niets*

*tenzij anders met u besproken door sedatie specialist 

Alleen water, aanmaaklimonade, thee of zwarte koffie (zonder melk of melkpoeder) 

Vanaf 2 uur voor de opname

Niets

Niets 

Let op! Geef het aan als u kort voor de sedatie toch gegeten of gedronken heeft. Het kan zijn dat voor uw eigen veiligheid de sedatie dan niet doorgaat.

Het onderzoek

Voor het onderzoek ontvangt een verpleegkundige van de afdeling of de sedatie specialist u. De verpleegkundige stelt u vragen, controleert uw bloeddruk en pols. De verpleegkundige brengt 2 polsbandjes met uw gegevens aan. U krijgt ter voorbereiding een infuusnaald geplaatst en mogelijk een operatieschort aan.

Wat gebeurt er tijdens de sedatie en het onderzoek?

Op de behandelkamer wordt u aangesloten aan de monitor. Uw bloeddruk, hartslag en de zuurstofverzadiging in uw bloed worden voortdurend gemeten. 

 • U krijgt een slangetje met zuurstof in uw neus. Hiermee wordt ook de ademhaling gecontroleerd.
 • Via het infuus krijgt u het slaapmiddel en soms ook een pijnstiller toegediend. Dit zijn middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden en het reactievermogen verminderen.
 • Hierdoor voelt u zich al snel ontspannen of slaperig. Als de sedatie goed ingewerkt is, kan het onderzoek beginnen. 
 • De sedatie is afgestemd op de duur van het onderzoek. Zodra het onderzoek is afgerond, maken wij u wakker. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek of de behandeling brengen we u naar de uitslaapruimte. U blijft minimaal 1 uur onder controle. Als u goed wakker bent, verwijderen we het infuus. U kunt iets te drinken en te eten krijgen. 

Door de sedatie herinneren de meeste mensen zich weinig tot niets van het onderzoek. Neem deze dag geen belangrijke beslissingen, omdat u vergeetachtig kunt zijn.

U mag tot 12 uur na toediening van de verdoving niet deelnemen aan het verkeer, niet werken en geen alcohol drinken. U kunt niet alleen reizen, maar moet onder begeleiding naar huis.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. U krijgt of heeft hiervoor een (bel)afspraak. 

Bijwerkingen

Het slaapmiddel werkt enkele uren kalmerend, verslapt de aandacht en kan de spierfunctie verminderen. Andere bijwerkingen: 

 • Soms sufheid tot enkele uren na de verdoving of behandeling. 
 • Soms misselijkheid. Als het nodig is, krijgt u een medicijn.
 • Soms problemen met de ademhaling of de hartfunctie tijdens het onderzoek of behandeling. Dit komt echter zelden voor. Deze klachten zijn goed te behandelen met medicijnen. 

Uitstel onderzoek of behandeling onder sedatie

Houd er rekening mee dat het altijd mogelijk is dat door onvoorziene omstandigheden de sedatie, een onderzoek of een behandeling uitgesteld kan worden. U krijgt bij uitstel zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, schrijft u deze dan op. U kunt ze voor het onderzoek of behandeling stellen aan de sedatie specialist.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op. 

Contactinformatie afdelingen

Sedatie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven