Afdeling

Longfunctieafdeling en onderzoek

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Longfunctieafdeling

Als u last heeft van bijvoorbeeld kortademigheid of hoesten, kan uw longarts of huisarts een longfunctieonderzoek voor u aanvragen. Dit gebeurt op de longfunctieafdeling van het BovenIJ ziekenhuis. Hierbij onderzoeken we hoe het gaat met uw longen en luchtwegen.

Waarom een longfunctieonderzoek?

De arts kan op die manier zien of u een aandoening aan de longen heeft, bijvoorbeeld COPD of astma. Voor een grote operatie krijgen patiënten soms ook een longfunctieonderzoek. Na afloop krijgt u bij de vervolgafspraak bij uw arts de uitslag van het onderzoek.

Hoe gaat een longfunctieonderzoek?

Bij een longfunctieonderzoek meten we de inhoud van uw longen en de doorgankelijkheid van uw luchtwegen. Ook kan de gevoeligheid van uw luchtwegen worden getest. Een longfunctieonderzoek kan bestaan uit meerdere onderdelen. Het onderzoek duurt minimaal 1 kwartier tot maximaal 1 uur. Als u voor de eerste keer een longfunctieonderzoek krijgt, is het belangrijk dat u stopt met het innemen van uw inhalatiemedicatie.

Verschillende onderzoeken

Er bestaan verschillende onderzoeken. Uw longarts bespreekt met u welk onderzoek passend is bij uw klachten.

Spirometrie

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een spirometer. Met dit onderzoek meten we de hoeveelheid lucht die u maximaal in en uit kunt ademen in een bepaalde tijd. U ademt door een mondstuk met een knijper op de neus. Soms herhalen we de test na het geven van een luchtwegverwijdend medicijn om te beoordelen of er een verandering optreedt.

Body Plethysmografie

Dit onderzoek meet de weerstand van uw luchtwegen en uw totale longinhoud. Tijdens de test zit u in een kleine doorzichtige, gesloten cabine. U ademt door een mondstuk met een knijper op de neus. Na een paar minuten wordt uw ademhaling 2 seconden lang onderbroken, waarbij u blijft doorademen tegen een weerstand. Soms herhalen we de test nadat we een luchtwegverwijdend medicijn hebben gegeven.

CO-diffusiecapaciteit

Bij dit onderzoek meten we het functioneren van de longblaasjes. U ademt door een mondstuk met een knijper op de neus. De laborant vraagt u om zo diep mogelijk uit te ademen en daarna zo diep mogelijk weer in te ademen. Deze ingeademde lucht moet u 7 seconden inhouden, daarna blaast u weer uit.

Histamine provocatie test

Bij dit onderzoek meten we of uw luchtwegen overgevoelig zijn. U ademt een paar keer histamine in, elke keer een beetje meer. Histamine is een prikkelende stof die uw lichaam zelf ook aanmaakt. Na elke inademing meten we de longfunctie. Bij overgevoeligheid van de luchtwegen zal een (voor u waarschijnlijk herkenbare) reactie optreden. U kunt dan een benauwd gevoel krijgen dat snel weer wegtrekt. Als het nodig is krijgt u na de test een luchtwegverwijdend medicijn. Als voorbereiding op deze test moet u het gebruik van bepaalde medicijnen op tijd stoppen. U doet dit in overleg met uw longarts.

Hyperventilatie provocatie test

Bij dit onderzoek kijken we of uw klachten komen door hyperventilatie. Voordat het onderzoek begint, vult u een vragenlijst in. Daarna ademt u 10 minuten door een mondstuk, waarvan 3 minuten op een snellere en diepere manier. Dit kan vervelend voelen. Aan het einde van de test vult u weer een vragenlijst in.

Arteriepunctie

Bij dit onderzoek meten we onder andere de zuurstofconcentratie in uw bloed. Dit geeft informatie over hoe uw longen werken. Voor dit onderzoek nemen we bloed af uit de polsslagader.

6 Minuten wandeltest

Bij dit onderzoek kijken we welke afstand u in 6 minuten lopend kunt afleggen. U loopt in uw eigen tempo. De test is bedoeld om uw uithoudingsvermogen en reactie van uw lichaam tijdens inspanning te bepalen. Tijdens het lopen meten we de hoeveelheid zuurstof in uw bloed (zuurstofgehalte) en uw hartslag met een knijper op uw vinger.

Fit-to-fly test

Bij dit onderzoek beoordelen we of u zonder extra zuurstof mag vliegen. De hoeveelheid zuurstof in uw bloed (zuurstofgehalte) mag tijdens een vliegreis niet te laag worden. Bij bepaalde longproblemen kan dit een risico zijn. Het hangt af van het zuurstofgehalte in uw bloed of we een ‘6 Minuten wandel-test’ of een ‘arteriepunctie’ aanvragen.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6292
  • Route 40

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bij de longziekte COPD heeft u moeite met ademen. Dit komt doordat uw longen beschadigd zijn. COPD komt meestal door veel roken.

Lees meer

COPD is niet te genezen. Wel biedt BovenIJ hulp bij stoppen met roken. U wordt door een speciaal team begeleid.

Lees meer

Astma is niet te genezen, maar er valt wel goed mee te leven. Wij ondersteunen u hierbij in het BovenIJ.

Lees meer

Astma is een ontsteking van de kleine luchtwegen. Deze ontsteking is chronisch. Dit betekent dat het niet meer weggaat. Door de ontsteking worden de luchtwegen smaller en sneller geprikkeld. Hierdoor is ademhalen moeilijker.

Lees meer

Als u last van uw longen heeft, kunt u in BovenIJ ziekenhuis een longfunctieonderzoek krijgen. Hierbij onderzoeken we hoe het gaat met uw longen en luchtwegen. Meer over de verschillende onderzoeken leest u in de folder 'Longfuntieonderzoek'.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven