behandeling

Astma behandeling

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Astma behandeling
Astma is niet te genezen, maar er valt wel goed mee te leven. Wij ondersteunen u hierbij in het BovenIJ.

Medicijnen 

Bij astma krijgen patiënten meestal ontstekingsremmers. Deze medicijnen houden de ontsteking in uw luchtwegen onder controle. U neemt deze medicijnen met een puffer. Dit is een inhalator waarmee u de medicatie inademt. De afgelopen jaren is veel onderzoek naar astma gedaan. Medicijnen tegen astma zijn steeds beter en hebben veel minder bijwerkingen dan vroeger.

Astma en roken

Als u rookt, maakt dit de klachten erger. Daarom is het belangrijk om te stoppen met roken. Hierdoor bent u minder benauwd en hoest u minder. In het BovenIJ ziekenhuis hebben wij een Rook-stop-polikliniek die u helpt bij het stoppen met roken. Dit gebeurt meestal met een combinatie van medicijnen en ondersteunende therapie. De basisverzekering vergoedt deze behandeling. Het eigen risico is wel van toepassing

Rook-stop-polikliniek

Longverpleegkundige en astma

Als u astma heeft, kan dit veel invloed hebben op uw leven. Misschien moet u aanpassingen doen in uw omgeving of aan  uw manier van leven, zodat u minder klachten heeft. Daarom verwijst onze longarts door naar de longverpleegkundige. De longverpleegkundige helpt u omgaan met astma. U leert klachten herkennen en hoe u ermee omgaat. Ook hoort u hoe u uw medicijnen op de juiste manier gebruikt. 

Wat je kunt doen aan astma

Wat kun je doen?

 • Niet roken.
 • Verbied anderen te roken waar jij bij bent, zeker in je eigen huis.
 • Blijf weg bij de dingen waar je benauwd van wordt. Neem geen hond of kat als je daar benauwd van wordt.
 • De meeste mensen met astma worden benauwd van de huisstofmijt.
 • De huisstofmijt zit in huisstof. Houd je huis dus goed schoon.
 • Bewegen. Als je astma hebt is het extra belangrijk om te sporten. Word je van sporten benauwd dan moet je steeds astma-medicijnen gebruiken.

Wat doet de dokter?

 • De dokter geeft je medicijnen om in te ademen (puffers). Er zijn twee soorten medicijnen. Als je af en toe benauwd bent krijg je een medicijn dat je luchtbuisjes wijder maakt. Dan ben je na 10 tot 30 minuten minder benauwd. Als je iedere week een paar keer benauwd bent, krijg je medicijnen die je elke dag moet gebruiken. Je krijgt dan minder slijm in de longen. En de spiertjes in de luchtbuisjes trekken niet meer samen, zodat de lucht er beter door kan.

Praktische informatie

 • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
 • Telefoonnummer 020-634 6292
 • Route 46

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven