COPD behandeling
- Home
- Aandoening & behandeling
- COPD behandeling
Behandeling COPD
COPD is niet te genezen. De schade aan uw longen kunnen we niet herstellen. Ook is COPD meestal een progressieve ziekte. Dit betekent dat uw longen steeds verder achteruit zullen gaan. Er zijn medicijnen die de klachten bij COPD kunnen verminderen. Zoals luchtwegverwijders, die ervoor zorgen dat u minder kortademig bent. Sommige patiënten komen in aanmerking voor ontstekingsremmers. Als uw longen erg slecht zijn en ze niet meer voldoende zuurstof aan u lichaam kunnen afgeven, kan de longarts u zuurstof voorschrijven.
COPD en roken
COPD wordt meestal veroorzaakt door roken. Ook als u al COPD heeft, is het belangrijk om te stoppen met roken. Dit heeft altijd zin, ook als u al jarenlang rookt. Want door roken worden uw klachten erger en beschadigen uw longen sneller. In het BovenIJ ziekenhuis hebben wij een rook-stop-polikliniek die u helpt bij het stoppen met roken. Dit gebeurt meestal met een combinatie van medicijnen en therapie. Deze behandeling wordt vergoed door de basisverzekering. U hoeft er dus niets voor te betalen.
Longverpleegkundige en COPD
Als u COPD heeft, kan dit veel invloed hebben op uw leven. Misschien moet u aanpassingen doen in uw omgeving en bij uw manier van leven, zodat u minder klachten heeft. Ook kan het lastig zijn om te accepteren dat u deze longziekte heeft. Daarom behandelen wij patiënten met COPD door een longarts en longverpleegkundige. De longverpleegkundige helpt u omgaan met COPD. U leert klachten herkennen en hoe u ermee omgaat. Ook hoort u hoe u uw medicijnen op de juiste manier gebruikt.
COPD en zorg op afstand
Wanneer de diagnose COPD bij u is gesteld bespreken wij ook of gebruik wil maken van zorg op afstand. De longverpleegkundigen kunnen op afstand uw gezondheid in de gaten houden en u coachen hoe u met uw COPD kunt omgaan. Dit doen wij via onze COPD thuismeten-app.
Het risico bij COPD is het krijgen van een longaanval. U wordt bijvoorbeeld extra benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Soms moet u hiervoor worden opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer u zelf herkent dat uw klachten erger worden, en uw zorgverlener dit eerder weet, kan een longaanval of zelfs een ziekenhuisopname worden voorkomen.
Met zorg op afstand leert u steeds beter de klachten van een longaanval bij u zelf te herkennen. U krijgt hierdoor meer inzicht in uw ziekte en weet wanneer het wel of niet goed met u gaat, en wat u zelf kunt doen. Wanneer uit de vragenlijst blijkt dat uw klachten erger zijn, kunt u zelf kijken wat er in het Longaanval Actieplan staat.
Wijklongverpleegkundige
Wij zorgen graag goed voor onze patiënten, ook als u weer thuis bent. Daarvoor werkt het BovenIJ ziekenhuis samen met longverpleegkundigen in de wijk van Cordaan en Evean. Deze longverpleegkundige belt u voor een huisbezoek. Bij dit bezoek luistert ze naar uw verhaal. Ook neemt de longverpleegkundige in de wijk het long actieplan met u door. U kunt in het ziekenhuis aangeven of u voor Cordaan of Evean kiest.
Folders en links
Praktische informatie
- Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
- Telefoonnummer 020-634 6292
- Route 46