aandoening

Astma

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Astma
Astma is een ontsteking van de kleine luchtwegen. Deze ontsteking is chronisch. Dit betekent dat het niet meer weggaat. Door de ontsteking worden de luchtwegen smaller en sneller geprikkeld. Hierdoor is ademhalen moeilijker.

Herken astma

Bij niet goed behandeld astma bent u erg benauwd.  U bent snel buiten adem en hebt de neiging om naar lucht te happen. Het voelt alsof het onderste deel van de longen dichtzit. U kunt last hebben van een piepende ademhaling en ‘neusvleugelen’. Bij neusvleugelen bewegen uw neusvleugels mee bij elke ademteug om meer lucht naar binnen te zuigen. Ook hoesten met slijm komt vaak voor. Dit komt doordat de luchtwegen geïrriteerd zijn.

Herken een longaanval bij astma

Als u heel veel last van uw astma hebt, kunt u een longaanval krijgen. U krijgt het dan erg benauwd en uw medicijnen helpen niet meer voldoende. Een longaanval kan voor extra schade zorgen in uw longen. Neem direct contact op met uw longverpleegkundige van het BovenIJ als u last van 1 van deze klachten heeft:

 • U bent erg benauwd.
 • U kunt geen hele zin zeggen zonder tussendoor adem te halen.
 • U kunt niet liggen, omdat u dan bijna geen adem meer heeft.
 • U ademt heel snel en ook uw hart klopt snel.
 • U hoest veel meer dan normaal.
 • U heeft meer last van taai en/of vastzittend slijm dan normaal.

Heeft u een longaanval in het weekend? Neem dan contact op met de huisartsenpost. Bel 112 wanneer u suf wordt, het gevoel heeft dat u niet meer kan ademhalen, of als uw huid blauwpaars wordt. U krijgt van onze longverpleegkundige een persoonlijk longaanval actieplan mee. Hiermee herkent u een longaanval eerder, en weet u wat u moet doen als u een longaanval krijgt.

Oorzaken astma

Astma kan komen door een allergie, dit komt veel voor. Bij allergisch astma krijgt u het benauwd als u stoffen inademt waarvoor u allergisch bent. Bijvoorbeeld huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of pollen (hooikoorts). U kunt ook last hebben van astma na inspanning, zoals traplopen of sporten. Dit noemen we inspanningsastma.

Onderzoek astma

In het BovenIJ ziekenhuis onderzoeken we of u astma heeft. Dit doen we tijdens een longfunctieonderzoek. Zo komen we erachter wat er aan de hand is met uw longen en luchtwegen. Dit onderzoek kan bestaan uit verschillende onderdelen en duurt minimaal 15 minuten tot maximaal 1 uur. U doet bijvoorbeeld een blaastest, een wandeltest, of we meten de hoeveelheid zuurstof in uw bloed.

Behandeling astma

Praktische informatie

 • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
 • Telefoonnummer 020-634 6292
 • Route 46

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven