Afdeling

Logopedie

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Logopedie

De logopedist behandelt aandoeningen op het gebied van spraak, taal, communicatie, ademhaling, stem, kauwen en slikken. De logopedisten van het BovenIJ zijn gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen met neurologische aandoeningen, die bijvoorbeeld moeite hebben met de spraak of taal na een beroerte of hersentumor.

Logopedist

Een logopedist is een expert in communicatie en slikken. Als u bijvoorbeeld na een beroerte moeite heeft met kauwen en slikken, dan zoekt de logopedist samen met u naar mogelijkheden om toch veilig te kunnen eten en drinken. Zo voorkomt u onbedoeld gewichtsverlies of een longontsteking door verslikking. 

Patiënten van de logopedist

U kunt terecht op de afdeling logopedie wanneer u moeite heeft met spreken, kauwen en/ of slikken. De logopedist onderzoekt en behandelt deze klachten samen in een multidisciplinair team, bestaande uit een arts, ergotherapeut, fysiotherapeut, diëtist, maatschappelijk werker en psycholoog. Ook behandelen we mensen met een progressieve neurologische aandoening, zoals de Ziekte van Parkinson of MS. Daarnaast speelt de logopedist een rol bij de behandeling van baby’s waar borst- of flesvoeding niet goed verloopt.

Logopedie in het BovenIJ

De logopedist werkt klinisch op verwijzing van de specialist. U kunt de logopedist op alle verpleegafdelingen tegenkomen waar advies of behandeling gewenst is. Bijvoorbeeld op de stroke-unit van de Acute Opname Afdeling bij mensen met een beroerte of op de afdeling Longgeneeskunde bij een longontsteking na verslikken. De logopedist ondersteunt en adviseert ook op de Intensive Care bij mensen aan de beademing die daardoor problemen hebben met slikken of spreken.

Op verwijzing van de kinderarts kan de preverbaal logopedist baby’s en jonge kinderen onderzoeken en ouders adviseren bij voedingsproblemen.

De logopedist is onderdeel van de polikliniek Revalidatie & Herstel. De revalidatiearts kan volwassenen met bijvoorbeeld een beroerte, MS, Long COVID of de ziekte van Parkinson verwijzen naar een behandeling op deze afdeling.

Onderzoek slikproblemen

Wanneer er sprake is van (onbegrepen) slikproblemen kan er in het BovenIJ een slikvideo worden gemaakt. Dit gebeurt op de poli Radiologie in samenwerking met de logopedist. Ook kan in samenwerking met de KNO-arts een FEES (Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken) worden gedaan. Dat is een slikonderzoek waarbij de KNO-arts met een cameraatje aan een dun kabeltje (flexibele scoop) in uw keel kijkt hoe het slikken verloopt. Na dit onderzoek kan de logopedist een behandelplan met u opstellen en slikadviezen geven.

Lees meer over slikvideo

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6157 (Revalidatie & Herstel polikliniek)
  • Route 2 Oost

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Beroerte is de gewone naam voor Cerebro Vasculair Accident (CVA). Een Cerebro Vasculair Accident is, letterlijk vertaald, een probleem met de bloedvaten in de hersenen. Onder deze verzamelnaam vallen verschillende aandoeningen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven