logopedist

Virginia Noija

Ik probeer goed te luisteren, zonder oordeel

portretfoto van Virginia Noija, logopedie in het BovenIJ ziekenhuis
portretfoto van Virginia Noija, logopedie in het BovenIJ ziekenhuis
golf
 1. Home
 2. Zorgverleners
 3. Virginia Noija

Na een beroerte kunnen patiënten in paniek raken. Onze logopedist Virginia Noija probeert ze dan vertrouwen te geven, zodat de behandeling zijn werk kan doen: ‘Want frustraties belemmeren de behandeling.’

‘Een beroerte verandert opeens je hele leven. Het overkomt je plotseling en je hebt lang nodig om te herstellen. Het is belangrijk dat de patiënt hierna direct revalideert, zodat beter herstelt. Dat is best heftig voor patiënten: opeens willen allemaal artsen en therapeuten iets van je, terwijl je eigenlijk nog moet bijkomen.

Ik probeer als logopedist goed te luisteren, zonder oordeel, om te weten wat de patiënt belangrijk vindt. Wat voor persoon is het? Wat vindt de patiënt belangrijk in het leven? En waar wil hij naartoe werken? Als logopedist ondersteun ik onder andere bij het slikken en opnieuw leren spreken.
Maar we zoeken ook naar nieuwe vormen van communicatie, zoals lichaamstaal, dingen opschrijven in plaats van zeggen en kortere zinnen maken. Patiënten kunnen gefrustreerd zijn als oefeningen niet meteen lukken. Ik probeer ze dan vertrouwen te geven, want frustraties belemmeren de behandeling.

De rol van muziek

Vroeger wilde ik altijd zangeres worden, maar uiteindelijk koos ik voor logopedie. Toch speelt muziek nog steeds een belangrijke rol in mij leven. Ik ga graag naar Paradiso voor een tof concert. Als ik bij familie ben waar een gitaar staat, maken we muziek en zingen we meerstemmig, zoals dat in vele Molukse families gaat. Dan voel ik waar het leven om draait: genieten van en met de mensen om je heen. Dat gun ik mijn patiënten ook.

Écht kijken wie de patiënt is

Logopedie is een prachtig vak. Het is vooral mooi om écht te kijken wie de patiënt is, zodat de behandeling goed bij hem past. Ik herinner me een patiënt die directeur was van een bedrijf, toen hij een beroerte kreeg en veel moeite had met spreken. Hij leerde tijdens de revalidatie dat het ook okay is als het even niet goed gaat. Uiteindelijk herstelde hij en ging hij weer aan het werk als directeur. Hij vertelde me later dat hij de lessen van zijn revalidatie ook meegeeft aan zijn medewerkers: dat het niet alleen maar gaat om presteren. Dat is prachtig om te horen.’

Aandachtsgebieden

 • (Poli)Klinische diagnostiek en behandeling van taal-, spraak- en slikstoornissen bij volwassenen met:
  • Neurologische aandoeningen, zoals CVA, Parkinson(isme) en MS
  • Longaandoeningen en interne problematiek
  • COVID-19
  • ICU-opname
  • Problemen door ouderdom
  • Mindfulness in groepsverband

Opleiding en specialisatie

1997-2001 Logopedie, Hanzehogeschool Groningen

Contact

Logopedie

 • Telefoonnummer 020-634 6157 (Revalidatie & Herstel polikliniek)
 • Route 2 Oost

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven