aandoening

Beroerte (CVA)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Beroerte (CVA)
Beroerte is de gewone naam voor Cerebro Vasculair Accident (CVA). Een Cerebro Vasculair Accident is, letterlijk vertaald, een probleem met de bloedvaten in de hersenen. Onder deze verzamelnaam vallen verschillende aandoeningen.

Beroerte (CVA)

Onder de verzamelnaam beroerte vallen een aantal verschillende aandoeningen:

  • herseninfarct
  • TIA
  • hersenbloeding

Herken een beroerte

Bij een beroerte ontstaan de klachten plotseling. Niet alle klachten hoeven bij elke patiënt op te treden, maar veel voorkomende klachten zijn:

  • verlamming aan arm en/of been aan één kant van het lichaam;
  • een scheef hangende mond;
  • problemen met taal: niet kunnen praten of wartaal praten en/of niet begrijpen wat er gezegd wordt;
  • verminderd bewustzijn;
  • slikproblemen;
  • moeite met het uitvoeren van handelingen;
  • dubbelzien of niets meer zien met één oog of aan één kant;
  • duizeligheid.

Herseninfarct

Bij een herseninfarct raakt een slagader (een bloedvat waardoor bloed naar de hersenen gepompt wordt) verstopt. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen geen voeding en zuurstof meer. Dat deel stopt onmiddellijk met functioneren. Als de verstopping te lang duurt, zullen de hersencellen beschadigen en afsterven. De verstopping van het vat kan ontstaan doordat het vat langzaam is vernauwd en er plotseling een klein bloedstolseltje in vastloopt. De verstopping kan ook het gevolg zijn van een groter stolsel. Dit kan bijvoorbeeld bij uw hart zijn ontstaan door een onregelmatige hartslag en daar zijn losgeschoten. In de kleinere vaten bij de hersenen loopt dit dan vast.  Zodra u verschijnselen hebt die passen bij een beroerte, of deze ziet bij iemand anders, belt u 112.

TIA

TIA staat voor Transient Ischaemic Attack. Dit is een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Het is eigenlijk een kortdurend herseninfarct. Een TIA is dus eigenlijk een beroerte die niet doorzet, maar een TIA kan wel een voorbode zijn voor een  beroerte (met blijvende neurologische uitval). Het is daarom erg belangrijk dat zo snel mogelijk contact op neemt met de huisarts wanneer u verschijnselen heeft gehad die passen bij een TIA.

Hersenbloeding

Een hersenbloeding kan één van de oorzaken van een beroerte (CVA) zijn. Bij een hersenbloeding lekt een bloedvat binnen uw hersenen. Dit kan spontaan gebeuren maar komt vaak voor bij mensen met een langer bestaande hoge bloeddruk. Het bloed dat uit het vat lekt hoopt zich op tussen de hersencellen. De hersencellen komen daardoor onder druk te staan. Daardoor functioneren ze niet meer goed en/of gaan ze kapot. Hierdoor kunnen klachten optreden die hetzelfde zijn als bij een herseninfarct, alleen is de oorzaak anders.

Behandeling 

Zowel bij een herseninfarct als bij een hersenbloeding is het van belang om zo snel mogelijk een behandeling te starten. Daarom is het van belang dat u 112 belt als u de klachten herkent bij uzelf of bij een naaste. In het BovenIJ geven we geen acute behandeling. U zult binnen 6 uur vanaf het ontstaan van klachten daarom altijd naar het OLVG West of naar het AUMC vervoerd worden.

Na beoordeling in een van die ziekenhuizen, of als de klachten langer aanwezig zijn, kan u wel opgenomen worden in het BovenIJ ziekenhuis. Dat gebeurt dan op de stroke unit, alwaar er gekeken wordt naar risicofactoren voor een beroerte zoals onder andere hoge bloeddruk, ritmestoornissen, cholesterolwaarde of suikerziekte. Ook wordt er intensief samengewerkt met de fysiotherapeut, de ergotherapeut en de logopedist, die bij u langs kunnen komen op deze stroke unit. Zo snel mogelijk zal er ook een plan gemaakt worden voor een eventueel revalidatieprogramma.

Beroerte onderzoek

Als u een beroerte (CVA) hebt gehad, onderzoeken we in BovenIJ ziekenhuis wat de oorzaak is. Dit kan een herseninfarct of een hersenbloeding zijn. We maken hiervoor een scan van uw hersens (MRI) en een hartfilmpje (ECG). Ook kijken we of u een te hoog cholesterol of suikerziekte heeft. Soms maken we ook een echo van de bloedvaten in uw hals.

In de tussentijd ligt u op onze speciale stroke-unit. (BESTAAT NIET MEER< wat is het wel?) Dit is een speciale afdeling voor patiënten die een beroerte hebben gehad. Hier wordt u extra in de gaten gehouden. Daarna starten we zo snel mogelijk de behandeling. 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6260
  • Route 35, 36

Specialisme

Gerelateerde informatie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven