aandoening

Psoriasis

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Psoriasis
Psoriasis is een huidziekte met rode plekken en witte schilfers. U kunt deze plekken op uw hele lichaam krijgen. Psoriasis kan goed behandeld worden in het BovenIJ.

Herken psoriasis

Psoriasis is een huidziekte met witte schilfers, rode plekken en jeuk. Psoriasis is niet besmettelijk. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt vooral voor bij volwassenen. Soms blijven de plekken een paar weken, soms blijven ze voor altijd. Er zijn verschillende soorten psoriasis, onder andere:

  • Plaque psoriasis: dit is de meest bekende vorm van psoriasis. U heeft dan rode plekken op de huid, waar witte schilfers op zitten. Meestal zitten deze plekken op de ellebogen, knieën, hoofd, op het onderste deel van de rug, aan de binnenkant van de handen en aan de onderkant van de voeten. Soms zit psoriasis ook op de geslachtsdelen. 
  • Psoriasis guttata: deze vorm van psoriasis komt bij ongeveer 1 op de 10 patiënten voor. Psoriasis guttata verwijst naar het Latijnse woord gutta, dit betekent: druppel. Opvallend bij deze vorm van psoriasis zijn de druppelgrote roodroze plekjes. Deze plekjes zitten vooral op de romp, onderbuik en onderrug. 
  • Psoriasis inversa: hierbij heeft u vochtige, jeukende plekken, vooral in de huidplooien. Bijvoorbeeld in de oksels, bilnaad, onder de borsten, of bij het geslachtsdeel. Deze plekken hebben meestal geen schilfers. Vooral ouderen krijgen deze vorm van psoriasis. 
  • Erythrodermische psoriasis: als psoriasis het hele lichaam bedekt, noemen we dit erythrodermie. Hierbij is het hele lichaam rood en schilferig. Ook heeft u last van koude rillingen en veel jeuk. Deze vorm van psoriasis komt weinig voor. 

Oorzaken psoriasis

Het is niet altijd duidelijk waardoor psoriasis ontstaat. In sommige families komt psoriasis vaker voor, dus erfelijkheid kan een rol spelen. Psoriasis kan erger worden door stress, infecties, verbranding van de huid of beschadiging van de huid, bijvoorbeeld een snijwond of schaafwond. Ook kan het erger worden als u bepaalde medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld bètablokkers, malariapillen en bepaalde pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. Psoriasis komt vaker voor bij mensen die roken of regelmatig alcohol drinken.  

Psoriasis en sociaal contact

Psoriasis kan veel invloed hebben op uw leven. Veel mensen schamen zich dan voor hun lichaam en vinden het bijvoorbeeld spannend om nieuwe mensen te ontmoeten. Of ze hebben moeite met seks, omdat ze hun lichaam niet durven te laten zien. Er zijn ook veel mensen met psoriasis die de plekken verbergen, en niet durven te zwemmen. In het BovenIJ ziekenhuis begrijpen we dat psoriasis een enorme impact heeft op uw leven. Daarom vinden we het belangrijk om goed te luisteren naar uw verhaal. 

Onderzoek psoriasis 

Denkt u dat u psoriasis heeft? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar het BovenIJ ziekenhuis. Hier wordt u onderzocht door een dermatoloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen aan de huid. Uw arts kan aan de plekken op uw huid zien of u psoriasis heeft. Soms wil uw arts zeker weten of er geen sprake is van een andere ziekte van de huid. Dan zal uw arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Voor het verwijderen wordt uw huid plaatselijk verdoofd.

Behandeling psoriasis

Er zijn verschillende behandelingen voor psoriasis. Dat kan met een crème, zalf of vloeistof, lichttherapie of met tabletten of een injectie. De dermatoloog bekijkt samen met u welke behandeling het beste bij u past. 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6251
  • Route 84

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven