PUVA-therapie

U heeft een afspraak op de polikliniek Dermatologie voor handen en/of voeten PUVA-therapie. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Voor wie is PUVA-therapie bedoeld?

Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met klachten van de handen of voeten door onder andere psoriasis en eczeem.

Wat houdt de behandeling in?

De handen en voeten PUVA-therapie bestaat uit drie lichtbehandelingen per week gedurende een periode die afhankelijk is van de huidziekte en van de reactie van de huidaandoening op de behandeling.
De behandeling wordt gecombineerd met het uitwendig aanbrengen op de afwijkende huiddelen van een stof die de huid gevoeliger maakt voor de UVA-stralen. Hierdoor kan de UVA-bestraling effectiever werken. De lichtgevoelige stof is een psoraleen. Psoralenen zijn van plantaardige herkomst (bereklauw) en zijn verwerkt in een zalf, gelvorm of vloeistof.

Het aanbrengen van het psoraleen

U krijgt een eigen potje met methoxypsoraleen. Deze neemt u mee naar huis. De crème brengt u thuis, 1 uur voor de afspraak in het ziekenhuis, aan op de plekken die behandeld moeten worden. Vervolgens dekt u de plekken af met plastic handschoenen of huishoudfolie. De crème blijft precies 1 uur zitten. Als u in het ziekenhuis bent, de crème heel goed afwassen met veel water en weinig zeep.

De lichttherapie

De sterkte en dus de duur van de behandeling is afhankelijk van uw huidtype. Meestal duurt de eerste behandeling ongeveer 5 seconden; de dosis wordt bij iedere behandeling steeds verder opgehoogd tot maximaal 5 min.
U krijgt een speciaal brilletje om uw ogen tegen UVA-licht te beschermen.

Wat zijn de resultaten van de behandeling?

Het aantal benodigde behandelingen per kuur om een goed resultaat te bereiken, verschilt per huidziekte. Bedenk verder dat ieder persoon weer verschillend kan reageren op de behandeling. Er zijn zeker gevallen waarbij de behandeling helemaal niet helpt. In overleg met uw arts zullen dan andere behandelmethoden worden besproken.
Het feit dat de huidafwijking na een kuur met PUVA verdwijnt, betekent echter niet dat de huid voorgoed genezen is. Na een rustperiode is het heel goed mogelijk dat de huidziekte in alle hevigheid weer terugkomt. Het wordt daarom aangeraden om tijdens deze stopperiode de door uw arts voorgeschreven onderhoudstherapie met medicinale zalven door te gebruiken.

Wat zijn de bijwerkingen of nadelen van PUVA-therapie?

Korte termijn-bijwerkingen

  • De behandelde gebieden zullen bij de meeste patiënten gaan bruinen. Na het stoppen van de behandeling verdwijnt deze bruining echter weer.
  • Jeuk, roodheid, droge huid en andere huiduitslag.
  • Bij sommige patiënten gaat de huid pijn doen. Bij droge huid kunt u de arts vragen om een zalf
  • Bij verbranding dient u uw arts te waarschuwen.

Lange termijn-bijwerkingen

  • Huidkanker en vroege veroudering van de huid.
  • Het is bekend dat langdurige en overmatige zonblootstelling een versnelde veroudering van de huid en huidkanker kan veroorzaken, vooral bij mensen met een blanke huid. Deze lange termijn-bijwerkingen zijn vooral beschreven bij patiënten die langdurig met PUVA-tabletten werden behandeld. Bij PUVA-gel is dit risico een stuk minder, omdat de werkzame stof alleen uitwendig wordt toegepast.
Het risico op huidkanker proberen we desondanks zoveel mogelijk te reduceren door:
  • Grenzen te stellen aan de duur van de behandelkuur.
  • Voldoende rustdagen in te stellen tussen de opeenvolgende behandelingen in.
  • De nodige voorzorgmaatregelen te treffen tegen overmatige zonblootstelling.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen?

Tijdens de behandeling 

Bescherming van de ogen door middel van een UV-bril.

Na de behandeling

Vermijden van onnodige zonblootstelling (met name tussen 11.00-15.00 tijdens zonnige dagen) op zowel behandel-, als niet behandeldagen.
gebruik van sunscreens op aan de zon blootgestelde delen

Andere maatregelen

Voor psoriasispatiënten: ontschilferen voor de fototherapie, bijvoorbeeld met salicylzuur 5-10% in vaseline of paraffine-vaselinezalf, of een (zout) bad nemen.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen?

Indien u na een behandeling toch verbrand bent, dient u uw arts te waarschuwen. Een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid (‘enige’ roodheid is toegestaan), zwelling en blaarvorming van het behandelde huiddeel.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Dermatologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6251
Route 84

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven