behandeling

Nieuwe kruisband (voorste)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Nieuwe kruisband (voorste)
De voorste kruisband kan scheuren bij het sporten of door een ongeluk. Hierdoor wordt uw knie instabiel. Als fysiotherapie niet helpt, kunnen we in het BovenIJ ziekenhuis een nieuwe kruisband plaatsen. Dit noemen we een voorste kruisbandoperatie.

De behandeling in stappen

Afspraak anesthesist

U wordt voor deze operatie verdoofd. Deze verdoving krijgt u van onze anesthesist. Voor de operatie doet de anesthesist een aantal onderzoeken om te kijken hoe fit u bent. Bijvoorbeeld: bloedonderzoek en een röntgenfoto van uw hart en longen.

Gebruikt u bloedverdunners of slikt u regelmatig pijnstillers? Vertel dit dan aan de anesthesist. U bespreekt ook met de anesthesist welke verdoving u tijdens de operatie krijgt: een ruggenprik of narcose. Lees hier meer over in de folder Anesthesie.

 

Melden

U meldt zich bij de verpleegafdeling orthopedie. Onze verpleegkundige laat u de afdeling zien en vertelt wat er vandaag gaat gebeuren. Ook vult u een vragenlijst in. Als het nodig is, scheren we uw knie met een tondeuse.  

Medicatie

U krijgt pijnstillers. Patiënten met maagklachten krijgen ook een maagbeschermer. Ongeveer 1 uur voor de operatie krijgt u een tabletje waarvan u wat slaperig kunt worden.

Bloedverdunner

U krijgt 1 injectie met bloedverdunners. Zo voorkomen we trombose.

De operatie

U wordt naar de operatiekamer gebracht. Daar geeft de anesthesist u de verdoving. Daarna opereert de chirurg uw knie volgens de hamstringtechniek. Dit betekent dat de arts de pezen van uw bovenbenen gebruikt. Deze pezen komen op de plaats van de voorste kruisband. De arts zet de nieuwe kruisband vast met 2 schroeven. De wondjes plakken we dicht met speciale pleisters. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen we u naar de uitslaapkamer, waar u kunt bijkomen. De arts belt uw eerste contactpersoon om te vertellen hoe de operatie is gegaan. U heeft na de operatie een infuus waarmee u vocht en medicijnen krijgt. Om uw knie heeft u een verband tegen de zwelling.

Naar de afdeling

Na de ruggenprik kan het uren duren voordat het gevoel in uw benen weer terugkomt. Zijn de controles goed en het gevoel in uw benen is weer gedeeltelijk terug? Dan wordt u weer naar uw kamer op verpleegafdeling 3 West gebracht. De verpleegkundige van de afdeling belt dan uw eerste contactpersoon. U kunt dan bezoek ontvangen.

Misselijk en pijn

U kunt na de operatie een beetje misselijk zijn of hoofdpijn hebben. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Ook kan uw knie een beetje pijn doen, vooral bij de wond en bij het buigen. U krijgt paracetamol tegen de pijn.

Bezoek fysiotherapeut

De fysiotherapeut helpt u uit bed en geeft oefeningen voor de spieren. Het doel is dat u uw knie helemaal kan strekken en in een hoek van 90 graden kunt buigen.

Naar huis

De volgende dag maken we een röntgenfoto van uw knie om te zien of het er goed uitziet. Als u zich goed voelt, gaat u onder begeleiding lopen met krukken. Gaat dit goed en lekt de wond niet? Dan mag u naar huis.

Controle

Voordat u naar huis gaat krijgt u een controle-afspraak mee voor de wond. Deze afspraak is ongeveer 2 weken na de operatie. Ongeveer 6 weken na de operatie heeft u een afspraak bij uw arts of verpleegkundige.

Nieuwe pleister

Voordat u naar huis gaat krijgt u een nieuwe pleister op de wond. Als de wond droog is, mag u kort douchen. Dit is meestal na ongeveer 5 dagen. Zorgt u er wel voor dat de hechtpleisters blijven zitten. Is de wond droog? Dan hoeft er geen nieuwe pleister meer op. Tot die tijd plakt u elke dag een nieuwe pleister op de wond.

Lopen

U loopt met 2 krukken en op stevige schoenen. U mag uw knie steeds meer belasten, als dit geen pijn doet.  Een paar keer een klein eindje lopen is beter dan 1 keer een grote afstand. Loop niet te veel. Voelt u pijn? Blijf dan niet doorlopen, maar ga zitten. Ligt u languit? Leg dan niets onder de knieholte, maar strek uw knie helemaal.

Douchen en in bad

U kunt het douchen makkelijker maken door een douchekruk of plastic tuinstoel onder de douche te zetten. Ga de eerste 3 weken na de operatie niet in bad.

Autorijden

U kunt zelf inschatten wanneer u de knie genoeg kunt belasten om auto te rijden. Meestal is dit na ongeveer 6 weken.

Fietsen

Uw knie moet sterk genoeg zijn om veilig te kunnen fietsen. Meestal is dit na ongeveer 6 weken. In overleg met uw fysiotherapeut mag u wel na 1 week fietsen op de hometrainer.  

Meer tips voor thuis

  • Let op uw gewicht
  • Til geen zware dingen
  • Voorkom uitglijden: haal losse kleedjes weg en gebruik een douchemat

Sporten

U overlegt met uw arts of fysiotherapeut wanneer u weer mag zwemmen. Meestal kan dit pas na 4 tot 6 maanden. Ook contactsporten zoals basketbal en voetbal zijn de eerste 6 maanden niet toegestaan. Overleg bij twijfel met uw arts of fysiotherapeut.

Oefeningen voor thuis

Met deze oefeningen worden de spieren van uw bovenbeen sterker en kunt u de knie weer goed buigen en strekken.

  • Ga met een rechte rug op uw bed zitten, met uw benen languit gestrekt. Probeer nu de knieholte van uw geopereerde knie in de matras te duwen. Doe dit zo vaak mogelijk.
  • Ga met een rechte rug op uw bed zitten, met uw benen languit gestrekt. Til uw been gestrekt van de matras en probeer dit 3 tellen vast te houden. Doe deze oefening 10 keer per dag.

Werk

U kunt na de operatie niet meteen weer aan het werk. Uw bedrijfsarts begeleidt u hierbij. Het is belangrijk dat uw bedrijfsarts van tevoren weet dat u geopereerd wordt. Uw arts van het BovenIJ kan informatie over de operatie doorgeven aan uw bedrijfsarts. Hiervoor is uw toestemming nodig.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6556
  • Route 20

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven