behandeling

Lage rughernia

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Lage rughernia
Bij een hernia in de lage rug is er een uitstulping van de tussenwervelschijf. Hierdoor kan een zenuw bekneld raken die naar het been gaat. Dit geeft pijnklachten. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht op onze hernia polikliniek voor onderzoek en behandeling.

Herken lage rughernia

De belangrijkste klacht is pijn laag in de rug die uitstraalt naar het been.  De pijn ontstaat vaak in korte tijd zonder duidelijke reden. De uitstralende pijn in het been in meestal erger dan de rugpijn. Bepaalde houdingen (zoals zitten) kunnen de klachten verergeren. Liggen geeft meestal de minste klachten. Hoesten of persen kan pijnlijk zijn. Vaak zijn er tintelingen of een verdoofd gevoel in het been of voet.

Oorzaken lage rughernia

De meeste hernia’s komen voor bij mensen tussen de 25 en 50 jaar.  Soms ontstaat een hernia doordat de rug zwaar belast is door bijvoorbeeld een verkeerde houding.  Het is niet altijd duidelijk wat precies de oorzaak van een lage rughernia is. Wel weten we dat roken, weinig bewegen, slechte rugspieren en overgewicht meer kans geven op een lage rughernia.

Onderzoek lage rughernia

U wordt gezien op de polikliniek door de neuroloog.  Uw klachten worden besproken en er worden testen gedaan.  Hiermee kan de diagnose vaak gesteld worden. Als het nodig is wordt aanvullend een MRI-scan van de lage rug gemaakt.

Behandeling lage rughernia

De pijn in het been wordt minder als er minder druk op de zenuw komt. De uitpuilende tussenwervelschijf moet kleiner worden. Dit gebeurt bijna altijd vanzelf. De eerste weken moet u de rug zo min mogelijk belasten maar bedrust is niet nodig. Pijnstillers kunnen de klachten verlichten. Ook fysiotherapie kan helpen om de rugspieren sterker te maken. Bij 80% van de mensen is de hernia vanzelf genezen na 2 tot 3 maanden. Als u pijn blijft houden zijn er 2 mogelijkheden voor behandeling. De neuroloog kan u verwijzen naar de pijnbestrijding polikliniek voor een zenuwblokkade. Ook een operatie is mogelijk.

Zenuwblokkade

De pijnspecialist in het BovenIJ ziekenhuis kan gericht de zenuw die beknelt zit in de rug verdoven met een prik. Dit heet een zenuwwortelblokkade.  De prik zorgt ervoor dat de pijn voor langere tijd verminderd wordt.

Operatie

Als de klachten van de hernia aanhouden zal de neuroloog een operatie met u bespreken. De operatie wordt gedaan door de neurochirurg in het OLVG-west. De neuroloog zal u hiervoor verwijzen.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6260
  • Route 35, 36

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven