aandoening

Eczeem

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Eczeem
Eczeem herkent u aan rode plekken op de huid en jeuk. Het is vaak onduidelijk waardoor het ontstaat. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van eczeem.

Herken eczeem

Bij eczeem heeft u rode plekken op de huid. Ook kunnen er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes op de huid ontstaan. Het belangrijkste kenmerk van eczeem is jeuk: u wilt steeds aan de plekjes krabben. Er zijn verschillende soorten eczeem, onder andere:

  • Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem): deze vorm van eczeem komt vaak voor. Een op de vijf Nederlandse kinderen heeft hier last van. Het ontstaat meestal in de kindertijd. De meeste kinderen groeien eroverheen, maar dit is niet van tevoren te voorspellen. Perioden met weinig of veel klachten wisselen zich af met perioden waarin het eczeem actief is. Bij een aanval heeft u last van hevige jeuk, een rode en gezwollen huid en ontstaan er bultjes op de huid. Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak een overgevoelige en droge huid.
  • Contacteczeem: als de huid geïrriteerd raakt wanneer het in contact komt met bepaalde stoffen, noemen we dit contacteczeem. Er ontstaat dan een allergische reactie. Bijvoorbeeld bij bepaalde make-up, rubber, nikkel, parfums of zeep. Contacteczeem zit meestal op de handen, voeten, of het gezicht.

Oorzaken eczeem

Het is niet altijd duidelijk waardoor eczeem ontstaat. In sommige families komt eczeem vaker voor, dus erfelijkheid kan een rol spelen. Eczeem kan erger worden door stress, warmte, infecties, of allergieën. Hoe erg en hoe lang iemand eczeem heeft, verschilt per persoon. Meestal wordt eczeem minder als iemand ouder wordt. Soms verdwijnt eczeem zelfs helemaal. 

Onderzoek eczeem

Denkt u dat u eczeem heeft? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar het BovenIJ ziekenhuis. Hier wordt u onderzocht door een dermatoloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen aan de huid. De dermatoloog heeft verschillende manieren om te onderzoeken of u eczeem heeft, en welke vorm. Hierbij werken we met de nieuwste apparaten en technieken. Zo kunnen we bijvoorbeeld een allergietest doen, of huidschilfers onder een microscoop bekijken.  

Behandeling eczeem 

Er zijn verschillende behandelingen voor eczeem. De dermatoloog bekijkt samen met u welke behandeling het beste bij u past. We behandelen eczeem bijvoorbeeld met zalf, lichtbehandeling, injecties, medicijnen, of lichttherapietabletten. 

Samenwerking

Voor de beste behandeling van kinderen met eczeem werkt de dermatoloog nauw samen met de afdeling kindergeneeskunde van het BovenIJ ziekenhuis. Voor patiënten met hardnekkige klachten wordt nauw samengewerkt met de afdeling dermatologie van het Amsterdam UMC.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6251
  • Route 84

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven