Veelgestelde vragen over

Medische zorg

golf
  1. Home
  2. Veelgestelde vragen
  3. Medische zorg

Medische zorg

Kindergeneeskunde vragen

Een allergie is een reactie van het lichaam op stoffen van buiten. Er bestaan voedselallergieën en inadem (inhalatie) allergieën. Een voorbeeld van een voedselallergie is bijvoorbeeld pinda-allergie. Milde klachten bij voedselallergie zijn: jeukende rode vlekken, zwelling in het gezicht of jeukende ogen.

Mogelijk serieuze klachten van een voedselallergie zijn: meerdere keren braken, benauwdheid of suf worden. Naast voedselallergie komt bij kinderen ook (verdenking op) geneesmiddelenallergie voor, zoals bijvoorbeeld antibiotica. Een voorbeeld van een inademallergie is huisstofmijtallergie of hooikoorts. Hierbij krijgen mensen klachten van de neus en ogen: jeuk, verstopping, loopneus, veel niezen. Kinderen met allergieën hebben ook vaker andere (atopische) aandoeningen zoals astma en eczeem. 

 

Veel kinderen hebben last van benauwdheid en hoesten. Per leeftijdsgroep zijn de oorzaken hiervan verschillend.

  • Bij kinderen onder de 6 jaar gaat het meestal om klachten die te maken hebben met virale infecties, zoals verkoudheid.
  • Bij kinderen ouder dan 6 jaar wordt vaker de diagnose astma gesteld.

Bij een prikkelbare darm zijn de darmen extra gevoelig. Uw kind kan hierdoor heftige buikkrampen hebben of last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik. Dit noemen we het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Verstopping betekent dat uw kind moeite heeft met poepen. Uw kind poept dan minder dan 3 keer per week, heeft last van buikpijn en heeft harde of droge poep (ontlasting). Door de harde ontlasting kan het poepen pijn doen.

Verstopping betekent dat uw kind moeite heeft met poepen. Dit merkt u bijvoorbeeld doordat uw kind minder dan 3 keer per week poept, harde, pijnlijke of moeizame poep heeft en/of last heeft van krampende buikpijn. Er kan ook sprake zijn van een poepfile: dan kan er elke dag ontlasting komen, die misschien niet eens erg hard is, maar staat er toch veel poep in de rij in de darm. Dat leidt ook vaak tot buikpijn (met kramp). Als het poepen zo pijnlijk is gaan kinderen het vaak ophouden, waardoor de verstopping nog erger wordt. Als obstipatie lang bestaat dan rekt de darmwand ook wat uit, waardoor deze minder goed kan knijpen. Dan is het belangrijk om met de medicijnen de poep een lange periode, bijvoorbeeld 3-6 maanden – soepel te houden zodat de darm kan herstellen.

Na operatie bij Orthopedie

Als de wond droog is, kunt u 2 dagen na de operatie weer douchen. Een bad nemen mag 3 dagen na het verwijderen van de hechtingen. Gebruik de eerste 2 maanden geen crème of bodylotion rond het wondgebied.

Bespreek dit met uw arts, de orthopedisch verpleegkundige of physician assistant. Fiets in het begin zonder grote kracht of inspanning. U mag autorijden als u genoeg controle heeft over uw geopereerde lichaamsdeel en geen hulpmiddel meer nodig heeft bij het lopen. Check ook altijd de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Het is heel normaal dat uw onderbeen en/of enkel wat dikker wordt. Dit wordt langzaam minder in de eerste weken na de operatie. Het helpt als u regelmatig uw been hoog legt en uw kuitspieren aanspant. De zwelling is meestal het grootst aan het einde van de dag.

De wond moet schoon en droog blijven. De huid rondom de hechtingen kan er wat rood of geïrriteerd uitzien. Soms is de huid een beetje gezwollen. Als de hechtingen opgelost of verwijderd zijn, zal deze roodheid langzaam minder worden. Als het de huid rondom erg gezwollen is, rood wordt, warm aanvoelt of als er vocht uit komt, is het verstandig om te overleggen met uw behandelend arts, de orthopedisch verpleegkundige of physician assistant.

Dit verschilt per patiënt. Vraag uw behandelend arts, de orthopedisch verpleegkundige of physician assistant wanneer u weer aan het werk kan.

Staat uw vraag er niet tussen?

Vertel het ons

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven