Afdeling

Plas- en poepproblemen polikliniek

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Plas- en poepproblemen polikliniek

Kinderen met problemen bij het plassen en poepen kunnen terecht op de plas- en poepproblemen polikliniek in het BovenIJ ziekenhuis. Deze problemen komen vaak voor en kunnen erg vervelend zijn. We onderzoeken wat de oorzaak is en maken daarna samen met ouders en kind een behandelplan.  

Eerste afspraak

De kinderarts gaat in gesprek met u en uw kind: hoe vaak heeft uw kind last van de klachten? Wat is er precies aan de hand? Plas- en poepproblemen zijn niet alleen vervelend voor het lichaam, maar ook voor de geest: kinderen schamen zich, zijn angstig en gefrustreerd. We vinden het belangrijk om hier ook aandacht voor te hebben.  

Onderzoek naar de oorzaak 

We doen bij alle kinderen lichamelijk onderzoek, waarbij we het kind meten en wegen. Het is fijn als u het groeiboekje van uw kind meeneemt naar de eerste afspraak. Vaak vragen we ouders om een dagboekje bij te houden, om op te schrijven wanneer het kind plast of poept.

We plannen onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag. Daardoor hoeft u niet vaak naar het ziekenhuis en weet u zo snel mogelijk de uitslag. Bij alle onderzoeken mag een ouder of begeleider aanwezig zijn.

De onderzoeken die we kunnen doen:

  • Urinetest: hierbij kijken we in de plas (urine) of uw kind blaasontsteking heeft. Uw kind plast in een potje en dit wordt in het laboratorium onderzocht.
  • Onderzoek plaspatroon: hierbij plast uw kind op een speciaal toilet, dat de snelheid meet van de plasstraal. Daarna controleren we of de blaas helemaal leeg is. Dit geeft ons informatie over hoe goed de blaas werkt.
  • Echo: bij een echo krijgt uw kind wat gel op de buik. Daarna zet de arts er een soort microfoontje op. Op een computerscherm kan de arts de nieren, urinewegen en de blaas zien. We kijken of alles er normaal uitziet en of de urine doorstroomt. Dit onderzoek doet geen pijn.

Verstopping (obstipatie) komt veel voor bij kinderen. Vaak helpt het om de ontlasting soepeler te laten worden door middel van poederzakjes genaamd ‘macrogol’. Hiermee wordt er meer water in de ontlasting getrokken zodat het poepen makkelijker gaat.  Ook gaat door de medicatie de darm beter bewegen. Hoe langer uw kind last van verstopping heeft, des te moeilijker het wordt om weer normaal te poepen.

Uitslag en behandelplan bij plasproblemen

Als we onderzoek hebben gedaan, nemen we contact met u op om de resultaten te bespreken. Daarna maken we samen een plan om de klachten te behandelen. We overleggen regelmatig met de urologen van het BovenIJ ziekenhuis. Deze artsen zijn expert in plasproblemen. Zo zorgen we voor de beste behandeling van uw kind.

  • Bij problemen met zindelijkheid overdag is plastraining belangrijk. Onze bekkenbodemfysiotherapeut heeft veel ervaring in het trainen van kinderen en jongeren. Soms zijn ook medicijnen nodig. We leggen goed uit hoe u de medicijnen gebruikt.
  • Bij problemen met zindelijkheid ’s nachts kan uw kind oefenen met een plaswekker.

Uitslag en behandelplan bij poepproblemen

Wij geven uitgebreid uitleg over de verstopping en geven advies; bijvoorbeeld over eten, drinken en bewegen, en medicijnen om het poepen te verbeteren. Soms heeft uw kind toilettraining nodig. Daarna maken we samen een plan om de klachten te behandelen. De kinderarts heeft regelmatig contact met u om te horen hoe de behandeling gaat en of u advies nodig heeft.

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6120 (polikliniek kindergeneeskunde)
  • Route 60

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Wanneer je op de kinderafdeling van het BovenIJ ziekenhuis opgenomen bent geweest met een alcoholvergiftiging, dan heb je dit misschien als heel vervelend of schokkend ervaren. Je krijgt deze informatie over de gevolgen van een alcoholvergiftiging mee als je weer naar huis gaat.

Lees meer

In Amsterdam heeft 1 op de 5 kinderen en jongeren overgewicht of obesitas. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid op korte en lange termijn. Zij lopen grote gezondheidsrisico’s.

Lees meer

Deze folder geeft u en uw kind meer informatie over pijn. Wat is pijn? Waardoor kan het veroorzaakt worden en welke verschillende soorten pijn kan een kind voelen.

Lees meer

Veel kinderen krijgen rond de derde dag na de geboorte een gele kleur. Soms gaat dit niet vanzelf weg of is de verkleuring sterk aanwezig. We spreken dan van hyperbilirubinemie. In deze folder leest u daar meer over.

Lees meer

Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel virus) is de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby’s en kinderen onder de 4 jaar. In deze folder leest u er meer over.

Lees meer

Sommige baby’s huilen veel meer dan normaal. Dit is enorm zwaar voor ouders. In het BovenIJ geven we gezinnen die hiermee worstelen hulp en ondersteuning.

Lees meer

In BovenIJ ziekenhuis kunt u bevallen in een grote en comfortabele verloskamer van het Moeder Kind Centrum. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de bevalling een fijne ervaring voor u wordt, waar u met een tevreden gevoel op terugkijkt.

Lees meer

Bij een behandeling met Bryant-tractie wordt het gebroken bot met behulp van gewichtjes zo goed mogelijk op zijn plaats gebracht en gehouden. In de bijgevoegde folder vindt u meer informatie over de behandeling.

Lees meer

Medische hypnose kan helpen bij klachten waarbij het lichaam ontregeld is. Denk aan het prikkelbare darm syndroom (PDS), spanningshoofdpijn en slaapproblemen. Het lichaam blijft dan gespannen en het lukt dan vaak niet goed meer om te ontspannen.

Lees meer

Binnenkort ondergaat uw kind een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. Op de kinderafdeling bereiden we de operatie samen met u en uw kind voor. In deze folder staat omschreven wat u kunt verwachten.

Lees meer

Als uw kind naar het ziekenhuis moet, kan dit heel spannend zijn. Hoe kunt u uw kind hier het beste bij steunen? Een goede voorbereiding thuis helpt tegen de zenuwen. Wacht niet tot het laatste moment met de voorbereiding, maar begin op tijd. In deze folder leest u meer hoe u uw kind kunt voorbereiden. Ook leest u wanneer u daarmee kunt beginnen.

Lees meer

Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor een liesbreukoperatie. Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter.

Lees meer

In het ziekenhuis is het soms nodig iets te doen dat voor kinderen spannend of pijnlijk is. Bijvoorbeeld een bloedafname of een onderzoek. Als ouder kunt u uw kind helpen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Lees onze tips en adviezen.

Lees meer

Onze kinderfysiotherapeut geeft in deze video adviezen over hoe u een voorkeurshouding bij een baby voorkomt.

Lees meer

Deze informatie geeft een globaal overzicht van de behandeling van een niet-ingedaalde testis (zaadbal). De operatie die nodig is om een zaadbal in de balzak te brengen heet orchidopexie. Er kunnen soms redenen zijn, waarom kan worden afgeweken van de beschreven behandeling.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Veelgestelde vragen

Medische zorg

Verstopping betekent dat uw kind moeite heeft met poepen. Uw kind poept dan minder dan 3 keer per week, heeft last van buikpijn en heeft harde of droge poep (ontlasting). Door de harde ontlasting kan het poepen pijn doen.

Verstopping betekent dat uw kind moeite heeft met poepen. Dit merkt u bijvoorbeeld doordat uw kind minder dan 3 keer per week poept, harde, pijnlijke of moeizame poep heeft en/of last heeft van krampende buikpijn. Er kan ook sprake zijn van een poepfile: dan kan er elke dag ontlasting komen, die misschien niet eens erg hard is, maar staat er toch veel poep in de rij in de darm. Dat leidt ook vaak tot buikpijn (met kramp). Als het poepen zo pijnlijk is gaan kinderen het vaak ophouden, waardoor de verstopping nog erger wordt. Als obstipatie lang bestaat dan rekt de darmwand ook wat uit, waardoor deze minder goed kan knijpen. Dan is het belangrijk om met de medicijnen de poep een lange periode, bijvoorbeeld 3-6 maanden – soepel te houden zodat de darm kan herstellen.

Bij een prikkelbare darm zijn de darmen extra gevoelig. Uw kind kan hierdoor heftige buikkrampen hebben of last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik. Dit noemen we het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven