Afdeling

Allergie polikliniek (kindergeneeskunde)

Ik heb de medische kennis, en de ouders kennen hun kind het beste. Samen kom je verder

portretfoto van Femke Nauta, Kindergeneeskunde in het BovenIJ ziekenhuis
Femke Nauta
kinderarts
golf
 1. Home
 2. Specialisme & afdeling
 3. Allergie polikliniek (kindergeneeskunde)

Op de allergie polikliniek in het BovenIJ ziekenhuis kijken we of uw kind een allergie heeft. De kinderarts onderzoekt wat de oorzaak is, geeft advies en maakt samen met kind en ouder(s) een behandelplan. 

Eerste afspraak

We gaan uitgebreid in gesprek met u en uw kind: welke klachten heeft uw kind precies? En wanneer heeft het hier last van? Wat gebeurde er voordat uw kind klachten kreeg? Gebruikte uw kind medicijnen of bepaalde voeding?

Onderzoek naar de oorzaak

We kunnen verschillende onderzoek doen, bijvoorbeeld:

 • Bloedonderzoek: hierbij prikken we bloed bij uw kind. Dit bloed onderzoeken we op antistoffen voor bepaalde voeding.
 • Provocatietest: hierbij geven we uw kind op de kinderafdeling steeds een beetje meer van het eten waarvoor uw kind allergisch lijkt te zijn. Intussen houden we goed in de gaten of uw kind een allergische reactie heeft.

Uitslag en behandelplan

Al bij het eerste bezoek op de polikliniek nemen we uitgebreid met u door wat belangrijk is om te doen bij een allergische reactie.  Soms heeft een kind medicijnen nodig. Wij zorgen dan voor de juiste medicatie. Zo bent u goed voorbereid en krijgt u meer zelfvertrouwen. Na de onderzoeken bespreken we de uitslag met u en maken we een vervolgplan.

Diëtist voor kinderen

Het BovenIJ werkt samen met een speciale diëtist, die informatie en tips geeft over gezonde voeding voor uw kind. De diëtist en de kinderarts hebben regelmatig contact met u om te horen hoe de behandeling gaat en of u nog advies nodig heeft.

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6120 (polikliniek kindergeneeskunde)
 • Route 60

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Uw kind heeft verschijnselen die wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder wordt uitgelegd wat een allergie voor koemelk bij jonge kinderen inhoudt. Ook leggen we in deze folder uit hoe het onderzoek in z’n werk gaat waarmee een koemelkallergie kan worden vastgesteld.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Veelgestelde vragen

Medische zorg

Een allergie is een reactie van het lichaam op stoffen van buiten. Er bestaan voedselallergieën en inadem (inhalatie) allergieën. Een voorbeeld van een voedselallergie is bijvoorbeeld pinda-allergie. Milde klachten bij voedselallergie zijn: jeukende rode vlekken, zwelling in het gezicht of jeukende ogen.

Mogelijk serieuze klachten van een voedselallergie zijn: meerdere keren braken, benauwdheid of suf worden. Naast voedselallergie komt bij kinderen ook (verdenking op) geneesmiddelenallergie voor, zoals bijvoorbeeld antibiotica. Een voorbeeld van een inademallergie is huisstofmijtallergie of hooikoorts. Hierbij krijgen mensen klachten van de neus en ogen: jeuk, verstopping, loopneus, veel niezen. Kinderen met allergieën hebben ook vaker andere (atopische) aandoeningen zoals astma en eczeem. 

 

Direct contact met uw eigen zorgverlener

Heeft u een medische vraag? App dan direct met uw eigen arts of zorgverlener. Voor iedere vraag die u wilt stellen, op ieder moment van de dag via uw mobiele telefoon of computer. 

Bekijk de BeterDichtbij app

 • Hallo Nina, hoe gaat het deze week met u?

  Mevr. Jansen
 • Dag mevr. Jansen, het gaat goed. Ik voel mij een stuk beter. Bedankt!

  Nina
 • Fijn om te horen, als u nog vragen heeft stel ze gerust.

  Mevr. Jansen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven