30 maart 2023

Vanaf 1 april 2023 geen kosten meer voor NIPT-test

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Vanaf 1 april 2023 geen kosten meer voor NIPT test

Tijdens de zwangerschap krijgt u verschillende onderzoeken aangeboden door de verloskundige of gynaecoloog. Eén van die onderzoeken is de NIPT. Deze afkorting staat voor niet-invasieve prenatale test. Minister Kuipers van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft besloten dat de NIPT vast onderdeel is van de onderzoeken waarvoor u kunt kiezen. Vanaf 1 april 2023 hoeven zwangeren* daarom geen eigen bijdrage meer te betalen voor de NIPT.

*Bent u na 8 oktober 2023 uitgerekend, dan hoeft de eigen kosten van 175 euro voor de NIPT niet te betalen. Bent u uitgerekend vóór 9 oktober 2023, dan geldt deze regeling niet voor u. Wilt u dan de NIPT, dan moet u dat doen via de Trident studie. De eigen bijdrage van 175 euro betaalt u dan helaas wel.

In de eerste weken na 1 april verwachten we extra drukte bij de NIPT laboratoria. De uitslag kan wat langer op zich laten wachten, namelijk 21 dagen in plaats van 10 werkdagen.

Heeft u hier vragen over stel ze aan onze assistente via de telefoon of de Beter Dichtbij app.

Wel of geen NIPT

Uiteraard blijft het een persoonlijke keuze of u wel of niet de NIPT test wilt. Hierover krijgt u informatie tijdens een gesprek. U krijgt dan informatie over de verschillende onderzoeken zoals de NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Met deze informatie kunt u zelf beslissen welke onderzoeken u wilt.

Hier vindt u informatie over deze onderzoeken

Gerelateerde berichten

De eerste baby van 2024 is op 1 januari om 02.56 uur geboren in ons Moeder Kind Centrum.

Lees meer Lees meer over Eerste baby van 2024

Als je in het BovenIJ begeleid wordt voor je zwangerschap, is er nu de mogelijkheid om zonder afspraak langs te komen voor het hartjes-luister-spreekuur.

Lees meer Lees meer over Hartjes-spreekuur in het BovenIJ

Dinsdag 8 augustus 2023 om 14:09 uur is de 1000ste baby geboren in het Moeder Kind Centrum: Evi! Dit is veel eerder dan normaal. 

Lees meer Lees meer over 1000ste baby in het BovenIJ!

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven