30 maart 2023

Vanaf 1 april 2023 geen kosten meer voor NIPT-test

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Vanaf 1 april 2023 geen kosten meer voor NIPT test

Tijdens de zwangerschap en na de geboorte van uw baby krijgt u verschillende onderzoeken aangeboden door de verloskundige of gynaecoloog. Eén van die onderzoeken is de NIPT. Deze afkorting staat voor niet-invasieve prenatale test. Minister Kuipers van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft besloten dat de NIPT vast onderdeel is van de onderzoeken waarvoor u kunt kiezen. Bent u na 8 oktober 2023 uitgerekend, dan hoeft u vanaf 1 april 2023 de eigen kosten van 175 euro voor de NIPT niet te betalen.

Bent u uitgerekend vóór 9 oktober 2023, dan geldt deze regeling niet voor u. Wilt u dan de NIPT, dan moet u dat doen via de Trident studie. De eigen bijdrage van 175 euro betaalt u dan helaas wel.

In de eerste weken na 1 april verwachten we extra drukte bij de NIPT laboratoria. De uitslag kan wat langer op zich laten wachten, namelijk 21 dagen in plaats van 10 werkdagen.

Heeft u hier vragen over stel ze aan onze assistente via de telefoon of de Beter Dichtbij app.

Wel of geen NIPT

Uiteraard blijft het een persoonlijke keuze of u wel of niet de NIPT test wilt. Hierover krijgt u informatie tijdens een gesprek. U krijgt dan informatie over de verschillende onderzoeken zoals de NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Met deze informatie kunt u zelf beslissen welke onderzoeken u wilt.

Hier vindt u informatie over deze onderzoeken

Gerelateerde berichten

Bij zwangerschapshypertensie is er sprake van een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit ontwikkelt zich meestal in het laatste trimester en kan schadelijk zijn voor moeder en baby. Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk worden daarom vaak gecontroleerd. Voorheen moesten zij wel 3 of 4 keer per week op de poli komen. Met de Thuismeten app hoeft dat nog maar 1 keer in de 2 weken.

Lees meer Lees meer over Minder ziekenhuisbezoeken door Thuismeten bij zwangerschapshypertensie

In ons ziekenhuis worden ook regelmatig kinderen opgenomen. Bijvoorbeeld voor een operatie aan de keel- en/of neusamandelen. Voortaan bereiden we kinderen o.a. voor via een filmpje. Op deze manier willen we jongeren een indruk geven wat er allemaal gaat gebeuren voor- en na de operatie.

Lees meer Lees meer over Kinderen voorbereiden op een operatie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven